chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:150/200)

Bułki zapiekane z jajecznicą 202

Co zrobić z bułkami , których chrupiąca świeżość już minęła? Pieczywa nie wyrzucam bo takie mam zasady. Kiedy kupię czy upiekę go za dużo i wiem, że

Smaczna Pyza
Chałka 228

Domowa chałka z kruszonką to doskonały sposób na śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje z miodem, dżemem czy po prostu masłem. Najlepsza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika

Czerwony Gupik
OSZUKANE GOŁĄBKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ 245

ulubione przyprawy * 1 młoda kapusta * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * 2-3 łyżki ketchupu Wykonanie: Do miski włożyć mięso mielone, ryż ugotowany w lekko osolonej wodzie, przestudzony, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ulubione przyprawy i wymieszać dobrze mięso. Uformować klopsy mielone, panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor(...)solą i/ lub pieprzem). Jeśli chcemy uzyskać sos, to można go na końcu zaciągnąć mąką wymieszaną z wodą. Podawać na ciepło do chleba albo z ziemniakami

Zrób to smacznie
Rolada z polędwiczką wieprzową 182

drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać  jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić. Foremkę, podobnej długości jak polędwiczka, wykładamy(...)powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną i zagęścić mąką roztartą z łyżką masła. Pieczeń podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do chleba. Jeżeli podajemy na zimno, najlepiej ostudzoną roladę wstawić przed krojeniem na parę godzin do lodówki. Smacznego

Stare Gary
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 131

pewnością uraczę go jakimś smakołykiem. A jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i to oni mnie odwiedzą, to będziemy szaleć na całego. I może w końcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego .  Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością(...)rabarbarem, truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30x22 cm) 250 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 75 ml letniego mleka 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 400 g rabarbaru 250 g truskawek 50 g płatków migdałowych kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik litewski 175

Kolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera

Grahamka, weka i kajzerka
Walentynkowe tiramisu. Z jeżynami 156

Zakochanych. Wiadomo, w taki dzień nie chce się nikomu stać przy garach; a jednak zaproszenie ukochanej/ukochanego na własnoręcznie przygotowaną kolację (jeśli ma być połączona ze śniadaniem, wypadałoby upiec też chleb, albo przynajmniej bułeczki; ale to już temat dla bardziej zaawansowanych: i kulinarnie, i związkowo) przyprawia wiele osób o przyjemny dreszczyk w dole brzucha. Nie na darmo nasze babcie mawiały(...)podłużne biszkopty. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż kwadrans, a efekt... Wyznanie miłości po spożyciu gwarantowane! Tiramisu z jeżynami Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 2 jajka 60 g cukru pudru 115 g podłużnych biszkoptów 150 ml soku z pomarańczy 50 ml likieru z czarnej porzeczki 250 g jeżyn Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cebularz lubelski 258

Niedawno dostałem zaproszenie do wzięcia udziału w akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów

Przepisy na domowy ser i chleb
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 126

Czosnek, jak każdy wie, zawsze warto mieć pod ręką. Czy to jako przyprawę, czy ze względu na jego zdrowotne i lecznicze właściwości. Wieść gminna niesie, że

Marder&Marder Manufacture
Chleb wielkanocny 99

byłem dzieckiem to na każde święta (wielkanocne i jakiekolwiek inne również) jeździliśmy do babci. Spotykała się tam cała nasza rodzina. Nie wyobrażałem sobie wówczas Wielkanocy bez tego właśnie chleba. Zawsze obserwowałem babcię jak go robiła, potem kilka razy w każdej godzinie pytałem, czy już mogę spróbować :) I niecierpliwie czekałem momentu, aż w końcu mogłem to zrobić. Babcia od wielu już(...)Gdańskie Młyny i mąka, którą od nich otrzymałem. 150 g mąki graham 110 ml mleka 10 g świeżych drożdży po pół łyżeczki: soli, cukru, koperku, majeranku, kminku 1 jajko ugotowane na twardo Wszystkie składniki (oprócz jajka) mieszamy w misce i wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy okrągły bochenek i ostrym nożem nacinam

Marder&Marder Manufacture
Chlebek Turecki 335

Już od dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :)   zapach

Wypieki Rene
Stollen - Bożonarodzeniowa niemiecka strucla z bakaliami 209

Stollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące  pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe(...)posypaniaWykonanie:rodzynki,skórkę pomarańczową,żurawinę i skórkę otartą z cytryny namoczyć przez 2 godziny w rumie z przyprawamido misy robota odważyć mąkę,dodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięciadelikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 184

Wołowina rządzi!  Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 205

Zaczyn:30 g zakwasu pszennego lub żytniego160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka110 g letniej wodyZakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Knedlik, czyli czeski knedel. 272

ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około 10 minutach wyrabiania ciasto powinno być zwarte i z łatwością odchodzić od miski(...)bułce i gotujemy 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Gotowe bułki wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy z gulaszem, innym sosem mięsnym lub na słodko z jogurtem i owocami (polecam mus truskawkowy :). Gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania