chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:124/200)

Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 173

 Kochani następny Wpis przemawiający do wszystkich, idealny na zbliżające się  Święta Wielkanocne Składniki:   - 500 g mąki pszennej typ 500 - 1

Różowa kuchnia
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 139

Po dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 125

Te bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl

Kolorowy Przepisownik
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 144

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 261

Ten weekend był szybki i intensywny dlatego też upiekłam szybkie ciasto, takie dla wszystkich domowników bez wyjątku.  Smakowało nam bardzo!  Kiedyś piekłam już podobne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada drobiowa z wodnej kąpieli 270

Do tej pory rolady drobiowe robiłam w piekarniku, np. tą z oscypkiem . Zainspirowana propozycjami z bloga smak-zdrowia postanowiłam zamienić piekarnik na garnek z

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bułki na hamburgery, pszenne 165

bułekodrobina sezamu do posypania bułek Przygotowanie bułek: W misce wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut(...)piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.  Bułki wyrastają. Pkt 6.Bułki wyrastają. Pkt 6.Upieczone bułki. Pkt 9.Upieczona bułka.Upieczona bułka en face.przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Czy przekąski to ZŁO? 161

zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy lub na kolację. Nie wyobrażam sobie jajecznicy bez kromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły to lepszy wybór niż wspomniany gdzieś tam 7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników(...)domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę wolę od czasu do czasu tak niż faszerować się skrobią modyfikowaną, karagenem, gumą ksantanową lub guar, laktonem kwasu glukonowego czy sorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe

bistro mama
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 194

tygodniu przyszła pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były(...)śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 80 ml ciepłego mleka 60 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g rozpuszczonego masła, ostudzonego 2 jajka łyżeczka cynamonu spora szczypta soli 100 g śliwke węgierek 1 mała antonówka, ok 150 g 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki płatków migdałowych Do misy miksera wsypujemy mąkę. W środku robimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEBEK MLECZNY 118

wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy.  Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi(...)papierowej torebce lub owijamy w lnianą/bawełnianą ściereczkę. SKŁADNIKI wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 3/4 szklanki śmietanki 30% 1 szklanka ciepłego mleka  1 duże jajko (L) 1/4 szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona

cool and minty
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 235

dajemy w całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy(...)mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin.  Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw

Basia w kuchni
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 155

wybijamy jedno jajo na mały spodeczek, lub małą chochlę. W wodzie robimy wirek łyżką i delikatnie i powoli wlewamy do niego jajo. Możemy w wodzie, w trakcie gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka.Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową(...)dodatków.DodatkowoKiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczekGrzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji). Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników

Symfonia Smaków
Wytrawne babeczki ryżowe czyli Niedzielne Śniadanie w sam raz do Pudełka 143

Po pracowitym tygodniu i wczorajszym świętowaniu moich urodzin w końcu znalazłam czas na podsumowanie pyszności z tegoż czasu :) Dzisiaj zapraszam Was na babeczki. U mnie był

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 336

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z twarogiem i kruszonka czyli Niedzielne Śniadanie odc.102 170

Są takie połączenia smakowe, które zapamiętuje się na całe życie. Drożdżowe i surówka z czerwonej kapusty mojej mamy czy szarlotka jaką piekła babcia Manisia, a może

Dzieje kuchennej Wiewióry
świętowanie u Podlasków 126

Święta, Święta :)  Postaram się pokazać, co się tutaj świątecznego ostatnio działo :)  W sobotę święconka, zakupy, wypieki :) Mazurki, makowce i baba wielkanocna. Przygotowań było co

chleba naszego
Watykański chleb szczęścia 112

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}  Watykański chleb szczęścia Zaczyn przełożyć do plastikowej miski, przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu. Dzień 1 – dodać 1 ¼ szklanki cukru i wymieszać Dzień 2 – dodać 1 szklanki mleka i wymieszać Dzień(...)szklankę mleka, 2 szklanki mąki i wymieszać Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około

Smaki Natalii
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016 125

Mamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam

Różowa kuchnia
Serowo – cynamonowe zawijańce 140

ciepłym smakiem i aromatem , niczym najcudowniejszą kojącą kołderką Składniki : 2 szklanki mleka 4 szklanki mąki pszennej 550 1 czubata łyżka masła 2 saszetki suszonych drożdży 5 łyżek cukru 1 jajko nadzienie : 2 kostki twarogu półtłustego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 5 kropli aromatu waniliowego 6 łyżek cukru 5 łyżek gęstej, śmietanki 30 % W naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy(...)ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg

Ogrodnik w podróży
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 114

plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół(...)powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec gotowania dodać masło i doprawić do smaku. Proporcje na porcje dla dwóch osób na kopytka : ok. 400 g dyni olej jajko szklanka mąki ziemniaczanej (w wersji bez jajka trzeba dosypać jej więcej) ok. połowy szklanki mąki pszennej (czasem więcej, czasem mniej - zależnie od wilgotności dyni) sól Dynię (ja robię ze skórą

Weekendy w domu i ogrodzie
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 198

smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować w łupinie i potem je obrać, pokroić na kawałki, dać chrzan i blenderem zmiksować mięso mielone z indyka dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, bułką odciśniętą z moczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej(...)drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą gryczaną i resztą ćwikły...............SMACZNEGO!!! - smakuje i na obiad i na zimno do chleba

W Mojej Kuchni Lubię
Wianuszki i chlebek do święconki 107

wianuszków i chlebek drożdżowy do koszyczka. Dzisiejszy dzień był ciężki, ale wygrałam dwie nagrody, więc zajączek się spisał! Składniki :* 1/5 kostki drożdży* łyżeczka cukru* łyżeczka ciepłej wody * 1 jajko* 1 żółtko * 75 ml ciepłego mleka * 2,5 szklanki mąki pszennej  Przygotowanie :W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wstawić do większej miski z ciepłą wodą(...)wodą na 20 minut. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki, formować cienkie ruloniki. Z trzech wałeczków formować wianuszki- z podanych składników wychodzi 6 wianuszków. Z reszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić

Magiczne Życie Marty
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 196

pokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora(...)pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU, jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii oporu

W kuchni Karmel-itki
Pasta z makreli z marchewką i zieleniną 221

Lubimy pasty rybne. Bardzo lubimy. Żarłoczek co prawda jeszcze bardziej lubi rozprawić się z samą wędzoną makrelką, ale kanapki wypastowane są niezwykle mile widziane. I na

Smaczna Pyza