sobotnie popołudnie, gdy Mama zaliczała funkcjonującą wówczas tzw. pracującą sobotę. Myślę sobie, że było to chyba najdroższe ciasto jakie upiekłam. Bo mimo, iż rabarbar był z ogródka, jajka i masło od zaprzyjaźnionych sąsiadów, to koszt rachunku telefonicznego przewyższył z pewnością kwotę najbardziej wyszukanych dodatków. Czerwona linia do pracy Mamy został uruchomiona już na samym początku. Każdy etap(...)udało, a ja po raz pierwszy poczułam tą trudną do opisania radość, satysfakcję, po prostu szczęście, jakie przeżywam odtąd za każdym razem wyjmując z piekarnika pachnące domowe ciasto lub chleb. Po pierwszej próbie nabrałam pewności, że następnym razem dam radę bez udziału telefonu i pomocy Mamy, i tak też było. Choć jeśli chodzi o gotowanie, sprawy potoczyły się zupełnie
KUCHARNIAbzikiem dyniowym… bo tego to dopiero trudno poskromić…. Przecież z dyni wszystko można przyrządzić, i na słodko i na wytrawnie…! Ciasta, ciasteczka, zapiekanki, tarty, bułki, chleby, pierogi, placki, gofry, makarony, pierogi… lista jest długa i dlatego raczej małe są szanse na wyleczenie mojego bzika..;) Co zajrzę na zaprzyjaźnione blogi, to wpadam na następne przepisy do wypróbowania(...)cukrem i mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.2. Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. 3. Na stolnicę
UgotujmyTo.plZacznij od nastawienia wody na kawę czy herbatę lub włącz ekspres. Kiedy kawa będzie stygła do odpowiedniej temperatury, Ty w tym czasie zdążysz wziąć szybki prysznic. Pora na śniadanie. Chleb pokrojony, warzywa też - smarujemy, ozdabiamy (przecież kanapki nie muszą być nudne, prawda?), układamy na talerzyku. Kawa idealna do wypicia. Naprawdę tyle czasu nam to zajęło?? 😊 Pamiętaj, że Rama Classic nawet(...)lekkie, sycące, pięknie wyglądające i przede wszystkim smaczne. Jeśli pracujecie dłużej niż standardowe 8 godzin lub pracujecie fizycznie, to tym bardziej powinniście poświęcać śniadaniu więcej uwagi. Kolorowe śniadanie z jajkiem Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic żółty ser świeży ogórek pomidor roszponka rzodkiewka szczypiorek 2 jajka Jajka umyć i ugotować na twardo lub na miękko, w zależności od upodobań. Kiedy będą
Codzienna kuchnia niecodziennaParę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz(...)razem z papierem do pieczenia przekładamy na blachę i formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie. Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
Kulinarne przygody Gatityskórki razowego chleba, sól i cukier.Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur (ok 2-2,5l): 0,5l zakwasu 2 białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka(...)podsmażamy na oliwie razem z kiełbasą i boczkiem. Dodajemy do zupy. Następnie wlewamy zakwas , dodajemy chrzan, majeranek, pieprz i sól i jeszcze przez chwilę razem gotujemy.Można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąmiejsc, których się nie spodziewasz. Skrajnie innych, a jednak bliskich. To magia chleba, który łączy, a nie dzieli. Chlebowy weekend. Spontaniczny pomysł urósł niespodziewanie, jak pieczołowicie zagnieciony chleb. Oby pachniał i smakował równie wspaniale. Wszystko zmienia się tak szybko . Czekasz na wiosnę, a za oknem wita Cię kolejna śnieżyca. Pieczesz ciasto, które ma "wiedzieć(...)jest jak poduszka - można się w nie wtulać i szukać pocieszenia. 135 g mąki 90 g skrobii ziemniaczanej 9 łyżeczek matcha 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka) 270 g cukru 240 ml oleju roślinnego 6 łyżek soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny szczypta soli obrana ze skórki i pokrojona
KUCHARNIAWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami
Dzieje kuchennej WiewióryŻaden kupiony chleb czy bułki nie zastąpią własnoręcznie upieczonych - powtarzam to od dawna. Czasem zdarza mi się kupić pieczywo w sklepie, ale coraz rzadziej, może raptem 2-3 razy w miesiącu. Moje pieczywo zawiera tylko to, co sama do niego dodaję. A co zawierają te kupione? Nie wiem. Wy też nie wiecie. Po co w takim razie(...)jest gorąca, pachnąca bułka prosto z naszego własnego pieca?Składniki:50-60 dkg mąki tortowej,3 dkg drożdży,niepełna szklanka ciepłego mleka,łyżka cukru, łyżeczka soli,1 jajko,około 1/4 kostki miękkiego masła.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić
Codzienna kuchnia niecodziennacodziennym rytmem. Co prawda, w grafiku musi wygospodarować czas na sprawy typowo blogowe, ale w większości przypadków blog stanowi uzupełnienie normalności. Także w kuchni.Tak, tak, jadamy normalne kanapki (choć chleb często pieczemy sami), lubimy zjeść od czasu do czasu maminą pomidorówkę czy ogórkową, ziemniaczki z mizerią czy chociażby właśnie naleśniki. Jak normalny, statystyczny Polak. Tylko, że robimy wszystko własnoręcznie(...)pary znad gotującej się zupy czy skwierczącego na patelni oleju. NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. na ok. 8-10 naleśników 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie mieszam, aby powstało gładkie ciasto o konsystencji maślanki (nieco gęstsze od mleka). Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło i jeszcze nieco zgęstniało. Na patelni rozgrzewam nieco
W kuchni Karmel-itkiKońcówka roku 2016 upłynęła mi bardzo słodko - miałam duży zapał do pieczenia ciast i ciasteczek, co dzień sięgałam po suszone daktyle lub rodzynki, robiłam bananowe koktajle
Kasia SarnaBagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ : - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia
Pasje JolkiCiecierzyca to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające oraz duża
Pora na pora i pomidoraMimo niezbyt sprzyjających okoliczności postanowiłam zrobić torcik. Okazji kilka by się znalazło miedzy innymi taka, że MAMY TRUSKAWKI w rozsądnej cenie i już takie nasze
Dzieje kuchennej WiewióryDla mnie chałka to takie miłe kulinarne wspomnienie z dzieciństwa… kromka chałki z masłem i szklanka mleka… Ale to smakowało:)! Zresztą teraz też smakuje
UgotujmyTo.plTym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na
Grahamka, weka i kajzerka