Był wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie
Dzieje kuchennej WiewióryJak co niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast smażyć ale
Dzieje kuchennej WiewióryCo Wy na to, żeby na śniadanie zjeść taką bułeczkę??? za mną chodziły już od dawna i wreszcie je upiekłam! pyszne :) Przepis to moja kombinacja tego
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże to być i mniejsze koło – wycinamy piernikowe kształty, jednocześnie zalepiając nadzienie w środku. Usuwamy odcięte ciasto, zagniatamy je i ponownie wałkujemy. Ciastek nie trzeba smarować mlekiem czy rozbełtanym jajkiem, przy dociskaniu góra i dół zlepią się same. Nadziane pierniczki pieczemy na środkowej półce, w 175⁰C, w zależności od ich wielkości około 10-12 minut – starajcie się robić(...)lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest
Karo in the Kitchensosie Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake i tosta francuskiego z chałki z truskawkami Marmolada chleb i kawa . Podsumowując, wczoraj moje kubki smakowe były w stanie euforii i dzisiaj również chcą to przeżyć! Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto, a zarazem genialne w smaku. Połączenie awokado wraz(...)parę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem
Be Fit Be StrongPrzepis trochę spóźniony, ale ostatnimi czasy brakuje mi czasu na wiele przyjemnych dla mnie rzeczy, w tym niestety na prowadzenie bloga. Z góry
Rozpustne gotowaniepółlitrowym naczyniu z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i szklanką letniego mleka, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aby zawartość urosła. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ręcznie lub mikserem tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Mikserem na ogół trwa to około 10 min. Następnie dodać rozpuszczony i przestudzony(...)tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy placuszek
Posadzone i zjedzonecebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10(...)królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około
Trzeci talerzWpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane. Składniki na 4 chałki : 50
Różowa kuchniaCiąg dalszy grzybobrania i znów w domu sos :-/ ile można jeść sos z chlebem czy ziemniakami??? Zadając sobie to pytanie postanowiłam zrobić inny dodatek znaleziony w Kuchni Polskiej (tak siostro nr3 tej od ciebie). Co prawda też ziemniaki ale w innej formie - i od razu mi lepiej - ja to muszę się wyżywać - ładniej powiedziane - spełniać - kulinarnie!!! Racuszki ziemniaczane łatwe(...)minut ok 25 placuszków Składniki: * 1/2 kg ziemniaków * 5 dag mąki * 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) * 2 łyżki śmietany * sól i starta gałka muszkatołowa ( ja dałam startej tak pół łyżeczki bo cała to chyba za dużo) * olej + łyżka masła do smażenia dodatkowo mój składnik spoza przepisu * pieprz i uduszona na miękko cała cebula Do dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić
sierotka maRysia w kuchnipełni dojrzałych i wprost idealnie nadających się do takiego dania. Inspiracja tym przepisem pochodzi od mojej ulubionej Nigelli Lawson, która niegdyś w swoim programie w podobny sposób przygotowywała piekielne jajka, które z wdzięcznością i spokojem można wymienić na dowolną soczewicę. Autorka w oryginalnym przepisie użyła pomidorów z puszki, ja osobiście jednak nie mogę się do nich przekonać i zdecydowanie wolę(...)świeże, zwłaszcza teraz, kiedy są najsmaczniejsze. Trzeba tylko chwilę poczekać, aż woda z pomidorów nieco odparuje, choć może warto odrobinę jej zostawić – powstanie wówczas aromatyczny sos do maczania chleba. Składniki: 2/3 szklanki czerwonej/zielonej/czarnej soczewicy 3 średnie pomidory 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka oliwy odrobina soli do smaku mały pęczek natki pietruszki Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu
Roślinna - blog wegańskimamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą. W sam raz do chleba albo jako samodzielna przekąska. Oczywiście doprawić można go sobie bardziej lub mniej pikantnie. Jeśli macie ochotę to polecam również Pasztet z fasoli i pieczarek czy Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam(...)pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć
UgotujmyTo.plJajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.Ryż gotujemy (wg instrukcji na opakowaniu :), studzimy.Tuńczyka wypuszczamy z puszki i dajemy mu czas, żeby odciekł z oleju na sitku.Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy z odrobiną jogurtu i majonezu - zależy jak lubimy - można dać ich mniej lub więcej :) Doprawiamy do smaku.Najlepsza do wędliny i domowego chleba
Lawendowe NieboPiekłem już wcześniej te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je
Przepisy na domowy ser i chlebW tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak
Dzieje kuchennej Wiewióry