chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:139/200)

Ciasto z jablkami i porzeczkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.87 126

się to Wam dziwne ale z racji udziecenia i odległości rzadko uczestniczę w wydarzeniach tego typu. Po napawałam się wolnością w sobotę a w niedzielny poranek upiekłam ciasto i chleb, i pojechaliśmy po dzieciaki. Syncio był dzielny ale bardzo emocjonalnie podszedł do sprawy, nawet nie wiem czy na tę okoliczność nie dostał stanu podgorączkowego... Zmieniam jednak temat i będzie(...)moimi modyfikacjami). Ciasto z jablkami i porzeczkami 225 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 125 g masła, miękkiego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 2 jajka 125 ml mleka 1 jabłko, obrane i pokrojone z plasterki 3/4 szkl. porzeczek 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Na jednolita masę miksujemy mąkę z proszkiem, cukier

Dzieje kuchennej Wiewióry
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 191

   Kolejne pyszne bułeczki, tym razem razowe, jak dla mnie bomba. Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na

Smaczne Zdrowe
SER ZGLIWIAŁY - zwany "śmierdzącym" 184

mocny zapach, zmieni kolor, a jego konsystencja będzie szła w stronę szklistej/wodnistej masy.Na roztopione masło wrzucamy ser. Smażymy. Cały czas mieszając wlewamy roztrzepane jajka i przyprawy. Chwilę przesmażamy (żeby jajka się ścięły), wlewamy do miseczki. Gotowe.Jego smakiem możemy się delektować przez kilka dni, pod warunkiem, że przechowywać go będziemy w lodówce. Ponoć ser ten blisko związany jest z rejonem(...)możemy się zdecydować, czy bardziej smakuje nam na gorąco (tyle co usmażony bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze

Wypisz Wymaluj
Piernik bernardyński 204

W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki

Grahamka, weka i kajzerka
Najprostszy biały ser podpuszczkowy 150

samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie jest "ten" smak. Nie ma lepszego chleba niż ten domowy! Do chleba dołączają czasem domowe wędliny przygotowane w szynkowarze, czasem nawet masło ubite ze śmietanki. Mam nadzieję, że latem będę też mogła pochwalić się własnymi pomidorami, sałatami i kto wie, może jeszcze(...)wieczorem zaczęłam eksperymenty ;-). Wcześniej wydawało mi się, że ser to taka trudna sprawa... Do tej pory miałam okazję przygotowywać ser do paschy , jednak był to ser przygotowany z pomocą jajek, a nie taki prawdziwy, z podpuszczką. Mimo wszystko wyzwanie podjęłam i na koniec byłam całkiem zaskoczona, że własnymi rękami przygotowałam taki pyszny, domowy, biały ser! Do przygotowania sera wykorzystałam przepis

Pora coś zjeść
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 147

PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE  ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka - 40 gram - 89 kcal Bułka Kajzerka , sztuka - 50 gram - 148 kcal Bułka Grahamka , sztuka , mała - 50 gram - 129 kcal Pieczywo Tostowe Pszenne , kromka 20 gram - 61 kcal Pieczywo(...)gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram - 68.5 kcal Polędwica Sopocka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chlebek kardamonowo gruszkowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.112 167

jest post o chlebie, nie, nie..  Chlebek to tylko taka umowna nazwa na dość zwarty wypiek, który łatwo się kroi i nie ma problemu z trzymaniem pajdy tegoż chlebka w dłoni. Przepis znalazłam w KUCHNI nr1/2016.  Dla nas był jedną z pyszniejszych przekąsek w trasie, w Bieszczady. Tak! nie ma jak kilka dni ferii w Biesach nawet przy(...)świeżość. Chlebek kardamonowo gruszkowy 260 g maki pszennej po 1 łyżeczce kardamonu i gałki muszkatołowej 120 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka kilka kropli ekstraktu waniliowego 100 g miękkiego masła 1 wielka gruszka W dużej misce mieszamy suche składniki. W dużym kubku łączymy mleko, jaja i ekstrakt. Wszystko razem mieszamy na gładką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grilled cheese – tosty amerykańskie 167

Powstała w czasach Wielkiego Kryzysu – dlatego jest szybka, tania i prosta.   Składniki: – kilka kromek chleba tostowego (parzyście) – minimum 2x tyle plastrów żółtego sera, co kromek chleba – kilka plastrów wędliny – kilka plastrów pomidora – kilka plastrów ogórka konserwowego lub kiszonego – masło – opcjonalnie keczup Wykonanie: Tosty posmarować masłem z każdej strony. Na patelni rozgrzać(...)stronę i rumieni tosty z drugiej strony. Grilled cheese – tosty amerykańskie podajemy natychmiast, pokrojone w trójkąty, z keczupem lub innym ulubionym sosem. Podobne przepisy Jajcarskie tosty – tosty z jajkiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important; -webkit

Pociąg Do Kuchni
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 144

pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend po świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam(...)ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże

Rozpustne gotowanie
Piernik orkiszowy, długodojrzewający 264

mniejsze kawałki. Tak samo pokrój orzechy włoskie.Do ostudzonej masy stopniowo dodawaj przesianą mąkę, cały czas mieszając kopyścią (oczywiście możesz zaprząc do roboty mikser na małych obrotach). Następnie dodaj jajka,  sól, przyprawę korzenną i rozpuszczoną w mleku sodę, dodaj bakalie. Przełóż masę do ceramicznego lub szklanego naczynia (może być kamionkowe), przykryj i odstaw w chłodne miejsce (np.piwnica, w ostatecznosci(...)odstaw do wystygnięcia.Tak samo (krok 6 i 7) postąp z pozostałymi częścioma ciasta. Ostudzone blaty ciasta piernikowego przełóż papierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni.Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik

Grahamka, weka i kajzerka
Kremowe lody cytrynowe, bez maszynki, z brownie w duecie czyli poWeekendowe Lakocie odc.134 155

Przypadkowe ale nie do końca.  Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs.  Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka 177

  Przez post mam postanowienie - zero słodyczy. 40 dni, niby mało, ale ciężko jest mi wytrzymać bez upieczenia ciasta itp. Więc muszę piec coś innego - wytrawnego

Piekę, bo lubię
Khobz - marokanskie chlebki 216

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W

Gotuj z Rumcajsem
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 135

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczyste na kanapki 172

 Mięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól

prawdziwe jedzenie