Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :) Aby keks(...)tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół. Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm Ciasto: 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek
Posadzone i zjedzonePyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce
Posadzone i zjedzonebyć. No i ogromna ilość drożdży. Ja zwykle daję około 4 razy mniej. Ale Mortishia zarzeka się, że chleb naprawdę smaczny. Ja z pewnością spróbuję zrobić ten chleb, ciekawi mnie ten przepis. Tylko zdjęcie strasznie słabe, ale takie tylko dostałem. No i przepraszam cię, Mortishio, że tyle miesięcy zwlekałem z opublikowaniem przepisu. Ale mam nadzieję, że teraz już regularnie będę(...)przepraszam Witku, że to aż dwa miesiące trwało... AKTUALIZACJA (17.03.2014): Nie każdy czyta komentarze, więc zacytuję tutaj fragment komentarza, który własnie napisała Mortishia: "najpierw zaczęliśmy dodawać do ciasta 1 jajko - mniej się kruszy, potem zaczęliśmy dodawać 1 łyżkę oleju - bardziej zwarty wychodzi, a na koniec zmniejszyliśmy ilość drożdży o połowę - też wyrasta ;-)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder ManufactureTak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie
Magiczna kuchnia Dariitrudno mi się oprzeć wypróbowaniu cudzych tradycji kulinarnych związanych z tym świętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może do niego dorzucić zawinięte w papier do pieczenia: pierścionek, szmatkę(...)wysmarowania małej keksówki (na 1kg bochenek)Sposób przygotowania:Przez noc namoczyć suszone owoce w herbacie i wódce.Włączyć piekarnik na 170 stopni.Następnego dnia wymieszać suche składniki. Dodać jajko i herbatę z wódką z owoców. Ponownie wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale wilgotne. W razie potrzeby należy dolać zwykłej wody (gdy przygotowywałam moje ciasto okazało się to konieczne). Dodać owoce
W kuchni wieczoremTuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny
Dzieje kuchennej WiewióryPowiemy Wam szczerze, że to jedne z lepszych bułek jakie zrobiliśmy. Zajadaliśmy się nimi aż padliśmy przejedzeni. To raczej takie typowo śniadaniowe bułki. Do szklanki mleka
Marder&Marder ManufactureRolada drożdżowa, pełnoziarnista o smaku pizzy to pyszna przekąska, której nikt się nie oprze. Na zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej(...)pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenynadają się do trzymania oleju ( najlepiej jak będzie w ciemnej szklanej butelce ), p rzetworów, chrzanu, soków w kartonach czy też różnego rodzaju sosów. Na samej górze mamy pojemniki na jajka – te można przetrzymywać tam ok. 2 tygodni, ale pamiętajmy, że nie mogą być myte! ZAMRAŻARKA: Pamiętajmy, że niczego nie można zamrażać dwukrotnie – ciężkie zatrucie jest wtedy realnym niebezpieczeństwem(...)instrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM
Ostra na SłodkoBurger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką(...)dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka
WojnaNaSmaki.plsmażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i wychodził pyszny, a czasami po prostu spleśniał. Poniższy przepis to obecnie hit w mojej rodzinie(...)przygotowuje się go ze świeżego sera!!! Tak, tak... nie musi leżakować. Spróbujcie jaki pyszny! 200 g półtłustego sera białego (takiego z kostki) 1 jajko 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól koperek lub kminek Ser, jeżeli jest bardzo wilgotny to należy go lekko odcisnąć z nadmiaru serwatki. W garnku zagotowujemy wodę
Jadło i czytadłomój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam lub mak lub sól gruboziarnista i przyprawy typu oregano, bazylia Nadzienie 5 parówek (ja użyłam z Lidla z szynki wieprzowej
Piekielna Kuchnia PatiOdkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość(...)bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku 350 ml mleka 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii szczypta czarnego pieprzu 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułek sól gruboziarnista do posypania A jak to zrobić: Czosnek obrać i w całości włożyć go do garnka z mlekiem i gotować
Kuchnia w opałachLatem nie ma nic lepszego od drożdżówki z jagodami i kruszonką! co roku czekam na ten czas gdy czarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka
Dzieje kuchennej WiewióryRogale piekłam na 11 listopada, dziś dopiero wam zaprezentuję . Jestem bardzo zadowolona z wykonania jak i smaku rogali. Miałam okazje w końcu
Różowa kuchniaDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A
Mienta blogCzereśnie i letnie truskawki jadłam w ilościach hurtowych, wiśnie przegapiłam, jagody pochłaniałam w jagodziankach u teściowej, borówki jeszcze są i korzystam z nich w rożnych kombinacjach
Dzieje kuchennej WiewióryPuszysta chałka idealna do kawy lub herbaty, na śniadanie lub podwieczorek, dzięki dodatkowi dyniowego puree wilgotna i świeża nawet następnego dnia. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej
Słodka Kraina WypiekówJedziemy na wycieczkę bierzemy ze sobą latareczkę... łubianeczkę... i babeczkę... Wycieczka do lasu wieczorowa porą? czemu nie! Szczególnie gdy leśne owoce czekają, a gdy
Dzieje kuchennej WiewióryNasz sylwestrowy słodki hit! upiekłam je popołudniu by jeszcze móc zrobić zdjęcia przy dziennym świetle, i musiałam schować głęboko do szafki, tylu było chętnych, że nawet
Dzieje kuchennej Wiewióry