Wreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne i puszyste drożdżówki z serem i owocami leśnymi. Upieczenie domowych drożdżówek nie jest trudne a czasami warto się troszeczkę
Uwaga Babcia Piecze ChlebWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszne bułki pszenne lekko słodkie . Idealnie nadają się na śniadanie z kremem czekoladowym , dżemem lub miodem . Są lekko słodkie więc
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzyznam, że ten tort jest najładniejszym i najsmaczniejszym tortem jaki zrobiłam w swoim życiu. Nie mam tortowych zapędów i przeważnie piekę je tylko swoim najbliższym.
Dzieje kuchennej WiewióryPodobno pochodzi z Rosji, u mnie prosto z bloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć białą mąkę. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie typ 2000) (250 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar
moj przepis nachlebem z supermarketu.Tak jak na śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane
Kitchens AlphabetOpieka nad chorymi dziećmi sprzyja wypiekom. Lubię pocieszać moich bliskich karmiąc ich czymś smacznym. Dlatego tez powstała sycąca zupa i te oto babeczki. Jest to
Dzieje kuchennej WiewióryWędlina z serii "wiem co jem". Składniki 800 g filetów z kurczaka 150 g pieczarek pęczek natki pietruszki papryczka pepperoni pełna łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego
R'n'G KitchenRobiłam już kilka razy paluszki rybne w domu. Niestety zazwyczaj wymagały sporo wysiłku. W ubiegły weekend powstały, wg przepisu z czerwcowej KUCHNI, paluszki szybkie w
Dzieje kuchennej WiewióryStaram się urozmaicać wszystkie posiłki. Dlatego w weekendowe śniadania wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki(...)mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży 260 ml ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania rogalików 40 g masła 50 g cukru odrobina soli (¼ łyżeczki) Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam do miseczki, wymieszałam z 1 łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia
Kuchnia u Krysichlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem
Taste Of My DayMam słabość do gofrów. Od kiedy kupiłam porządna gofrownicę niezależnie od przepisu gofry udają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez
Dzieje kuchennej WiewióryBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie
Dzieje kuchennej WiewióryJak co niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale
Dzieje kuchennej WiewióryCo Wy na to, żeby na śniadanie zjeść taką bułeczkę??? za mną chodziły już od dawna i wreszcie je upiekłam! pyszne :) Przepis to moja kombinacja tego
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie zalepiając nadzienie w środku. Usuwamy odcięte ciasto, zagniatamy je i ponownie wałkujemy. Ciastek nie trzeba smarować mlekiem czy rozbełtanym jajkiem, przy dociskaniu góra i dół zlepią się same. Nadziane pierniczki pieczemy na środkowej półce, w 175⁰C, w zależności od ich wielkości około 10-12 minut – starajcie się robić(...)lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest
Karo in the Kitchensosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz(...)parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem
Be Fit Be StrongPrzepis trochę spóźniony, ale ostatnimi czasy brakuje mi czasu na wiele przyjemnych dla mnie rzeczy, w tym niestety na prowadzenie bloga. Z góry
Rozpustne gotowaniepółlitrowym naczyniu z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony(...)tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek
Posadzone i zjedzonecebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10(...)królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około
Trzeci talerzCiąg dalszy grzybobrania i znów w domu sos :-/ ile można jeść sos z chlebem czy ziemniakami??? Zadając sobie to pytanie postanowiłam zrobić inny dodatek znaleziony w Kuchni Polskiej (tak siostro nr3 tej od ciebie). Co prawda też ziemniaki ale w innej formie - i od razu mi lepiej - ja to muszę się wyżywać - ładniej powiedziane - spełniać - kulinarnie!!! Racuszki ziemniaczane łatwe(...)minut ok 25 placuszków Składniki: * 1/2 kg ziemniaków * 5 dag mąki * 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) * 2 łyżki śmietany * sól i starta gałka muszkatołowa ( ja dałam startej tak pół łyżeczki bo cała to chyba za dużo) * olej + łyżka masła do smażenia dodatkowo mój składnik spoza przepisu * pieprz i uduszona na miękko cała cebula Do dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić
sierotka maRysia w kuchnipełni dojrzałych i wprost idealnie nadających się do takiego dania. Inspiracja tym przepisem pochodzi od mojej ulubionej Nigelli Lawson, która niegdyś w swoim programie w podobny sposób przygotowywała piekielne jajka, które z wdzięcznością i spokojem można wymienić na dowolną soczewicę. Autorka w oryginalnym przepisie użyła pomidorów z puszki, ja osobiście jednak nie mogę się do nich przekonać i zdecydowanie wolę(...)świeże, zwłaszcza teraz, kiedy są najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos do maczania chleba. Składniki: 2/3 szklanki czerwonej/zielonej/czarnej soczewicy 3 średnie pomidory 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy odrobina soli do smaku mały pęczek natki pietruszki Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu
Roślinna - blog wegańskimamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam(...)pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć
UgotujmyTo.plJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.Ryż gotujemy (wg instrukcji na opakowaniu :), studzimy.Tuńczyka wypuszczamy z puszki i dajemy mu czas, żeby odciekł z oleju na sitku.Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy z odrobiną jogurtu i majonezu - zależy jak lubimy - można dać ich mniej lub więcej :) Doprawiamy do smaku.Najlepsza do wędliny i domowego chleba
Lawendowe Niebo