chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:129/200)

Razowe kopytka smażone z kapustą 163

Trochę się zawieruszyłam. W normalnym życiu umyka mi to i tamto a potem jakby znikąd się pojawia. Tak było tez z tym kopytkami. Zjedliśmy je już

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 228

cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy(...)drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3  łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na roztopionym maśle, przekładamy do garnka, tak samo smażymy pokrojone pieczarki, które solimy

kruche babeczki
Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 178

Potrzebne składniki:  2 średnie selery    4 łodygi selera naciowego garść jarmużu 1 cebula 5 ziare n pieprz u kolorowego 3 l iście laurowe

Łycha smaków
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 89

Chlebek z ziaren, bez mąki zrobiłam na podstawie przepisu  My New Roots . Przepis tej wspaniałej blogerki Sarah Britton jest  jak objawienie:) Widziałam już wiele

nietadieta
Ciastka z melasa czyli Slodki Czwartek odc.97 178

Padał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 192

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 192

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki z dżemem aroniowym 158

Kochani na dzisiaj proponuje pyszne rogaliki . Pasują do kawy jak i na przekąskę . Delikatne i bardzo smaczne .   Składniki na ciasto rogalik-owe na 24 szt

Różowa kuchnia
Chałka z miodem 115

Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".  Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku  Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące) a następnie pozostawić do wyrośnięcia

Na słodko lub wytrawnie
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 215

białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu balsamicznego, 250 ml białego wytrawnego(...)chwilę z patelni i zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem

Wyprawy kulinarne
bułki z bananami... 189

Trudno opisać, to trzeba upiec i spróbować :)  Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte

chleba naszego
Klasyczna sałatka jarzynowa 164

Klasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale

Tagebuch po polsku
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 102

Któż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku

Życie zamknięte w smaku
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 162

Ja nie urok to sraczka, wiadomo jak to przy dzieciach. Syncio był chory a teraz choruje Córcia. Synio uporał się raz dwa a tu się ciągle

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 316

Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić.  Rogaliki maślane w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 134

szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy majonez, a potem stopniowo mąki, sól, kakao i proszek do pieczenia. Całość przelewamy do formy, na górze układamy maliny, nie wciskamy(...)początku roku i zdaje egzamin na szóstkę z plusem ! Jako blogerka kulinarna dużo czasu spędzam w kuchni i dobry piekarnik to dla mnie podstawa. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale i  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 173

Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami i z żurkiem lub barszczem białym. Wstyd się przyznać, ale do tej pory nie przyrządzałam samodzielnie zakwasu na żurek, lecz zaopatrywałam się w takowy w sklepie. Postanowiłam to zmienić i zobaczyłam jakie proste jest przygotowanie zakwasu. Wszystkie składniki są zawsze u mnie w domu, więc parę dni temu wzięłam słoik, wyparzyłam(...)łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz

dom-agi.pl
Pierniczki 122

się rozpuściły i odstawiamy w chłodne miejsce. Na stolnicy mieszamy mąkę z sodą, przyprawą oraz cukrem pudrem i robimy dołeczek, w który wlewamy schłodzony miód z masłem. Dodajemy też jajko rozkłócone z żółtkiem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolnymi foremkami. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)około 7 dniach powinny zmięknąć, jednak należy je przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Jeśli po upływie tego czasu pierniki będą przypominać suchary, można położyć kilka kromek świeżego chleba w pojemniku w którym je przechowujemy. Efekt powinien nastąpić już w ciągu kilku godzin. Chleb stanie się czerstwy, a nasze pierniczki miękkie :). Smacznego

KasiekGotuje
Racuchy na kefirze, z owocami, takie jak u babci 175

Jak każdy, mam smaki, które przywodzą mi namyśl dzieciństwo. Jedne kojarzą mi się z domem rodzinnym i mamą, inne z babciami, niektóre z wyjazdami do chaty

Dzieje kuchennej Wiewióry
,,Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami’’ 715

Mieszamy. Wylewamy odrobinę bulionu na dno keksówki i schładzamy. Następnie układamy partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy kolejne warstwy warzyw, które(...)stopniowo zalewamy wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układamy i zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy

Podróż w kulinaria
Bułeczki puszyste, maślane 150

Już nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można(...)śmietanki (lub mleka) - 2-3 żółtka - 60 g (4 łyżki) cukru - 50 g masła - skórka otarta z cytryny - 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (brak na zdjęciu) - szczypta soli - jajko do smarowania bułeczek Dowolna kruszonka, np. z tego przepisu Wykonanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży. Do miseczki włożyłam drożdże i roztarłam je z 1 łyżką cukru

Kuchnia u Krysi
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 101

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można

Kuchnia MagdaLeny
Chleb na zakwasie 163

1 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 2 łyżki siemienia 2-3 garście słonecznika 2-3 garście pestek dyni 2-3 łyżki otrąb pszennych

Gotowanie jest łatwe
Pasztet wykwintny z morelą. 190

     Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Niby Pączki jak Muffiny czyli poWeekendowe Lakocie odc.77 195

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, weekend obfitował w rozmaite wydarzenia, imprezy i odwiedziny więc nie miałam kiedy upiec czegoś słodkiego.  Wczorajszy poranek dłużył mi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie pączki 11192

łyżeczka ekstraktu z wanilią 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki drobnego cukru  Wykonanie: - masło roztopić, ostudzić - do miski przełożyć śmietanę, cukier puder, jajko, spirytus, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło, wszystko wymieszać - mąkę przesiać, wymieszać dokładnie z sodą oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie i elastyczne(...)prostokątne kawałki, układać je na blacie lekko oprószonym mąką - w szerokim rondlu rozgrzać olej, jego temperaturę można sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego (około 175 stopni) lub wrzucając kawałek skórki chleba (jeśli po chwili wypłynie i zacznie się smażyć, temperatura jest odpowiednia) - do oleju wkładać odpowiednią porcję przygotowanych pączków, nie może ich być za dużo, gdyż mocno rosną podczas smażenia - smażyć

Smakołyki Bereniki
Bułki otrębowo orkiszowe 394

Alternatywa do bułek białych z mąki pszennej tzw. zapychaczy.Moje bułki są pełne błonnika i łatwiej strawne, posypane sezamem dają szybko i na długo uczucie sytości, a

Pasje Jolki