ciasto bardzo mocno wyrasta, może mieć jednak mocno drożdżowy smak po usmażeniu, w moich przepisach staram się więc ograniczać ich ilość. MLEKO lub WODA - To niezbędny dodatek, który obok jajek, "skleja" ciasto. Jeśli nie możecie spożywać mleka, możecie śmiało zastąpić je wodą, choć mleko zwiększy wartość odżywczą ciasta i wzbogaci jego smak. CUKIER - Jest dodawany w niewielkiej ilości do ciasta(...)dnem garnka. Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni. Najlepiej jest sprawdzić ją przy pomocy termometru cukierniczego. Jeśli go nie mamy, wystarczy wrzucić do oleju skórkę chleba - przy odpowiedniej temperaturze skórka utrzymuje się na powierzchni, a wokół niej tworzą się bąbelki, nie rumieni się też zbyt szybko. Jeśli tłuszcz będzie zbyt mocno rozgrzany, pączki zbyt szybko zrumienią się
Smakołyki Berenikismaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród(...)domach – nie restauracjach. Stają się dostępne, tańsze i bardziej znajome. Trendy jest teraz dieta wegańska – nie tylko bez mięsa, ale także bez produktów odzwierzęcych takich jak jajka, sery, masło, mleko, żelatyna. Stąd też moda na pewne produkty, które urozmaicają bezmięsną dietę np. roślinne mleka (sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane) czy też znajome wegetarianom tofu. Produkty wegańskie wkładają do koszyka
Poezja smakuGdy C. wychodził rano do pracy, otworzyłam tylko jedno oko i życzyłam mu miłego dnia. Zerknęłam za okno, i uśmiechnęłam się do siebie. Moim oczom ukazała
Pożeraczka, czyli raz adobrzewałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki! Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi(...)kawałki ciasta zwijamy w rogaliki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godzin. Po tym czasie smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wsadzamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do temperatury 240 stopni. Zaraz po włożeniu rogalików do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez
KUCHARNIAsurówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się(...)tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać
Kulinarny karnet Christopheraprawda? ;) Przy okazji przepisu na gołąbki zaprezentuję Wam garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus.Składniki:około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka),dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka,1 jajko,3 spore garście brązowego ryżu,sól, świeżo mielony pieprz,majeranek, 1 łyżka łagodnej musztardy,1/3 szklanki zimnej wody,niezbyt duża główka włoskiej kapusty,odrobina oleju(...)gdyż wykorzystujemy jedno naczynie do przygotowania dwóch potraw.Garnek ten możemy również wraz z pokrywką wstawić do piekarnika. Wytrzymuje on temperaturę do 250 stopni, więc nadaje się nawet do pieczenia chleba :) Sprawdziłam to :)Dużą zaletą dla estetów jest uroda tego garnka. Tak tak, garnki mogą być piękne :) Jest koloru grafitowego, matowy i naprawdę pięknie prezentuje się na kuchence. Do mycia jest
Codzienna kuchnia niecodziennaPOMOCNIK TORTOWY :) O tym, że istnieje potrzeba pisania takich "poradników" przekonałam się na własnej skórze, bo kiedy przeszliśmy rodzinnie na weganizm okazało się, że kwestia "jak zrobić biszkopt bez jajek" potrafi zabić człowiekowi niezłego klina... Przygotowanie pierwszego wegańskiego tortu przypadło na roczek mojej młodszej Córki. Najłatwiej byłoby kupić gotowy ale gotowy wegański tort? W moim mieście? Pozostało przekopywanie internetów(...)pięknego krojenia blatów tortowych służy taki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpodczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry i odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując summer pudding nie używam białego pieczywa, tylko piekę biszkopt. Dla smaku i koloru dorzucam tylko garstkę malin pozostawiając pole do popisu porzeczkom(...)this - its flavour and sheer abundance - that will make or break this dessert.* PERFECT SUMMER PUDDING - moja wersja na 4 porcje Na biszkopt 2 jajka - żółtka i białka oddzielnie 50 gr cukru drobnego do wypieków 50 gr mąki szczypta soli Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno pianę z białek
KUCHARNIAmleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: kostki czekolady, pokrojone wafelki czekoladowe itp. do dekoracji Przygotowanie: Naleśniki: Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę(...)Serdecznie zapraszam do obserwowania! ( klik ) Po niecałych dwóch miesiącach prowadzenia bloga, gdy on wzrastał na popularności, zorganizowałam pierwszy konkurs, w którym do wygrania był 3 książki Pawła Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Zainteresowanie konkursem przerosło moje najśmielsze oczekiwania. To było naprawdę bardzo miłe doświadczenie! Zaczęłam udzielać się również w wielu grupach kulinarnych. Na szczególną uwagę zasługuję grupa
Nastoletnie Wypiekanie