chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:132/200)

Ciasteczka Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.128 181

Czekoladoholizm to poważna choroba. Niestety jej objawem są zaokrąglone biodra i powiększający się biust a także obwód uda. Nasilenie choroby najczęściej występuje w okresie zimowym oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
chleb wiedeński 157

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 543

ciasto: 130 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 40 g cukru (ok. 6 łyżeczek) 70 g zimnego masła 3 żółtka (miałam dość małe jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek). Beza: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku(...)miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Schłodzone masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i rozrobić palcami tak, by powstało ciasto podobne „okruchów chleba”. Następnie dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę wysmarować masłem, wylepić jej dno ciastem. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut (do lekkiego

Kulinarne Przeboje
Pierogi z mięsem 154

pierogi właśnie. Zresztą pomysłów na wykorzystanie takich resztek mamy znacznie więcej. Grunt żeby nie marnować jedzenia. Wszystko co da się wykorzystać to wykorzystać należy (pamiętam jak kiedyś jakiś chleb, który mi nie wyszedł przerobiłem na bajaderki). Jak to gdzieś kiedyś usłyszałem: sky is the limit (a dla mega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł(...)gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne

Marder&Marder Manufacture
Pudding z chleba 211

Chyba najlepszym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba lub bułek jest przygotowanie z nich puddingu. Już dawno chciałam wypróbować coś takiego, ale nigdy się nie udawało.   W końcu spróbowałam i deser ten okazał się być rewelacyjny. Pudding ten jest niesamowicie słodki ale mimo wszystko nie za słodki. Ta jego część którą pieczemy zalana śmietaną jest miękka, aż rozpływająca się(...)jeść i jeść i nadal nie ma się go dość. Pycha. Składniki: kromki czerstwego pieczywa masło konfitura np. z wiśni śmietana ok. 80 ml mleko ok 350 ml 3 jajka cukier ok 10 dkg Przygotowanie: Kromki posmarować dość grubo masłem i marmoladą. tak przygotowane kromki ułożyć jedną na drugą, ostatnią posmarować masłem i w razie potrzeby pokroić na pół

Mama Gotuje
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 190

I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 196

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna strucla makowa 378

okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty w technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto(...)niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy:280-300 g mąki + 2 łyżki75 ml mleka75 g masła3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)20 g świeżych drożdży3 łyżki cukru1 łyżka rumu lub wódkiduża szczypta soli1/2 kg masy makowej (polecam z tego przepisu)Dodatkowo na lukier:1/2 szklanki

Ratunku obiad
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 159

 Dzięki zaproszeniu od Agencji Blomedia  21.11 w czwartek popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy do siedziby Unilever ( producenta m.in Kasi do pieczenia , która to ogrywała

Ostra na Słodko
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 176

Był czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ogórkowa dla alergika (bez glutenu, mleka, jajek) 175

Składniki: kiszone ogórki 400 g ziemniaki 1 kg marchew kilka szt. seler (niekoniecznie) 1 kawałek bezglutenowa kiełbasa  200 g (lub ugotowany filet z indyka) płatki

głodny alergik
Piernik przekładany kremem i powidłami 405

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 327

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były(...)ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki przyprawy do piernika lub przyprawy z tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 275

Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga. Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione masło w tym celu, aby ciasto nie kleiło się do dłoni. Całość odstawiamy pod ściereczką na około 1-1,5 godziny

Truskawkowa Fiesta

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję