Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Jedną z najczęściej gotowanych zup w te święta jest biały żur z białą kiełbasą i jajkami. Obecnie staje się nieomal niemożliwe kupić dobry zakwas na żur, prawdziwy bez całej listy użytych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dlatego najlepiej jest wykonać taki zakwas samemu. Nie jest to ani skomplikowane ani trudne. Poniżej podaje przepis na zakwas oparty(...)wody. Składniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać. Dodać mąkę, czosnek pokrojony w plastry
Mama GotujePrzygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo(...)stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem. W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz o dodatkach jakie można dodać do pieczywa. Ponadto
Aga w kuchniBardzo prosty, puszysty chleb na drożdżach z mąką pszenną razową.Składniki;250 g mąki pszennej razowej250 g mąki pszennej300 ml wody1 łyżeczka cukru białego lub brązowego1 łyżeczka soli25 g drożdży2 łyżki oleju słonecznikowegoDrożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn. Do miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część(...)ponownie krótko wyrobić ciasto i wstawić do natłuszczonej keksówki o wymiarach 9x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) i wstawić do piekarnika na 35-40 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce
wyzwania kuchennePo bardzo ciężkich dniach wreszcie wracam do normalnego funkcjonowania w domu. Sylwester i Nowy Rok spędzony w szpitalu z Córcia to nie zaplanowany scenariusz imprezowy
Dzieje kuchennej Wiewióry" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie Przyjemnościmarchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo(...)blog: Czerwień i błękit Marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Ziołowe puree warzywne. autorka: Nashelly | blog: Ginger Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera Ciasto marchwiowo - orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem
Weekendy w domu i ogrodziesłowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej soli 4-5 szklanek mąki pszennej mak, ziarna sezamu , gruboziarnista sól do posypania Sposób wykonania: Ciasto można wymieszać albo ręcznie albo w robocie planetarnym. Do dużej miski
Blondynka Gotujeżołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków, jak i tym, którzy dbają o oto, co jedzą. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia - jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Gryka jest wolna od tzw. chemii, ponieważ do jej uprawy nie stosuje się żadnych oprysków. Jest naturalnie ekologiczna. Gryka posiada bardzo duże ilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy(...)apteki po odpowiednie tabletki kupiłam jogurt naturalny i codziennie dodawałam do niego po dwie łyżeczki otrąb gryczanych. W piątkowy poświąteczny poranek zrobiłam omlet z otrębami gryczanymi. Do czterech jajek dodałam dwie łyżki otrąb, 150 ml serka homogenizowanego waniliowego, dokładnie ubiłam trzepaczką i usmażyłam na patelni. Muszę przyznać, że dzięki takiej kuracji przez ostatni tydzień nigdy nie czułam się tak dobrze
Kulinarne życieczekolady łyżka śmietany słoiczek konfitury lub powideł Natłuścić formę do pieczenia piernika. Wymieszać ze sobą sypkie składniki i starty imbir. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać(...)przełożyć np. konfiturą z aronii lub powidłami śliwkowymi . Wierzch polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania. ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb marchwiowy Pierniczki świąteczne Przepis dodaję do konkursu firmy Amica z myślą o nowym piekarniku, który dałby radę moim wypiekom, które stają się coraz bardziej wymagające. https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Weekendy w domu i ogrodziektórych używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)sól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko
Ostra na Słodkoktórych używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)sól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko
Ostra na Słodkoefekt...Ciasto drożdżowe zrobione według przepisu Dorotki ..Składniki na 2 chałki: 3 szkl.mąki pszennej 0,5 szkl. letniej maślanki lub kefiru [ jogurtu naturalnego]2 duże jajka 3 czubate łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g) 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych(...)roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Przygotować nadzienie z twarogu: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to
Kuchenne WariacjeWeekend minął już dawno temu, czas leci jak szalony, pogoda za oknem zmienia się jak w kalejdoskopie. Ja czuje jakbym dostała wiatru w skrzydła, na wiosnę
Dzieje kuchennej Wiewiórypłatków owsianych jajko banan łyżka proszku budyniowego o smaku wanliowym łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta(...)więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Smacznego. :) Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia Ellie