łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po wyrośnięciu stopniowo dodawać jajka i resztę mąki i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Wyrabiania powinno zając ok 10 minut. Miskę przykryć ścierką i odstawić na ok 90 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Wyłożyć(...)Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być
Kolorowy Przepisownikdyni na ostro, pysznym kremie z dyni, chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)!Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo(...)cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam
UgotujmyTo.plświadomie nie dodałam do niej żadnych ziemniaków. W obecnych czasach nie musimy zup "wzbogacać" kartoflami, by można było się najeść. Nie musimy też zup wzbogacać "dopychaczem" w formie pajdy chleba. Ja wiem, przyzwyczajenie jest najczęściej silniejsze. Ja na szczęście już dawno się go wyzbyłam i nie przeładowuję zup węglowodanami. W tej zupie i tak nico ich jest, bo pulpety były(...)elegancji i dla odrobiny picu przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :) SKŁADNIKI na 4 porcje: na pulpety: 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi) 1 jajko 5-6 łyżek bułki tartej woda (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżeczka ulubionych przypraw mąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków
Sztuka gotowania w/g Samirydrożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej(...)rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Składniki: Bliny : 150 g aktywnego zakwasu żytniego 350 g mąki gryczanej 1 łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru
Smakowity Blog KulinarnyZaskoczył mnie nocny deszcz walący o szybę, obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i
Dzieje kuchennej Wiewiórybył zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb czy bułki wprawia go w niepomierne zdumienie za każdym razem, choć przecież jako kelner jest świadkiem pieczenia chleba niemal codziennie), jednak to deser sprawił, że oczka mu się zaświeciły. Serio! I ja mu się wcale nie dziwię, bo niemal wylizałam pucharek. Panna cotta ze sprawdzonego już wcześniej przepisu(...)bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład.Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki : 2 - 3 jaja garść świeżego szpinaku lub kilka kostek mrożonego sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia, u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Jeśli szpinak
Proste Potrawywpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami(...)bloga...no i zapraszam również do konkursu.A teraz 10 wpisów cieszących się powodzeniem w styczniu.. Mięsko na kanapkiSałatka z tortelliniSałatka z makaronemSałatka z kaszą kuskusMielonka na kanapkiPączki bez jajek na gazowanej wodzieSerca drobiowe w sosieSałatka z makaronemMielonka na kanapkiProste i szybkie ciasto kakaowe
Moje domowe kucharzenieolej, dodać łososia i przesmażyć krótko. W niewielkim naczyniu rozmieszać mleko i mąkę ze szczyptą soli. Wbić jajko i roztrzepać dokładnie. Rybę na patelni rozłożyć równomiernie, wlać na nią jajko z mlekiem i mąką. Na średnim ogniu usmażyć omlet z obu stron. (Przewracać ostrożnie.) Po usmażeniu na jednej ze stron ułożyć plaster sera żółtego lub jego wiórki. Omlet złożyć(...)Dodać cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor, roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo
Codzienna kuchnia niecodziennaMoje pierwsze autorskie bułki :) kupiłam czarnuszkę i nie wiedziałam jak ją wykorzystać w bułkach ,wszędzie tylko chleby a ja uparłam się na bułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek mięsisty ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :) Składniki : na 10 dużych bułek - 200 g mąki orkiszowej - 210 g mąki pszennej razowej(...)może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać na rozczyn i wlać do mąki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia
Wypieki ReneOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzuSerowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu Serowe bułeczki – pyszne i proste w przygotowaniu. Serowe bułeczki powstały z potrzeby czegoś pysznego, małego i
Kuchnia na wzgórzu