chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:163/200)

Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 167

„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej  Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji

Grahamka, weka i kajzerka
Czekoladowo-różany sernik na Walentynki 173

zupełnie, zachłysnąwszy wręcz refleksami tańczącymi na wodzie, oddychając głęboko czystym, zimnym powietrzem, nagle wpadłam na temat mojej pracy. A potem po kolei przyszły mi do głowy wszystkie przepisy na chleby, musy i ciasta, które mam zamiar wykorzystać. Teraz tylko pozostaje mi to wszystko spisać i sprawdzić, czy jest szansa na dostanie tych wszystkich wymyślnych składników, które znikąd pojawiły się(...)obłędnie! Sernik czekoladowo-różany na spodzie brownie Składniki: (na tortownicę o średnicy 19 cm) spód brownie: 65 g mąki gryczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 1 jajko 50 g masła 60 g czekolady (60%) 25 ml śmietany kremówki (38%) masa serowa: 400 g serka kremowego 125 g ciemnej czekolady (60%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

poprawia relację między dobrym a złym cholesterolem, a ponadto korzystnie wpływa na układ krążenia i wątrobę. Lecytynę, oprócz w soi i jej produktach pochodnych, znajdziemy również w żółtku jajka (ale tylko surowym). Zwrócmy również uwagę na obecność w przytoczonej powyżej liście, produktów szczodrze obdarzonych przez naturę w przeciwutleniacze: bogate w witaminę C owoce (cytryna, owoce cytrusowe, owoce tropikalne), kolorowe warzywa(...)pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić. Bo w ukrytą sól (której obecnosci często nawet nie podejrzewamy) obfituje nasza współczesna dieta. Znajdziemy ją w takich produktach jak: chleb, sery, konserwy, wszelkiego typu przetworzona żywność czyli dania gotowe (doprawiona do smaku własnie solą). By zwiększyć skuteczność diety ubogiej w sól, należałoby jednoczesnie zadbać o zwiększenie ilosci przyjmowanego potasu

MODA NA BIO
Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 506

Do drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny

IMPRESJA SMAKU
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 91

studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał na celu promocję zbiórki oraz prezentację nieco dziennika ,,Kromka chleba" który redaguje cały ,,mózg" zbiórkowej operacji Pani Marzena Pieńkosz-Sapieha. Główna ,,atrakcją" spotkania był pokaz kulinarny Pana Jaśka Kuronia i jego żony Pani Anety Kuroń - są to ludzie przesympatyczni " class(...)smaku. Podajemy z uprażonymi na patelni pestkami dyni (ja uprażyłam również len). Smacznego!!! Pudding z czerstwych drożdżówek Składniki: 3-4 drożdżówki z dowolnym nadzieniem - ja miałam miks smaków 1 jajko 2 żółtka 1/3 szklanki cukru + 4 łyżki łyżka masła 3/4 szklanki śmietany 30% lub można pomieszać 30% i np 12 lub 18% - można wykorzystać po prostu resztki z lodówki

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 155

już dawno z nami nie ma. Były tak ostre, że jako sześcioletni brzdąc nie byłam w stanie jeść ich samych. Mama chrupała je zapamiętale, a ja domagałam się kawałka chleba. Albo ruszałam w stronę bezpiecznych, soczystych pomidorów. Dzisiejsze rzodkiewki straciły na wyrazistości; można je jeść pęczkami, nie czując ostrości na języku. Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie(...)tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów 2 łyżeczki curry w proszku 2 jajka 200 g serka wiejskiego 100 ml mleka sól pieprz 2 łyżki oleju dodatkowo: 1 pęczek rzodkiewki 1 doniczka rzeżuchy Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dymkę razem ze szczypiorem posiekać. Odłamać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki drożdżowe nadziewane mięsem mielonym z kapustą kiszoną, papryką i pomidorem 144

Te bułeczki to był taki mój niedzielny kaprys :) dwa dni wcześniej kupiłam ładny kawałek mięsa z łopatki wieprzowej (od razu poprosiłam o zmielenie, w domu mniej

Kolorowy Przepisownik
Ocet jabłkowy 1638

Przypadkiem zupełnie weszliśmy w posiadanie dość dużej - delikatnie mówiąc - ilości jabłek. Tak jakoś prawie 80 kg. Trzeba było coś z nimi na szybko zrobić. Bo to

Marder&Marder Manufacture
Zupa z KONOPI na zakwasie 203

Miałam okazję testować produkty spożywcze i kosmetyczne z konopi ze sklepu:  www.biokonopia.pl   Ziarna łuskane z konopi smakują trochę jak sezam, więc są bardzo smaczne. Idealne do wypiekania chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej(...)wodą. Dodajemy ziarna konopi, ziele angielskie, listki laurowe. Zagotowujemy. Następnie wlewamy zakwas. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą i ew. cukrem. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi jajkami albo białą kiełbasą

Bon Appetit Małgorzaty
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 172

Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba -------->  http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne, jak całe ziemie łotewskie(...)wydać się nie tylko mało egzotyczny, ale wręcz bardzo swojski! I zimnioków w nim nie zabraknie. ;) 4 porcje: 2 średnie ziemniaki 1 nieduży czerwony burak 2 średnie marchewki 1 jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier do smaku rzodkiewka do przystrojenia sałatki Filety śledziowe

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepis na pyszną maślaną chałkę z kruszonką 204

Nie wiem jak u Was, ale ja z dzieciństwa doskonale pamiętam maślane bułki w tym chałkę. I to nie byle jakie bułki maślane, ale takie właśnie

Mieszam w Garnku
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 148

Bardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mała rzecz, a cieszy 117

Poza jednym jedynym tortem (archiwalnym zresztą) blog przepisów nie widział przez dobre pięć miesięcy. Jak na blog kulinarny to całkiem sporo, nieprawdaż...? Dzisiaj też nie będzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48145

tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso(...)Dodajemy ją w całości do garnka.   Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor.   Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak ma się bardzo powoli uwalniać

Karo in the Kitchen
Piernik staropolski 186

przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 2 tej firmy ) ok. 300 g bakalii(...)termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. Po ostudzeniu pierniki owinąć w lniane ściereczki i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Ratunek dla twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy w chłodne miejsce. III etap (3-4 dni przed świętami): MASY do przełożenia pierników: 1. masa: Powidła

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania