chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:142/200)

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) 247

Pancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni.    Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska

Kuchnia na wzgórzu
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 109

macie czasami ochoty na coś czekoladowego do chleba? Coś w stylu nutelli? Ja mam często ochotę na czekoladę – jestem czekoladoholikiem i nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią smaku czekolady. A jednak wchowani ze mną w jednym domu siostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze(...)gładki jak nutella, ale to tylko dodaje mu uroku, bo wyczuwa się grudki chrupiących orzechów włoskich. Mnie najbardziej smakuje z waflami ryżowymi jako przekąska. Bez glutenu, bez jajek. Składniki: • 1 szklanka ugotowanego ryżu • 1 małe awokado • 1 gorzka czekolada • 2 łyżki kakao • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • 2 łyżki miodu • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Wykonanie: • Czekoladę połamać

To co kocham
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 411

bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebulki 350 ml mleka 50 g solonej słoniny 2 jajka 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:  Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę(...)pieprz.   Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min.  Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Bułki śniadaniowe IV 154

O bułkach śniadaniowych pisałam już  [tutaj] ,  [tutaj]  i  [tutaj] . Dziś kolejny przepis na bułeczki oparty na blogu  www.chleby.info , to już nie

Czerwony Gupik
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 118

Dziś przepis na bułki z mąki pszennej oraz żytniej razowej. Pyszna, chrupiąca skórka z ziarnami siemienia lnianego, w sam raz na śniadanko :) Do przygotowania bułek wykorzystałam

Zrób to smacznie
Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex 244

radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku. Tyle wspólnych doświadczeń zdobywanych każdego dnia. Tyle zmagań, by dzisiaj móc zanucić: To co mam To co się zdarzyło nam To pachnący chlebem dom Z roześmianą buzią twą To co mam To co się zdarzyło nam Twój policzek, kiedy mróz Na pierzynie Wielki Wóz Niech mówią, że to nie jest miłość(...)modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem migdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka

W mojej kuchni
Domowe drożdżówki z serem. 183

elastyczne, lekko twardawe. Formujemy kulę, przykrywamy, odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.  Nadzienie : twaróg rozgniatamy widelcem, jeśli mamy grubo ziarnisty warto go przemielić.Mieszamy z jajkiem, cukrem.  Wyrośnięte ciasto odgazujemy, uderzając pięścią, lekko zagniatamy. Rozwałkujemy na cienki prostokąt.  Nakładamy nasze nadzienie, składamy jak na obrazku powyżej. Ostrym nożem kroimy na 10 kawałków, każdy pojedynczy(...)puszyste, pachnące drożdżówki, czego chcieć więcej do kawy oprócz dobrego towarzystwa. Dziękuję za wspólne wypiekanie, czekam za kolejną akcją, pozdrawiam resztę wypiekających.  W wspólnym wypiekaniu brały udział : Paweł Chleby info. Bożena Moje domowe kucharzenie Iza Smaczna pyza Joanna Różowa kuchnia Zuzanna Gliko Alina Ala piecze i gotuje Paulina Czarna oliwka Joanna Grunt to przepis Kasia Mia cucina Magda

Basia w kuchni
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 117

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
Tatar śląski ze śledzia 168

smaku sok z cytryny - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i odstawić do moczenia. Po 1 godzinie wodę wylać, ponownie wypłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Jajko umyć w gorącej wodzie i ugotować na twardo - ok. 10minut po włożeniu do wrzątku ; wrzątek można lekko posolić, co przeciwdziała pękaniu podczas gotowani a . Wyjąć i włożyć do zimnej wody(...)razem jeszcze raz wymieszać.  Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły".  Podawać do ulubionego, własnoręcznie wypiekanego, domowego chleba

Grunt to przepis!
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 457

bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil.Smak i wygląd piyaz stanowi dla mnie kolejny argument przekonujący, że Turcy są prawdziwymi(...)nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw, takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo, jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem.Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą 156

Upiekłam już wiele chlebków bananowych jednak ten przepis udał się najbardziej. Ciasto nie jest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość

Mienta blog
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 165

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek wielkanocny 133

Płynne czwartki Żurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić(...)łyżeczki majeranku 0,5 litra zakwasu 0,5 łyżeczki chrzanu (opcjonalnie) sol, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Przygotowanie : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnie i powoli smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a boczek ładnie się przypiecze. Gdy na patelni będzie już sporo tłuszczu dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż się przyrumieni. Bulion podgrzewać

Codzienne Gotowanie
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 189

Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frittata cukiniata 173

może mieć plastikowej rączki. Jeśli nie macie odpowiedniej patelni, może być płaski rondel lub jak u nas metalowa forma. Podsmażamy wszystko kilka minut, aż cukinia zrobi się przejrzysta. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cayenne,  łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się(...)zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył Jamie, bo cayenne jest dla mnie wystarczająco ostry.  Świetny

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania