chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:137/200)

Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 168

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna strucla makowa 345

okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto(...)niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy:280-300 g mąki + 2 łyżki75 ml mleka75 g masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki

Ratunku obiad
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 135

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 147

Był czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek) 151

Składniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa  200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki

głodny alergik
Piernik przekładany kremem i powidłami 371

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 296

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 252

Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione masło w tym celu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny

Truskawkowa Fiesta
Francuski klasyk: galette 172

tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania,  ciasto z jeżynami  to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest  to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a  galette . Co to takiego? Najprostsza(...)nudna  - nie dajcie się oszukać. Jest wyborna! Na ciepło, z gałką lodów... Poezja. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - to jest właściwa chwila. Przepis od  Patrycji , nie zawiera więc jajek. Margarynę zamieniłam na masło, dzięki czemu ciasto pięknie nim pachnie i smakuje, ale nie jest już bezlaktozowe. Nam to nie przeszkadza, alergii bowiem nie mamy. Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TOSTY FRANCUSKIE Z CHAŁKI – najlepsze! 192

Uwielbiam uwielbiam uwielbiam tosty francuskie z chałki! I jest to jeden z tych przysmaków, który nigdy mi się nie nudzi ( tak samo jak naleśniki czy poranne

Ostra na Słodko
Pączki najlepsze. 172

przepis zmodyfikowałam.  Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki pszennej uniwersalnej 10 g suchych drożdży 80 g cukru 250 ml letniego mleka 3 żółtka  1 całe jajko 3 łyżki oleju, lub rozpuszczonego i przestudzonego masła 1 opakowanie cukru waniliowego, lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 20 ml spirytusu, lub wódki sok i skórka otarta z jednej cytryny szczypta(...)Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej w naoliwionej misce.  U mnie rosło około 1 godzin. Po tym czasie ciasto przenieść

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb wiedeński 598

Chrupiąca skórka, puszysty środek.. to jest właśnie chleb wiedeński, wypiekany z mąki pszennej. Jest niezwykły! Pięknie wyrasta podczas pieczenia, nie pęka, nie sprawia żadnych problemów. Ja piekłam go w piekarniku z parą wodną, dzięki czemu miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę. Jak uzyskać parę wodną? Wystarczy, że przed pieczeniem, do piekarnika włożymy blaszkę z wrzącą wodą i umieścimy(...)świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 160 g mąki pszennej Ciasto: zaczyn z powyższego przepisu 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki stopionego masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania chlebka kilka łyżek maku do posypania   Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie i mleku, dodać mąkę oraz cukier. Całość dobrze wymieszać i odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Śniadania na cały tydzień! 149

łyżka miodu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  2-3 łyżki mleka lub jogurtu 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko zetrzeć na tarce i grubych oczkach, dodać mleko, miód, mąkę, jajko i proszek. Wymieszać łyżką. Olej rozgrzać, kłaść łyżką kleksy ciasta, smażyć na rumiano z obu stron. 4. Jaglanka z owocami Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka miodu(...)mleka). Gotować, aż wchłonie cały płyn. Kaszę przełożyć do miseczki, polać jogurtem i miodem. Posypać owocami i ziarenkami. 5. Kanapki z twarogiem (mój osobisty faworyt śniadaniowy) Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego pszenno-żytniego (przepis: klik ) 1/2 kostki chudego lub półtłustego twarogu 1 łyżka miodu kilka malin pokrojony banan Przygotowanie: Twaróg pokroić w plastry, położyć na chlebku, polać miodem i poukładać

Cakes By Kejt
Bułeczki pszenne z Poolish 128

Skoro powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Skoro zrobiło się Poolish, trzeba go wykorzystać. I tak wybór padł na delikatne bułeczki pszenne, odnalezione na hiszpańskojęzycznym blogu.Delikatne

Grahamka, weka i kajzerka