chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:133/200)

Chrust migdałowy – faworki migdałowe 318

innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”,  w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam do roboty. I w pewnym momencie przyszło zwątpienie: do przygotowania(...)ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków, ale cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu, 1 kg smalcu** Żółtka, jajka i cukier utrzeć na kogel-mogel, następnie

królestwo garów
Pierniki bez glutenu i jajek 155

Pierniki bez glutenu i jajek z przepisu znalezionym na blogu Lawendowy dom. Miękkie po upieczeniu, potem twardnieją jak tradycyjne pierniczki by znów zmięknąć po kilkunastu dniach. Naprawdę pyszne! Składniki: 500 g mąki gryczanej 200 ml miodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego  1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Miód oraz masło rozpuść(...)Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Mąkę przesiej z kakao, sodą i solą. Dodaj wystudzoną masę miodowo-maślaną i dokładnie wyrób ( użyłam miksera z końcówką do wyrabiania chleba). Ciasto musi być gładkie i jednolite, choć jest klejące. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Na wysypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm i wykrawaj pierniczki

Kuchnia bezglutenowa
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 134

Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.153 172

Pistacje mają to do siebie, ze gdy zaczynam je jeść nie mogę skończyć dopóki nie rozłupie ostatniej skorupki. Mówię tu oczywiście o takich solonych i prażonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogaliki trzy składnikowe z marmoladką 833

Gdzie się nie obejrzę to widzę rogaliki tylko z trzech składników no i jak ich tu nie zrobić??? Przepis wiecznie ten sam nic się nie zmienia

Różowa kuchnia
Pączki czwartkowe z kremem jajecznym (portugalskim) 195

Za kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki. Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata

Sztuka gotowania w/g Samiry
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 225

domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie i bardzo lepi się do rąk, dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę śmietany i znowu

Karo in the Kitchen
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 151

-Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z wędzonej ryby - bez majonezu i oliwy 192

Pasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułki dwusezamowe 184

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka
541. Tosty i takie tam leniwe... kluski? 149

cynamonowe tosty francuskie* z masłem orzechowym i dżemem jagodowym(więcej dżemu *.*)* z domowego chleba tostowego Jem jedne z najlepszych tostów. (wcale nie mówię tak za każdym razem >.<) Czytam. Oglądam. Uśmiecham się sama do siebie. Słońce świeci przez okno jakby już była wiosna . Lubię ferie. Może pójdę pobiegać, może poczytam, spotkam się ze znajomymi. Fajnie jest mieć(...)choć przez chwilę znów czuję się jak 5-latka. LeniwePrzepis:(1 porcja)100g ugotowanych ziemniaków80g sera z kostki15g mąki ziemniaczanej20-25g mąki żytniej/pszennej+ do podsypaniażółtko (lub ok.1/2 jajka)szczypta  soliUgotowane i przestudzone ziemniaki przepuszczam przez praskę. To samo robię z serem(zrobiłam to dwa razy). Dodaję żółtko, sól, mąkę i zagniatam na jednolite ciasto. Rozwałkowuje ciasto

More food, love and dreams
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 185

trochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :)Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny z mlekiem lub gorącą czekoladą na drugie śniadanie. Choć wywodzi się z Niemiec, to właśnie w Estonii od setek lat przygotowywany jest(...)wody w temp. pokojowej- 50 g masła- łyżka cukru- 1 lub 2 łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć

Kraina Tysiąca Smaków
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 129

Połączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 162

Zalewamy dwoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie(...)owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu

Poezja smaku
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 162

który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish 350 ml zimnej wody(...)zaczyn 400 ml wody 15 g drożdży około 800 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 100 ml nasion białego sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól

codojedzenia
Chałka 136

jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz(...)również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam!  Składniki : 500g mąki pszennej 20g suszonych drożdży lub 40g świeżych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 0,5 szklanki wody 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka soli Przygotowanie : Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około

Codzienne Gotowanie
kotlety rybne z płotek z boczkiem wędzonym z sosem pomidorowym... 168

Składniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka pszenna 1 kromka, natka pietruszki 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy(...)łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę chleba w maszynce na średnich oczkach zmielić filety ze skórką, boczek cebulę i na koniec kromkę paryskiej do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania