I znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam na pyszne, tanie i ławe w wykonaniu smarowidło do pieczywa. Uwielbiam takie pasty i przyznam szczerze, że nie kupuję gotowych pasztetów. Wykonanie tego "pasztetu
Gosia gotujeSkładniki:3 szklanki mąki żytniej 7202 szklanki mąki pszennej 720ok. 20 g drożdżyłyżeczka cukru2 łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek1 i 1/2 szklanki wodygarść ziaren dyni
Moje pyszne gotowanieDzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie.Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia(...)pszennej2 jajkadodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekaMasło rozpuścić w garneczku, wlać mleko i delikatnie podgrzać. Płyn powinien być letni, nie gorący.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z masłem, wbić jajka i całość dokłądnie wymieszać. Partiami wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować małe, okrągłe bułeczki, ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne
Codziennik KuchennyBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane(...)drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1 jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj
Grahamka, weka i kajzerkaChałka sześcioramienna Czy jest ktoś, kto nie lubi chałki? Najlepiej z masłem, albo z dżemem. Do tego obowiązkowa herbata! :) Ja lubię bardzo, ale jeszcze ważniejsze jest
Trzeci talerzDziś w sklepie znalazłam szparagi i postanowiłam od razu je wypróbować. To mój szparagowy debiut, inspiracji poszukałam w internecie i znalazłam odpowiedni przepis na Kwestii Smaku
psgotujemyktóra robi go już od bardzo, bardzo dawna. Jest pyszny! Trochę wyróżnia się tym, że zawsze podajemy go na placku ziemniaczanym. Oczywiście jeśli ktoś woli, może go podać z chlebem, makaronem, kaszą czy ryżem. Ja polecam wypróbowanie w oryginale, czyli na placku :) Na początek przyrządzamy Strogonowa, gdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki(...)się zagotuje. Na koniec próbujemy danie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy do chwili, gdy placki będą gotowe. Placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Ok. 2 łyżki mąki pszennej (lub więcej w zależności od tego ile soku mają ziemniaki) Olej do smażenia Ziemniaki trzemy na tarce i dodajemy do nich
Smakowy RajWykonanie: Mleko podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Letnie mleko odlewamy ok 0,5 szklanki dodajemy drożdże oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie(...)galareta, ani by nie gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą
kgwjanczewomoim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już
Cooking MonsterPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, a następnie smaży lub piecze, uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "empanar" oznaczającego "zawijać, lub otaczać chlebem". Empanadas stanowią popularne danie w Argentynie, Brazylii i Chile, dlatego wiele osób kojarzy je z kuchnią południowoamerykańską. Jednak przepis trafił do tych krajów za sprawą kolonizatorów z Półwyspu Iberyjskiego(...)znacznie większe. W Galicji popularna jest potrawa o nazwie empanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis
Chilli Czosnek i Oliwa