O jarmużu po raz pierwszy przeczytałam całkiem niedawno u Bei. W domu nigdy tego cuda nie jadłam, gdzieś kiedyś o uszy obiła mi się nazwa, aż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1
Kuchenne WariacjeDziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowaniesmaku cukrem trzcinowym, ale jeśli mus jest wystarczająco słodki - pomijamy, Do musu dodajemy odrobinę masła, aby nadać mu kremowej konsystencji. Można dodać rodzynki.- ciasto - Z mąki, masła, jajek, cukru wanilinowego i cukru pudru zagniatamy ciasto. Dodajemy do niego 2 łyżki wody lub śmietany. Wkładamy je do lodówki na minimum godzinę. Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem(...)poważne dania chodzi, dlatego serdecznie zapraszamy po zastrzyk inspiracji. Aby nic nie umknęło: - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce "PRZEPISY" Z jakimi daniami, wypiekami, smakołykami kojarzy Wam się jesień? Szukacie jakiegoś konkretnego przepisu?Piszcie! Dodajmy troszkę smaku szaro - burym dniom
Wypisz Wymalujbyła lekko podsmażona i straciła krwisty kolor. Nie można jej przeciągnąć, gdyż stanie się twarda. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. 7. NAMACZENIE CHLEBA (2 min) Czerstwe kromki chleba lub bułkę zalewamy wywarem z gotowania mięsa, tak aby całkowicie nim nasiąknęły. 8. ODDZIELANIE MIĘSA OD KOŚCI + MIELENIE (15 min) Wystygłe mięso ręcznie i dokładnie oddzielamy od kości. Następnie przekładamy je wraz(...)doprawieniu i wymieszaniu spróbujcie raz jeszcze i w razie potrzeby dodajcie większe ilości przypraw (pamiętajcie, że po upieczeniu smak będzie trochę mniej wyrazisty niż w tym momencie). 9. JAJKA + MIESZANIE (5 min) Białka oddzielamy od żółtek (możecie to zrobić poprzez wbicie zawartości jajka na dłoń i przepuszczenie białka palcami) – żółtka przekładamy do masy mięsnej i mieszamy, a białka przelewamy
Nerds KitchenJasna, duża, przestronna, pośrodku z wyspą, wyposażona we wszystkie, potrzebne, najnowocześniejsze sprzęty.6. Coś czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz?*Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam.7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia?*Rosół.8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było?*Smażone ryby.9. Gdybyś mogła(...)moje kolejne pytania:Kuchnia słodka, czy wytrawna?Jakiej przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie, które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez czego się chleba nie upiecze?Jakie masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto, z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie danie dla zabieganych…Twoja ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To moja III nominacja
mojewypiekiinietylkoLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs
Rozpustne gotowaniePasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie
codojedzeniapowinna być minimalna. Tą zasadę stosujemy u siebie na blogu i tą samą zauważyliśmy czytając książkę Pani Anny. Widać, że zdjęcia przedstawiają gotowy wypiek i mamy pewność, że nasz chleb (czy inny wypiek) będzie wyglądał tak samo. Nie sprawia nam bowiem przyjemności gotowanie pełne rozczarowań. Bo je się nie tylko oczami, więc ładnie obrobione zdjęcie nie jest wyznacznikiem dobrego smaku(...)zimne wody 1/2 szklanki fasolki mung Ciasto: ugotowana fasola (wyjdą około 2 szklanki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego tymianku 100 g masła 1 jajko szczypta pieprzu 1 szklanka mąki ryżowej sól do smaku Fasolkę gotujemy 40 minut. Następnie odcedzamy. Do ugotowanej fasolki dodajemy estragon, tymianek, masło, jajko, pieprz i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy mąkę
Marder&Marder ManufacturePolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkapodgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie(...)naturalnym.Cena: 7 zł - 100 g" (Opis ze strony sklepu: Skworcu)Znajdziesz ją tutaj: SKWORCU.Mąka Bezglutenowa Chlebowa:Tym razem z całej palety mąk bezglutenowych wybrałyśmy tą, do wypieku chleba razowego. Co prawda piernik pieczywem nie jest, a raczej boskim, korzennym ciastem, ale... do naszego "ciemnego przyjaciela z pigwą" pasowała jak ulał! Mączny proszek to nic innego jak: skrobia kukurydziana
Wypisz WymalujTydzień spędzony w innym świecie. Bieszczady w tym roku przywitały nas nie śniegiem a wichurą. Duło nieziemsko do tego stopnia, że któregoś poranka okazało się, że
Dzieje kuchennej WiewióryBułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było
Grahamka, weka i kajzerkamałym ogniu, cały czas mieszając, aby jej nie spalić. Dość długo, ponieważ kaszka nasiąknie i szybciutko zmieni swoją gęstość.2. Dodajemy cukier waniliowy/walinilnowy, cynamon, odrobinkę masła.3. Ucieramy jajko z cukrem trzcinowym,4. Masę jajeczną miksujemy z kaszką, dosypujemy Karob, odrobinę mąki bezglutenowej, resztkę masła.5. Wsypujemy odrobinę mieszanki EUFORIA.6. Na posmarowanym masłem papierze do pieczenia formujemy batoniki.7. Na wierzchu(...)karob i cukier trzcinowy = rewelacja).To zdrowe batoniki, które robi się szybko, łatwo i przyjemnie i jak widać, powstać mogą z niewykorzystanej kaszki zalegającej w garnku. KAROB - Mączka Chleba Świętojańskiego /Produkt w 100% Bezglutenowy/:"występuje naturalnie w rejonie śródziemnomorskim. Jest naturalnym - zdrowszym zamiennikiem kakao i czekolady. Zawiera spore ilości magnezu, żelaza i fosforu. Jest to produkt całkowice naturalny
Wypisz Wymalujcudo mi wyszło ;) Przepis nieco zmieniony ale orginał ze strony mojewypieki Składniki (blaszka 23x23) Ciasto: 225 g mąki pszennej 125 g masła pół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciasto dobrze posiekać nożem (ja używam rozdrabniacza), następnie zagnieść. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażalnika(...)Mini Apple Pie - mini szarlotki:) Placek wykwintny z jabłkami Ciasto ucierane z owocami i kruszonką Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Tarta biszkoptowa z chleba razowego i orzechów z karmelizowanymi jabłkami Muffinki cynamonowe z jabłkami i posypką orzechową
coolinarny