Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkaTen chlebek upiekłam już dość dawno - i tak naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego jeszcze nie pojawił się na blogu. Od pewnego czasu mam w kuchni na
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTen chlebek przygotowałam już jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji o nim napisać. Przed chwilą w oczy wpadł mi odpowiedni plik i stwierdziłam, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzekardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu. Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto. Nie wiem czy wiecie(...)mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C. Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut. Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około
Sajkofanka smakuoraz są nieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste(...)wpływają także na nasz nastój, działają przeciwdepresyjne, zwiększając poziom serotoniny. Nic tylko jeść! Ryby powinniśmy spożywać 2 x w tygodniu. Składniki: 4 śledzie (tuszki) 1 szklanka mąki 2 jajka sól, pieprz limonka olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledzia myjemy i oczyszczamy- obcinamy ogonki, płetwy. Tniemy tuszki na pół, wzdłuż kręgosłupa i ściągamy skórę. Następnie skrapiamy sokiem z limonki
Kuchnia MagdaLenyJakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. No i właśnie zostawiamy je do wyrośnięcia (pod szmatką) na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, bułki dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka przy pomocy pędzelka i pieczemy około 25 minut - aż będą rumiane. Smacznego! :) A pomysł zaczerpnąłem z http://smakiaromaty.blogspot.com --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturedodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy(...)olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu
Chilli Czosnek i Oliwaupieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację(...)mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw do przestygnięcia.Przesiej
Grahamka, weka i kajzerkakuchni i łazience. Część z nich jest nam potrzebna, większość jednak - niekoniecznie. To przez nie żywność się psuje, a my chorujemy. Część z nich wykorzystujemy - choćby do pieczenia chleba czy ciast drożdżowych, do wyrobu sera, wina, piwa, jogurtów i innych produktów mlecznych. Przed pozostałymi staramy się chronić, a najłatwiej to osiągnąć zachowując w kuchni higienę. Nieco inaczej sprawa ma się(...)oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżki mleka 125 g jagód lub borówek amerykańskich 50 g orzechów pekan
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCelebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej(...)drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica tylko na smalcu, ale jajka sadzone czasem robię na maśle klarowanym. Zalecam jednak umiar w używaniu smalcu , chyba że masz dostęp do słoniny od „szczęśliwych” i urozmaicenie żywionych świń, które widziały niebo i łąkę. Choć
PaleoSMAKSzybko, zdrowo i niskokalorycznie, bo nie smażymy w głębokim tłuszczu. Jednak w efekcie otrzymałam miękkie kulki, rozpadające się przy próbie chwycenia w dłoń. Mogłam co najwyżej rozsmarować je na chlebie, ale o włożeniu ich w pitę z warzywami mogłam zapomnieć. Jednym słowem - totalna porażka . Kiedy przeszukałam internety w celu znalezienia odpowiedzi, co poszło nie tak, odkryłam, że tak przygotowane falafele(...)oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Według mnie jest to kluczowy etap przygotowania falafeli. Do masy nie dodajemy jajka, więc jedynym "klejem" jest ciecierzyca, która pod wpływem intensywnego miksowania powinna utworzyć lepką masę. Przełóż zmiksowaną masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą (aby nie obsychała) i wstaw do lodówki
Chilli Czosnek i OliwaW tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the Kitchenmusialam sie soba zajac bo wszyscy pomagali.I tak było także tego dnia..och jak ja czekalam az oniwszyscy pojda w pole..;),Zapakowałam do plecaka kawałek pasztetowej,ulubionego misia,kawalek chleba i nalam kompotu do butelki a do najwiekszej kieszeni wlozylam recznik.Poszłam nad staw ktory byl okolo kilometra od domu dziadkow z zamiarem nauczenia sie plywac!.Staw był stary gesto(...)suchej patelni przy czym podpaliłam sciane,w elektrycznym młynku do kawy robiłam kogel-mogel a prad kopna mnie tylko raz. Na wsi do swojej piaskownicy wynosilam babci z kurnika jajka i robilam kluski:) no za to akurat babcia nie krzyczała,była ze mnie dumna.. cieszyła sie że juz od najmlodszych lat mam smykałke do gotowania. I miała poniekad racje
bistro mamaPita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia(...)nadzianą falafelami z warzywami, z hummusem , z kebabem lub gyrosem, tofu. Tuńczyk, jako, ser, majonez, pomidor – i mamy kieszonkową kanapkę. Bez nadziewania pita przyda się na przykład do tureckich jajek na jogurcie czy do pałaszowania shakshuki . SKŁADNIKI 3 szklanki po 250ml mąki pełnoziarnistej (około 430g) użyłam Lubelli 3 ziarna 320ml ciepłej wody (1 ¼ szklanki o pojemności 250ml) 2 łyżki oliwy
Karo in the Kitchen