Zupełnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta nazwa. Małpi chleb, ni to przypiąć, ni przyłatać do przepysznej drożdżówki. Kolejny pomysł na odrywane ciasto. W oryginale najczęściej pieczone jest w formie z kominem i kształtem przypomina wieniec. Ale śmiało można je upiec w tortownicy lub keksówce. Idea przecież zawsze jest ta sama. Podejść, skubnąć kawałek i zjeść :) Ps. następnym razem kuleczki(...)zrobię mniejsze, aby było jeszcze więcej pysznych kąsków ;) SKŁADNIKI: na ciasto 220 g mleka 40 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże
Kuchnia w opałachchwilę cofnąć się w czasie .. Jeśli macie możliwość , koniecznie zjedzie ją rodzinnie w ogrodzie , tak smakuje najlepiej… Składniki : 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 2 jajka całe 2 żółtka niepełna szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 szklanka mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego Kruszonka wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru ) W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn(...)miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach
Ogrodnik w podróżymnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne(...)jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml oleju rzepakowego 2 jajka 200g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu garść pekanów 2-3 krople olejku migdałowego Cukinię myjemy, obcinamy końcówki
les mirabelleschlebek szczęścia z Watykanu się udał należy przestrzegać zasad: - nie lubi metalu, -należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką -przechowywać w temperaturze pokojowej -pojemnik przykryć lnianą ściereczką Sposób wykonania: Poniedziałek: Chleb (zaczyn) wlać do miski, dodać 250 g cukru i przykryć ściereczką – NIE MIESZAĆ Wtorek: Wlać 250 ml mleka – NIE MIESZAĆ Środa: Wsypać 250 g mąki – NIE MIESZAĆ Czwartek: zamieszać rano(...)części rozdać innym na szczęście najpóźniej w poniedziałek. Niedziela: Do czwartej części dodać (tej która nam została): 1/2 szkl. oleju 250 g mąki 3 całe jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru waniliowego 2 starte jabłka Opcjonalnie: startą gorzką czekoladę lub pokrojone bakalie Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć
Na słodko lub wytrawnieraczej kojarzony jest on z czymś nieświeżym i zgniłym. Szczerze powiedziawszy nie wyobrażam sobie zjeść twarożku czy chleba zapakowano w zielone opakowanie Macie podobne doświadczenia w sklepie z kolorami? O trikach marketingowym mogłabym pisać dużo więcej ale nie to jest moim celem na dzisiaj. Chciałam(...)przekonał do siebie brzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka delicji
ciastkarnia na kruchym spodzieWiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest
Dzieje kuchennej Wiewiórymyśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć zawsze lubiłam(...)muszlą klozetową. Nie umiem się zmuszać do jedzenia posiłków, na które nie mam najmniejszej ochoty i nie umiem trzymać się sztywnych diet. Nie chciałam przez dwa tygodnie jeść tylko jajek i szpinaku, żeby po tym czasie pochłonąć tabliczkę czekolady w ciągu trzech minut. Byłam gotowa na duże zmiany nawyków żywieniowych. Byłam gotowa na długą i wyboistą drogę po własne zdrowie
bistro mamatych warzyw, które można przygotować na kilka sposobów. Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem U siebie w domu z cukinii robię bigos, cukinię faszerowaną, cukinię panierowaną, placuszki, piekę chleb, gotuję zupę. Jakby się nad tym zastanowić, ilość i różnorodność dań jakie można z niej przygotować naprawdę jest długa. Dzisiaj robię panierowane krążki z cukinii, smażone na oleju i podawane(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża cukinia 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos: 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar) 5 dkg sera Stilton 2 ząbki czosnki 2 łyżki majonezu Cukinię obrać ze skórki, pokroić
mecooksPierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :) Aby keks(...)tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół. Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm Ciasto: 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki pszennej tortowej, krupczatki, wrocławskiej (lub takiej jaką zwykle używamy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek
Posadzone i zjedzonePyszna sałatka, w kolorach zielono-żółtych. Podana w oryginalny sposób, bo na liściach botwinki i szpinaku. A reszta składników sałatki została przełożona do białek, w miejsce
Posadzone i zjedzonebyć. No i ogromna ilość drożdży. Ja zwykle daję około 4 razy mniej. Ale Mortishia zarzeka się, że chleb naprawdę smaczny. Ja z pewnością spróbuję zrobić ten chleb, ciekawi mnie ten przepis. Tylko zdjęcie strasznie słabe, ale takie tylko dostałem. No i przepraszam cię, Mortishio, że tyle miesięcy zwlekałem z opublikowaniem przepisu. Ale mam nadzieję, że teraz już regularnie będę(...)przepraszam Witku, że to aż dwa miesiące trwało... AKTUALIZACJA (17.03.2014): Nie każdy czyta komentarze, więc zacytuję tutaj fragment komentarza, który własnie napisała Mortishia: "najpierw zaczęliśmy dodawać do ciasta 1 jajko - mniej się kruszy, potem zaczęliśmy dodawać 1 łyżkę oleju - bardziej zwarty wychodzi, a na koniec zmniejszyliśmy ilość drożdży o połowę - też wyrasta ;-)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder ManufactureTak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie
Magiczna kuchnia Dariitrudno mi się oprzeć wypróbowaniu cudzych tradycji kulinarnych związanych z tym świętem. W Irlandii, dzień lub dwa przed 31 października, piecze się barmbrack cake. Słodkie ciasto, określane też mianem chleba, które podaje się ponoć z masłem i kubkiem herbaty. Największą atrakcją tego ciasta jest jednak moc przepowiadania przyszłości :) Gospodyni może do niego dorzucić zawinięte w papier do pieczenia: pierścionek, szmatkę(...)wysmarowania małej keksówki (na 1kg bochenek)Sposób przygotowania:Przez noc namoczyć suszone owoce w herbacie i wódce.Włączyć piekarnik na 170 stopni.Następnego dnia wymieszać suche składniki. Dodać jajko i herbatę z wódką z owoców. Ponownie wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale wilgotne. W razie potrzeby należy dolać zwykłej wody (gdy przygotowywałam moje ciasto okazało się to konieczne). Dodać owoce
W kuchni wieczoremTuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny
Dzieje kuchennej Wiewióry