chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:122/200)

Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 158

korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało urodziwemu wyglądowi – ta niepozorna(...)porze roku. Składniki na formę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm (lub zbliżonych): 120 g mąki kasztanowej 60 g mąki z tapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo

Even Better Food
Jak smakuje Paryż w weekend 177

mąki pszennej) lub galettes (z mąki gryczanej). Niegdyś serwowano je na wynos, dziś to już rzadkość. Klasyczne crepes complete podawane jest w formie kwadratu z jajkiem sadzonym, serem comte lub gruyere , oraz jambon de Paris . Ponieważ Francuzi nie jadają kanapek rękami, głównie dlatego, że często jedzą kanapki z lejącym się zółtkiem jaja, do czego konieczny jest nóż i widelec(...)francuski tost z szynką i serem, to coś co trzeba zjeść. Jeśli trafimy do dobrej kafejki i będziemy mieli szczęście to dostaniemy croque-monsieur zrobione z pain levain czyli chleba na zakwasie lub nawet pain Poilâne, najsłynniejszego chleba we Francji wypiekanego w piekarni w piecu opalanym drewnem przy rue Charche-Midi . To jednak do skonsumowania w bistro

Słodki Kompromis
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 149

Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem. Składniki: 15 dag czarnych drylowanych oliwek 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku garść orzechów włoskich pieprz czarny świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni(...)miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki

Apetyczna babeczka
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 162

ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska .  Chlebki są pyszne, lekko wilgotne(...)Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone 100 g mąki - u mnie orkiszowa 1 jajko szczypta soli  Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni. Przełożyć do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładką masę. Jeśli będzie zbyt lepka, można dosypać więcej mąki. Podzielić na cztery

KUCHARNIA
Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie 212

Kanapka śniadaniowa dla tych co na diecie ma dużo składników zabezpieczających normy żywieniowe. Najlepszy i najzdrowszy do kanapek jest chleb żytni. Do przygotowania tych kanapek potrzebujemy 2 kromki chleba np. żytniego w kształcie trójkąta. Wystarczy kromki posmarować cienko masłem, obłożyć kawałkiem sałaty, plasterkiem pomidora. Ogórek małosolny kroimy w cienkie paski, które zwijamy w spiralki, układamy po jednej  na kanapce. Plaster(...)kanapkę wystarczą dwie spiralki z sera. Do tego połówki czarnych i zielonych oliwek, oraz odrobina pieprzu. Jak ktoś pije na śniadanie kawę, to obowiązkowa z pianką i do tego jajko ugotowane na miękko. Pyszne śniadanie, pożywne, śniadanie w ramach zasady: śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, kolacje oddaj wrogowi! Na śniadanie jednak zjadłam jedną kanapkę, bo drugą podzieliłam się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem czyli Slodki Czwartek odc.108 138

Jako dziecko nie biegałam szczęśliwa wśród krzaków porzeczek i agrestu w ogródku babci. Niestety moje babcie mieszkały w blokach tak jak i ja. Z agrestem miałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 167

Pochłonęła mnie ostatnio praca. Dużo się dzieje, za sobą mam warsztaty dla wydawnictwa "Dwie Siostry" a przed sobą ogrodową Noc Muzeów. Pracy co nie miara ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71 161

Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry.  Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe.  Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 181

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)zbierałam jagód, zawsze je kupuję. Składniki: – 250 g mąki tortowej; – 250 g mąki pszennej typ 650; – 100 ml oleju; – 1 szklanka mleka; – 1 jajko; – 1/2 szklanki cukru; – 8 g cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego twarogu; – szczypta soli: Nadzienie: – 350 gram jagód; – 350 gram twarogu

dom-agi.pl
.898. lekkie jak piórko 146

ufff! Po szkole od razu do ortodonty - mam nadzieję, że będę już mogła się pożegnać z retencją... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki ryżowej ~100-120g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~50g dżemu jako nadzienie (u mnie domowy truskawkowy) ~łyżka mieszanki ziaren Migdałowy Przylądek do posypania W misce łączymy mąkę, cukier/stevię, żółtko i jogurt. W drugiej misce(...)dżem, przykrywamy drugą połową masy, posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 30-35 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Smacznego! :) A na chili&sugar przepis na pyszny, bezglutenowy chleb!  To mój pierwszy i muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się, że wyjdzie tak smaczny :) *klik na zdjęcie

breakfast of dreams
Mielone kotlety rybne 134

cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką.  Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi (ja tak) może dodać trochę skórki cytrynowej. Z masy formujemy owalne kotleciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju(...)lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem  jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mielone kotlety rybne appeared first

mojewypiekiinietylko
Schabowy ..ciut inaczej 237

zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała..   schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z ziołami(...)imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:•    Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw.Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka z cukrem i migdałami czyli poWeekendowe Lakocie odc.146 134

Nie mogłam nie ulec pokusie... gdy zobaczyłam te kruche ciasteczka na blogu addio pomidory wiedziałam, że pojawią się jako chrupiąca słodkość do kawy w weekend. Nietrudno

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 222

Dla tych, którzy pędza jak ja ostatnio i nie mają jeszcze upieczonych świątecznych łakoci. Magdalenki kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i  Sosny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miodowe bułeczki 134

Bułki na miodzie, czyli lekko słodkie pieczywo pachnące miodem. Czy zdrowsze od tego na białym cukrze, nie mnie oceniać, ale na pewno bardzo smaczne. Oryginalny przepis

Czerwony Gupik
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 221

słono . Pampuchy do słodkich sosów warto wzbogacić nutką wanilii . Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 185

Dzieci zażyczyły sobie naleśników. Jak zwykle dżem truskawkowy poszedł w ruch ale ja nie miałam na niego ochoty. Wolałam wymyślić coś na wytrawnie i tak powstały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki kokosowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.85 162

Miały być słodką przekąską w ubiegły czwartek, nie miałam jednak sposobności ich upiec. Dopiero w piątek po basenowym wypływaniu postanowiłam to zrobić. W połowie udane, musiałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane rogale z kruszonką 147

rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady   Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się(...)wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru 50 g masła lub margaryny   ( dałam margarynę „Smakowita”) 1 jajko 240 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka olejku waniliowego Szczypta soli 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Składniki na kruszonkę 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 drobnego

Na słodko lub wytrawnie
Chałka 111

Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już nie tylko samym zapachem ale również i wyglądem. Ja jednak skupiałam swoją uwagę(...)powrocie do domu, babcia kroiła mi ją i smarowała masłem. Tak najbardziej mi smakowała i smakuje po dzień dzisiejszy... Potrzebujemy (na dwie mniejsze lub jedną dużą chałkę):- 1 jajko- 2 żółtka- 100 g masła - 50 g cukru- 1 łyżka cukru waniliowego- 40 g świeżych drożdży- 150 ml mleka- 500 g mąki pszennej- łyżeczka soli- jajko do posmarowania chałki

W mojej holenderskiej kuchni

Proponowane wyszukiwania