wytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie(...)zrobienia bajgli z dzisiejszego przepisu, a na pewno będziecie zachwyceni Składniki na bajgle: zaczyn: 15g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka ciepłej wody składniki na bajgle: 600g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju łyżeczka soli 75ml ciepłego mleka 175ml ciepłej wody dodatkowo: jajko do posmarowania bajgli sezam Przygotowanie bajgli: Drożdże kruszymy do kubeczka, dodajemy do nich cukier i wodę, mieszamy
NiePieprz.plOdkąd zamieszkaliśmy w nowym mieszkaniu rzadko piekę chleby na zakwasie, które uwielbiam, ale za to drożdżowe wypieki się udają Jednak nie o chlebie dzisiaj, lecz o kruchym cieście z rabarbarem. Piekarnik mam niezbyt nowoczesny ( można powiedzieć, że z odzysku), więc piecze jak chce, ale kruche ciasta się zawsze udają. Ponieważ jest sezon na rabarbar postanowiłam i ja upiec ciasto. Piekłam(...)okrągłej blaszce o średnicy 29 cm, ale spokojnie można upiec w blaszce prostokątnej. Składniki Na ciasto : 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła duże jajko 1/2 szklanki cukru Z podanych składników należy zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto przełożyć do blaszki posmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą i ponakuwać widelcem
Niebieski kubek z kawaBoże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić(...)strony klik za co dziękuję:)Przepis podaję za autorem. SKŁADNIKI 25 gramów świeżych drożdży (dwie łyżeczki suchych) 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki soli około 4 szklanek mąki (jeżeli ciasto będzie zbytnio kleić się do rąk, można dosypać mąki) 1 jajko (do posmarowania koszyka) SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchnigrzyby. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż grzyby odparują większość wody a cebula się zeszkli. 2/3 grzybów z cebulka przekładamy do miseczki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, dodajemy mąkę i mleko oraz doprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie rozkłócamy na jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie(...)szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba
Pyry na GazPieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej. Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się. Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki(...)ciepłej wody Dodatkowo: oliwa (do nasmarowania formy) jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników (zostawiając odrobinę słonecznika do posypania na wierzch). Zagniatamy ciasto. Przekładamy do naoliwionej keksówki. Smarujemy wierzch wodą (dzięki temu skórka nie będzie zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem
kuchnia do kwadratuMoja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej WiewióryPotrzebne składniki: 4 średniej wielkości bataty 1 marchewka 1 pietruszka 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej łyżeczka papryki ostrej 40 g oleju kokosowego 40
Łycha smakówJak na Wiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem
Dzieje kuchennej Wiewióryupiekłam. Teraz zastanawiam się czemu tak długo się wahałam bo wyszedł rewelacyjny. Konsystencja jak dla mnie idealna lekko kremowa ale zwarta. Doskonały do kanapki jak i do jedzenia bez chleba z racji dodatku kaszy manny jest syty sam w sobie. Muszę przyznać, że popełniłam jeden błąd przy pieczeniu a mianowicie zrobiłam go za mało!!! Następnym razem odrazu robię podwójną porcję(...)szklanka kaszy manny 4 średnie marchewki 2 pietruszki 1 duży por (biała część) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki migdałowej lub bułka tarta kawałek selera ( miałam wielkości mandarynki) 2 jajka olej Przyprawy: sól, pieprz pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Szklankę kaszy manny gotowałam
W kuchennej krainiedrewnianej łyżki wymieszać w dużej misce miękkie masło z cukrem, aż powstanie krem. Następnie dodać 2 żółtka. Dodać przesianą mąkę i ucierać opuszkami palców, aż całość będzie przypominać okruchy chleba. Dodać wodę i uformować z ciasta kulę. Zagniatać na oprószonej mąką powierzchni, aż składniki dobrze się połączą (nie dłużej niż 30 sekund – jeśli będziemy wyrabiać zbyt długo,, ciasto będzie twarde(...)ręką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min do lodówki (dzięki temu ciasto nie będzie sprężyste). Przygotowanie kremu cytrynowego Krem cytrynowy W dużej misce wymieszać jajka, cukier, sok oraz skórkę z cytryny i ubijać przez kilka sekund. Dodać śmietanę, cały czas ubijając, po czym wstawić do lodówki. Wałkowanie ciasta Na poruszonej mąka powierzchni rozwałkować ciasto
Right Behind The KitchenUwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić(...)się o posmarowanie ulubionym dżemem lub kremem czekoladowym. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * woda – 200 ml * drożdże świeże – 20 g * cukier – 30 g * duże jajko – 2 szt * mąka pszenna – 500 g * masło – 20 g * sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą
Ostra na SłodkoJakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie organizowanym dla marki Książęce. Zadanie polegało na stworzeniu przepisu potrawy, która idealnie będzie pasowała do ich nowego
Pasja Smakusmaku.Przygotowująć Tang Zhong warto pamiętać, że trochę zostaje go w garnuszku i na folii, którą był przykryty. Warto więc przygotować go troch więcej, niż wymaga tego przepis na chleb - ja dodaję zawsze 5 g więcej mąki i 25 g więcej płynu. Składniki na około 120 g Tang Zhong:25 g mąki pszennej chlebowej125 g wody (można użyć soku, mleka(...)mleka)Przygotowanie startera:Wymieszaj wodę i mąkę w niewielkiej misce lub garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek.Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C.Podgrzewaj i mieszaj masę tak długo, aż zgęstnieje i będzie widać wyraźne smugi po mieszadle. Jeśli masa jest na wodzie to stanie się
Grahamka, weka i kajzerkamakiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką. Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie. A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)makiem Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut
Kulinarne przygody GatityCoś pysznego! Pasztet rybny... z łososia z dodatkiem papryki, cebuli, koperku oraz otrębów. Nie zawiera mąki. Można go porównać do domowego paprykarza, ale jest
Kuchnia MagdaLeny