chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:119/200)

Imprezowe parówki w chrupiącym cieście 569

chrupiącym cieście . Takie danie doskonale sprawdzi się na różnych uroczystościach, dla kibiców lub od tak. Ten przepis udowadnia, że parówki można jeść na wiele sposobów, a nie tylko z chlebem lub w formie hot-doga. Jednak pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości parówki, aby nie rozpadły się Wam podczas smażenia. Ja polecam parówki z szynki Henryk Kania . Idealnie pasują do mojego(...)imprezę polecam zrobić więcej ) opakowanie parówek z szynki Maestro  Henryk Kania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 1/2 szklanki mleka +1-2 łyżki 1/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki* olej do smażenia *jeśli lubicie pikantniejsze potrawy możecie zamienić na ostrą Przygotowanie: Do miski

Słodkie okruszki
Petit pains au chocolate 89

wypiek tych cudownych francuskich smakołyków. Niech smak przemówi ;) Potrzebne nam: - 2, 5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - opakowanie drożdży w proszku - niepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek - 4 łyżki cukru - 4-5 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie:  Oba rodzaje mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek(...)postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Po tym czasie bułeczki ponacinać ukośnie (3-4 nacięcia) i posmarować białkiem. Wstawić

W poszukiwaniu inspiracji
Rybka po grecku 197

lepszej konsystencji. W czasie gdy warzywa się duszą przygotowujemy rybę. Filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mleku (lub mleku z jajkiem) i mące. Można to zrobić dwukrotnie, wtedy rybka będzie miała grubszą "skórkę", ale raz również wystarczy. Tak przygotowane filety smażymy z obu stron na złoto-brązowo i układamy(...)gorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie. Tak, tak, ja swoją rybkę zrobiłam wczoraj, a dziś zjedliśmy część na śniadanie. Myślę, że resztę spałaszujemy

Ratunku obiad
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 158

Czym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)się nim w odpowiedni sposób.                            SKŁADNIKI:- mąka owsiana z ziarnami (bezglutenowa) 440-450 g, - jajka - 2 żółtka (w przypadku nietolerancji na jaja kurze - 4 żółtka przepiórcze),- drożdże - pół kostki - 50 g,- mleko - 200 ml,- cukier - 2 łyżeczki,- sól - płaska łyżeczka,- masło - 5-6 łyżeczek,WYKONANIE

Wypisz Wymaluj
Pomaranczowe babeczki (muffinki) z czekolada czyli Slodki Czwartek odc.76 129

Chodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku...  Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie...  Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki.  Prawdę mówiąc nie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klops mięsny z pieczarkami 184

Na moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni.  Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy

Proste Potrawy
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 415

Ryż ugotować w osolonej wodzie nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki(...)ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego

talerz przyjemności
Banana Bread, czyli Chlebek bananowy 177

jestem zwolenniczką słodkich chlebów, tym bardziej z bananami, ale muszę przyznać, że ten jest wyjątkowy! Nie za słodki, raczej ciężki, z wyczuwalną nutą bananów. Ja chlebek, a można nawet powiedzieć bananowe ciasto, upiekłam w zdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :)     Składniki:   300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej(...)wersji zdrowszej- mąka pszenna pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 duże jajka oczyszczonej  150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki płynnego miodu  garść orzechów włoskich     Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz orzechy wymieszać w misce. Banany rozgnieść widelcem na papkę, a następnie połączyć z miodem, jogurtem i roztrzepanymi jajkami

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 102

Postanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg  i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla.  Potrzebne składniki:  1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu(...)łyżki siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli ziołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 1,5 szklanki mleka migdałowego 2 jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy

Łycha smaków
Miseczki na sałatkę 361

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był

Lawendowe Niebo
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 179

Przepis znalazłam na   tym blogu , ale oryginalny przepis pochodzi z kopalni przepisów na pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek(...)świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce

Walijskie Pichcenie
Zimna miska według Duńczyka 173

jogurtem, czasem z kremówką dla polepszenia konsystencji; klasycznie przygotowuje się ją na bazie żółtek utartych z cukrem, i tak też będzie w poniższym przepisie (dla tych, którzy surowych jajek nie jadają, mam dobrą wiadomość - na dniach pokażę przepis na wersję bezjajeczną), aromatyzowanych wanilią. Ja z niej zrezygnowałam na rzecz syropu z kwiatów czarnego bzu, który niepodzielnie w mojej kuchni panuje(...)jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 138

mąki  1/2 łyżeczki soli  3 łyżki  cukru  40 g świeżych drożdży  180 ml  mleka  10 dkg margaryny  1 jajko  2 żółtka Dodatkowo serek waniliowy  rabarbar truskawki cukier kokosowy Kruszonka 50 g mąki  25 g cukru kokosowego 35 g masła Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić(...)dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem

Moje domowe kucharzenie
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 150

Sernik ten podbił serca wszystkich, nawet wybrednego Małżona.  Delikatny, cytrynowy ser i słodka, bakaliowa masa makowa.  Połączenie może nieoczywiste ale pyszne!  Przepis pochodzi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki żytnie na drożdżch 111

przepraszam już nie opuszczę.A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę.Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki(...)szklanki mleka, oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować. Ok. 15 minut.Następnie do naszej miski z mąką dodajemy sól, i nasz rozczyn drożdżowy. Mieszamy, dodajemy jajko i ugniatamy, dodając po trochu mleka. Ciasto powinno być gęste i nie za twarde, ale i nie za miękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei

Moje pyszne gotowanie
Paprykowa pasta drobiowa 1156

Paprykowa pasta drobiowaKremowa, mocno paprykowa, posypana szczypiorkiem.Idealna do chleba, krakersów czy innych przekąsek.A co istotne - pozwala wykorzystać resztki mięsa z rosołu.Polecam!Składniki:200 g mięsa z rosołu (waga po obraniu, bez skór i kości);1 jajo;1 mała cebula;1/4 średniej, czerwonej papryki;2 czubate łyżki majonezu;1/3 pęczka szczypiorku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1/4 łyżeczki ostrej papryki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Wystudzone mięso z rosołu oczyścić ze skór i kości i odmważyć potrzebną ilość.Jajko ugotować na twardo. Wystudzić, obrać. Pokroić w kostkę.Cebule obrać, drobno posiekać.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pokrojone, wystudzone jajko wymieszać z mięsem z rosołu, pokrojoną papryką i cebulą. Dodać majonez i zblendować (blenderem

Gospodyni Miejska
Amerykańskie ciasto kawowe 137

się je błyskawicznie. No i ten smak.... Orzechy pekan znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl.Składniki : 28 dag maki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 15 dag cukru 2 jajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem(...)wymieszać łyżką.3. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C na 55-60 minut. Następnie ciasto przełożyć na metalową kratkę aby ostygło. źródło,,encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka