masła 2 jajka 80 g miodu ( użyłam gryczanego) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli Miód oraz masło rozpuść w garnuszku wraz z cukrem i przyprawami. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być
Kuchnia bezglutenowaserkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka
Ugotowane pozamiataneSKŁADNIKI: Ciasto robimy według mojego wcześniejszego przepisu http://harrisa.eu/chaczapuri-z-serem-kozim/ Tym razem nie dawałam sera koziego tylko biały swojski twaróg. Ser przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym i
harrisastopień ścięcia jajka wedle własnych preferencji, ja akurat lubię mocno ścięte, bez "farfocli" i "kataru" . Jeśli zrezygnuje się z pokrywki, proces smażenia będzie dłuższy, ale żółtko bardziej płynne i żółciutkie. Pod koniec smażenia całość opruszyć pieprzem i solą do smaku. Ostrożnie wyłożyć na talerz i wyjąć wykałaczkę. Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie pomidor i domowy chleb zawijany - przepis
Grunt to przepis!Bardzo lubię piec pieczywo z różnymi dodatkami. Tym razem do bułek włożyłam kabanosa zawiniętego serem żółtym i plastrami salami. Składniki: Ciasto: 80ml mleka (temp pokojowa
W kuchni u Monikiksantanowa, mączka chleba świętojańskiego: sól, wzmacniacz smaku glutamin sodu , mieszanka przypraw, aromat, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu, przeciwutleniacz - EDTA zawart ość netto:480g Sos czosnkowy w wygodnej , przezroczystej butelce którą można postawić do góry nogami. Smak jest bardzo charakterystyczny dla sosów czosnkowych .Wyraźnie czuć czosnek z dodatkiem kompozycji przypraw. Doskonały do różnego rodzaju mięs , sałatek , jajek czy wędlin
Smakowite DaniaDzisiaj upiekłam przepyszne bułeczki z żółtym serem, zachęcam was do upieczenia ponieważ wyszły przepyszne i znikają w mgnieniu oka! Składniki (mi wyszło 14 bułeczek): - 200g mąki
Tanio szybko zdrowotylko na słony podwieczorek czy jako klasyczny chlebek na kanapkę do pracy. Można też go podać do zupy-krem, to będzie smaczna i sycąca alternatywa dla zwyczajnej pajdy chleba czy bułki. Dobór dodatków to zabawa smakami. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych zestawów dodatków. Oryginalny przepis znajdziecie >TAM<. Przejrzyjcie również inne przepisy Karoliny, ja wiem(...)zaglądać częściej ;)Składniki:250 g mąki pszennej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera
Codzienna kuchnia niecodziennabułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc. Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć. 250 g kaszy gryczanej 350 ml mleka do namoczenia kaszy 150 ml śmietany kremowej 1 płaska łyżka cukru 1 jajko 1 żółtko
Kulinarny karnet ChristopheraKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce
All My Fit LifeFajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :) Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki
chleba naszegoOd pierwszego wejrzenia nie mogłam się jej oprzeć. Maślana, niezbyt słodka. Idealna na śniadanie ale i na podwieczorek. Polecam Wam bardzo! Przepis pochodzi z
Dzieje kuchennej WiewióryChcecie babki? oto babka! wilgotna, kolorowa i bardzo smaczna. U nas pojawiła się w halloweenowe popołudnie. Ozdobiona przez Córcię smakowała wszystkim, nie tylko domownikom.Zainspirował mnie
Dzieje kuchennej Wiewiórymleko i jajka. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Konsystencja ciasta jest dość luźna. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z foremki i studzimy. Kroimy dopiero całkowicie wystudzony chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarneRoztrzepać 4 jajka w garnuszku i polać po drożdżach z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejna warstwa to szklanka oleju , a na nią 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie na to wszystko przesiać mąkę i szczyptę soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy
w mojej kuchnichrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu ( najlepiej płynnego) - cukier wanilinowy - 3 jajka + 1 żółtko
Pan i Pani Smith w kuchniodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 ząbki czosnku
Trzeci talerzPowrót do szkoły...Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :)I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D~ Najprostsza jajecznica ~Składniki(...)oliwy z oliwek2-3 jajkasól, pieprz+ dodatki według uznaniaNa patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę (w zależności na co się zdecydujemy, nasza jajecznica będzie miała zupełnie inny smak). Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, tak, aby jajka były porządnie rozbełtane. Gdy jajecznica będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i przyprawiamy do smaku (ważne jest, żeby jajecznicę solić dopiero pod sam koniec
Kuchenny Skrawek Niebaokoło 1/3 szklanki kwaśnej gęstej śmietany.Mięso oddzieliłam od kości, zmieliłam razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodałam lekko zmiażdżone ziarenka kolendry, pieprz cytrynowy, posiekane solone migdały, sól i jajko. Dokładnie wyrobiłam masę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu.Śmietanę(...)oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też są pyszne :)Prażone i solone migdały Kresto mają bardzo ciekawy smak. Przypominają trochę pistacje :) Są idealne do chrupania, ale też jako dodatek do potraw. Przypuszczam, że dodanie ich do panierek
Codzienna kuchnia niecodziennaśledzia. Kromka chleba z paprykarzem ze śledzia może być pysznym urozmaiceniem śniadaniowego, czy kolacyjnego menu. Paprykarz ze śledzia w moim wykonaniu jest smaczny i warty polecenia. Ale jak chcesz wykonać pastę rybną do kanapek z wędzonej makreli to na blogu jest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta z jajek z szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaszło mnie na ciasto drożdżowe. Takie najzwyklejsze, jak kiedyś robiła babcia. Pachnące masłem, żółte od masła i jajek a nie od barwników. Bez żadnych kremów, udziwnień i obcych nazw;) Ot, zwykły placek drożdżowy z kruszonką. Jest doskonały, wilgotny, dobrze się kroi i niesamowicie pachnie w trakcie pieczenia i później. Doskonały sam, z masłem, dżemem, miodem czy jak tam jeszcze jadacie(...)było, ale wychodzą Podaję połowę porcji, bo nie wiem jak wielgachne ciasto wyszło by z całości U mnie wyszła duża keksówka, ale ciasto wykipiało. Ostatnio skupiam się na pieczeniu chlebów na zakwasie, które rosną głównie przed wstawieniem do pieca. Fakt, że ciasto rośnie również w piekarniku, jakoś umknął mi tym razem:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciacho wyszło genialne
Mieszam w Garnkuinspiracji... Tyle już tych chlebów zrobiłem, że coraz trudniej ogarnąć mi jakiś nowy. I tak szukałem i szukałem i wpadłem na bloga Blogotowanie z pasją . A tam właśnie ów chleb z ziemniakami znalazłem. Formułę mocno zmodyfikowałem i mam nowy przepis :) Do tego stopnia pozmieniałem, że wymyśliłem wszystko od nowa, ale faktem jest, że zainspirowałem się właśnie tym blogiem. Piszę szybko(...)chlebowej typ 750 2 łyżki oleju 80 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 ziemniaki (około 250 g przed ugotowaniem i obraniem) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy
Marder&Marder Manufacture