chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:140/200)

Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 234

jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.   Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach(...)łyżka suchych drożdży 7g ( 17 gr swiezych drozdzy ) 1/2 szklanki miodu   ( 3 lyzki cukru ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka   ( 1 + 1 roztrzepane na posmarowanie przed pieczeniem ) 1 łyżka soli ( 1/2 lyzeczki )   4 szklanki mąki uniwersalne   ( 300 gr maki chlebowej, 200 gr maki manitoba ) 4 szklanki pełnoziarniste

Mia Cucina Sofieta
Pączki ziemniaczane 572

smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze od typowego ciasta drożdżowego - UWAGA! ciasto nie wymaga rośnięcia(...)uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie - pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć - pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie - należy pozostawić sporo miejsca w rondlu

Smakołyki Bereniki
Ciasto marchwiowo - orzechowe 187

podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów 1 i 1/2 szk tartej marchwi 1 łyżka soku z cytryny  Lukier: 3-4 łyżki cukru pudru(...)wyłożonej pergaminem formy. Piec ok 60 minut w 175C. Po ostygnięciu utrzeć lukier z cukru pudru i soku z cytryny, polać wierzch ciasta i udekorować połówkami orzechów. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Łatwy sernik z musem truskawkowym czyli Niedziele Śniadanie odc.84 i poWeekendowe Łakocie odc.124 w jednym 163

Jak już zapewne się zorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno.  Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Syrniki, rosyjskie serowe placki czyli Niedzielne Sniadanie odc.70 204

Szybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleczne bułeczki śniadaniowe. 167

 Pyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki

Kuchnia Łukasza
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 288

roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto(...)wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który

Grahamka, weka i kajzerka
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 266

Lubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne święta spędzam w rodzinnym gronie, goszcząc u siebie część rodziny. Dzięki temu mammożliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić,jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany(...)wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera

W kuchni Karmel-itki
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 224

Było wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepiśniki idą do.... 185

Niedziele Wielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz dodaje Gomułki (twaróg doprawiony na ostro często z kminkiem, uformowany w stożki, pieczony). Całość zalewa się gorącym żurkiem. Każdy z domowników siada do stołu ze swoją łyżką(...)porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia

bistro mama
Żyrafa- maślana chałka. 7026

     Dziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo

Rozpustne gotowanie
Chlebek cynamonowy. 171

     Lubicie słodkie śniadanie? Ja tak ;) Nie często, ale od czasu do czasu lubię rano zjeść chałkę, słodką bułeczkę maślaną lub właśnie taki

Rozpustne gotowanie
Kogel mogel z piekarnika 201

Kogel mogel! Ostatnio pomijany milczeniem, bo przecież surowe jajka są teraz tylko dla odważnych? Kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy nic nie było, okazywało się, że można zrobić takie przyszności. Przypomniałam o nim sobie teraz, ponieważ szukałam sposobu na wykorzystanie żółtek. Powzięłam ambitny plan robienia tortu bezowego (losy tego pomysłu ciągle się ważą). Być może nie wypada pokazywać oklapniętego "kogelmoglowego(...)należę do tej grupy, która lubi wejść na blog Liski i popatrzeć choćby na kanapkę z łososiem, którą jadła na śniadanie. Doceniać urok oczywistych dań, podziwiać prosty pachnący bochenek chleba i podzielić się tym, co sprawiło kulinarną przyjemność akurat dzisiejszego dnia.Kogel mogel z piekarnika z owocamiSkładniki:6 żółtek3/4 szklanki cukru pudru200ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowegostarta skórka z pomarańczycukier

W kuchni wieczorem
Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 239

Przyszła wiosna, zaraz rozpoczniemy kwiecień. Słońce grzeje, deszczyk pada a mnie dopadła świadomość, że zaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 246

Jak szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego.  Skorzystałam z książki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka a'la hawajska cioci Agnieszki 142

Byliśmy gdzieś kiedyś z Madzią na jednej z wielu rodzinnych imprez. A na takich spędach to wiadomo: jedzenia więcej niż ktokolwiek jest w stanie przejeść. Była

Marder&Marder Manufacture
Lekka carbonara z groszkiem i migdalami 197

Po świątecznym obżarstwie przyszła pora wytchnienia. Uwielbiam moment gdy zapasy z lodówki znikają podobnie jak ciasta z patery i łakocie z puszek. W tym roku udało

Dzieje kuchennej Wiewióry