chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:164/200)

Borówkowy tort tęczowy na 6 urodziny bloga 128

No i stało się, jesteśmy z Wami (i dla Was) już 6 lat. Dzisiaj nasz blog Marder&Marder Manufacture obchodzi 6 urodziny. Zakładając go w

Marder&Marder Manufacture
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 233

często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie od tego, czy czasy(...)Muszę powiedzieć, że jestem niebywale bogata! Ba! Ja po prostu opływam w bogactwo!  W ciągu ostatnich tygodni dostałam w prezencie cztery słoiki - w każdym białka z 6 jajek. Wiecie ile bez i makaroników można z nich upiec?! Do tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych

KUCHARNIA
Omlet białkowy z mąką gryczaną 214

można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie wracam wypoczęta, z głową pełną pomysłów i kilkoma informacjami. Pod koniec stycznia nawiązałam współpracę z brytyjską firmą Myprotein , dzięki czemu dostałam możliwość przetestowania(...)przekonałam się do odżywki i oceniam ją jak najbardziej na plus. Sam omlet to 286kcal w tym 33,3g białka , 6,9g tłuszczu oraz 24,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 25g odżywki białkowej- u mnie Myprotein o smaku Chocolate Peanut Butter 30g mąki gryczanej 50 ml mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić

peanutbuttermonster
Brioszki 150

"No, nareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy

Słodkie Przyjemności
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 222

mleka pełnego w proszku216 g mleka 135 g Tang Zhong na mleku52 g masłaPasta czekoladowa:11 g kakao w proszku11 g cukru11 g gorącej wody  Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong(...)być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie może nawet potroić swoją objętość.Nagrzej piekarnik do 200°C, w tym czasie posmaruj ciasto mlekiem lub odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania.Piecz 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw do wystygnięcia.Już upieczony.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.inspirował blog

Grahamka, weka i kajzerka
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 165

dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.  Składniki na roladę o długości 30 cm: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki   150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu(...)jest mniejsza niż forma z piekarnika, jej wymiary to 30*40 cm. Oprócz rolad można upiec na niej ciasteczka, które nie przywrą, wytrawne paszteciki czy ciasto drożdżowe a nawet chleb. Jedno rozwiązanie, wiele zastosowań. Taką matę możecie kupić TUTAJ (klik) w sklepie StrefaUlubiona.pl

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Razowy piernik żytni 177

pierwszy piekłam piernik żytni, a do tego żytni razowy. Nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiem, jaka duża różnica jest np. w pieczeniu chleba z użyciem mąki pszennej a żytniej. Tutaj, kompletnie nie wiedziałam co otrzymam. Przyznam, że wynik bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Do pieczenia używamy mąki razowej żytniej, czyli jest to zdecydowanie zdrowszy wariant ciasta niż ten pieczony z mąki pszennej(...)mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g mielonych migdałów (nie dałam) 200 g miodu 1/2 szkl. cukru 50 g masła 3 jajka garść orzechów włoskich + kilka orzechów do przybrania 3 łyżeczki przyprawy do piernika ulubiony dżem do przełożenia dowolna polewa czekoladowa Sposób przygotowania 1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, migdałami i przyprawą

Mieszam w Garnku
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1113

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty

Grahamka, weka i kajzerka
Ziołami pachnące pyszności 90

Ten chlebek upiekłam już dość dawno - i tak naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego jeszcze nie pojawił się na blogu. Od pewnego czasu mam w kuchni na

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek na ostro 169

Ten chlebek przygotowałam już jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji o nim napisać. Przed chwilą w oczy wpadł mi odpowiedni plik i stwierdziłam, że

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniki 649

kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie(...)mąką) i wycinamy dowolne kształty.  Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.  Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut.  Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około

Sajkofanka smaku
SMAŻONE ŚLEDZIE 130

oraz są nieskomplikowane, a jednocześnie są bardzo smaczne. Oto jedno z takich dań... smażone śledzie. Danie uniwersalne - pasuje zarówno na obiad, kolację jak i przekąskę. Możemy podać je z chlebem lub innymi dodatkami, np. ziemniaki, frytki, sałatka... Przygotowanie to maksymalnie 30 minut! A ilość składników jesteśmy w stanie wyliczyć na palcach jednej ręki😉 Czyli same plusy...danie szybkie, proste(...)wpływają także na nasz nastój, działają przeciwdepresyjne, zwiększając poziom serotoniny. Nic tylko jeść! Ryby powinniśmy spożywać 2 x w tygodniu. Składniki: 4 śledzie (tuszki)  1 szklanka mąki 2 jajka sól, pieprz limonka  olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledzia myjemy i oczyszczamy- obcinamy ogonki, płetwy. Tniemy tuszki na pół, wzdłuż kręgosłupa i ściągamy skórę. Następnie skrapiamy sokiem z limonki

Kuchnia MagdaLeny
Bułki na hot-dogi 126

Jakiś taki wyjałowiony kompletnie jestem. Potrzeba pieczywka, a mi kompletnie brak pomysłów. Nie wiem co zrobić... Chleb? Jaki? Eeehhh... No i w końcu pomyślałem o takich zwykłych prostych pszennych bułkach. Okazało się to doskonałym pomysłem, bo wyszły naprawdę świetne! Takie puszyste i mięciutkie, idealne na śniadanie przy kawie, takie długie kanapeczki z wędliną, czy serem. Albo z czym tam lubicie(...)blisko siebie, bo bułki jeszcze sporo wyrosną. No i właśnie zostawiamy je do wyrośnięcia (pod szmatką) na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, bułki dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka przy pomocy pędzelka i pieczemy około 25 minut - aż będą rumiane. Smacznego! :) A pomysł zaczerpnąłem z  http://smakiaromaty.blogspot.com --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 199

dodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest zwarta i nie ma potrzeby dodawać do niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy(...)olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 195

upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację(...)mąki pszennej chlebowej110 g mąki pszennej 5508 g soli17 g świeżych drożdży70g cukru 45 g masła300 g mleka100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)sezam do posypania bułek1 jajko do posmarowania bułek Przygotowanie bułek: Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw do przestygnięcia.Przesiej

Grahamka, weka i kajzerka