chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:103/200)

Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 210

być bułki, drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 2 łyżki cukru 2 jajka 50 g drożdży świeżych

Ala piecze i gotuje
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 185

ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750, ale 650 też może być) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli (dałam niepełną) 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka , lekko ubite 1 szklanka masła

Pełny talerz
Małpi chleb z rodzynkami 117

więcej nie muszę dodawać :) Małpi chleb Składniki na dużą formę babkową: CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta szczypta soli 3 dag świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru kryształu 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru pudru 6 dag masła 1 jajko ogrzane do temperatury pokojowej łyżeczka

Kuchenne zapiski Edyty
Szybka sałatka z wędzonej makreli 442

posiekanej natki pietruszki , 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, 2 średnie szalotki pokrojone cienkie talarki, 1 średnia wędzona makrela rozdrobniona, pieprz do smaku, opcjonalnie majonez >klik!< . Wszystko razem wymieszać i doprawić pieprzem. Na końcu można dodać majonez lub tylko posmarować nim kanapkę przed nałożeniem sałatki - jeśli chcemy ją zjeść na chlebie lub bułce  :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 133

radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: do posmarowania: 1 jajko i mleko do posypania: sezam

dom-agi.pl
Świąteczny rogal z niespodzianką 219

Polecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba.  Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera  kapustę,  grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)wędzonego boczku150 g żółtego sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku.  Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę,  jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika

zielonacukinka
Żurek na wędzonce 163

pozostałą wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę chleba i pokrojony czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.   Składniki na żurek:-2 l wody-seler, por, marchewka, opalona cebula, liście laurowe, czosnek, ziele angielskie-majeranek-pieprz, sól-ok. 1/2 kg wędzonych żeberek lub innej wędzonki-30 dkg kiełbasy-5 jajek-korzeń chrzanu-150 ml kwaśnej

Maminek kulinarny
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 224

bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka- 40 g masła- łyżka smalcuSKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ (na 3 makowce):  - 500 gram maku suchego,- 4 jajka,- pół kostki masła,- 3/4 szklanki

Wypisz Wymaluj
Pasta z wędzonej makreli 188

Pastę z makreli pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wszyscy bardzo ją lubiliśmy i mama często ją robiła. Kanapki z tą pastą to super smaczne śniadanie :) Polecam :) Składniki

kuchnia doski
Rwane bułeczki z poziomkami 148

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ

Różowa kuchnia
Pasztet z jajka i cieciorki 206

Masz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z

Pora na pora i pomidora
Noworoczny pasztet z czerwonej soczewicy i z suszonymi pomidorami 199

Potrzebne składniki:  400 g soczewicy   150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich

Łycha smaków
Rogale na śniadanie 155

Przepyszne rogaliki ,  delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik .   Składniki na 12

Różowa kuchnia
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 225

smak i aromat mięsa zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego brak wyrządzi jakąś krzywdę moim kotletom. I choć dzięki tego rodzaju „zapychaczom” uzyska się pewnie jeden albo i dwa kotlety więcej, to czy „jajecznica na bułce(...)ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki

Kulinarna Pokusa
PASTA SEROWO-JAJECZNA 172

TUTAJ>>> JAJKA GOTOWANE NA TWARDO Studzimy i ścieramy na tarce. 2. Ser żółty ścieramy na tarce. 3. Czosnek obieramy z łupiny, przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku i rozcieramy nożem na papkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.   5. Nasza pasta jest gotowa . Możemy ja podawać na chlebie bub w wersji przekąskowej

Kulinarnie z Polką na Kresach