chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:114/200)

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 251

Piekłem już wcześniej  te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je

Przepisy na domowy ser i chleb
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 121

W tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta jajeczna curry z ziołami 201

Słoneczko za oknem, wiosna w sercu, powoli również na talerzach i w kulinarnych magazynach. Najnowszy KUKBUK jest w 100% wiosenny. Na pierwszy ogień z tegoż KUKBUKa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 129

pachnieć. Wtedy czujemy, że żyje, że jest pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem .   Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂     Składniki: 25 g świeżych drożdży(...)łyżki cukru waniliowego 200 ml ciepłego mleka 150 g roztopionego, letniego masła 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania   Działamy Kochani, działamy 🙂   Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn

Niunioki
Pieróg biłgorajski 180

Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne(...)Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu • 300 g masła • 250 ml śmietany 18% • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą

To co kocham
Pasta kanapkowa z pieczonej dynii 155

dynii, zawsze zostają resztki, z którymi nie wiadowomo co zrobić. Wystarczy pudełeczko serka lub creme fraiche i domowe smarowidło gotowe. Świetna, jesienna alternatywa dla nieśmiertelnej pasty z makreli lub jajek. Syci, poprawia nastrój i przywołuje słońce. Jeśli lubisz dyniowe dodatki i szukasz urozmaicenia zapraszam również na  masełko dyniowe i smalczyk dyniowy. Składniki: puree z dynii - ilość dowolna serek - ilość(...)wytrawnie zielenina, np. szczypiorek miód, cynamon na słodko Wykonanie: puree z dyni ( z  tego przepisu) wymieszaj z serkiem i dodatkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podałam z chlebem upieczonym z dodatkiem sera pleśniowego (przepis tutaj ). Było pysznie. Także dodatek ostrego sera pleśniowego lub innego ulubionego zdecydowanie podniesie walory smakowe pasty           SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 145

Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy(...)calorie needs. Does this look wrong? Składniki (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Skworcu* pieprz do smaku * jeżeli wolicie pikantniejsze nugettsy możecie dodać większą ilość przyprawy; te które ja preferuje są delikatne w smaku Do obtoczenia 10 łyżek

Słodkie okruszki
Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami 156

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 144

Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 129

To wspomnienie z ubiegłego weekendu. Recyklingowo potraktowałam sczerniałe banany i wg przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 169

Idealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno

Dzieje kuchennej Wiewióry
SEROWE PĄCZUSIE 182

Pączki uwielbiają wszyscy chyba, ja dziś zrobiłam moim dzieciakom mini pączusie, takie na jeden gryz :) Mięciutkie, pulchniutkie, rozpływają się w ustach, korzystajmy więc  z uroków

Z Majeczką w kuchni
Pasztet z soczewicy i fasoli 168

Składniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz

Proste Potrawy
Prosty sposób na gołąbki 161

Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.  Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone

prawdziwe jedzenie
Drobiowa rolada z wodnej kąpieli 262

Zapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem szczypiorku, kurkumy, suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała