Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować, wyjąć ostudzić ( wodę zachować ) i zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbka Masę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej(...)pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C Pasztet z chlebem na soku z marchwi
Proste Potrawywyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać złotym i czarnym sezamem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Trzaski w kuchni Razem ze mną piekły: Dorota – Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena – Zacisze kuchenne
Ala piecze i gotujepizza, bardziej jak zapiekanka z chleba otrębowego, nie mniej jest pyszna i zaspokoiła mój głód :D Ba, nawet mojemu chłopakowi smakowała! (a nie jest on wielkim fanem zdrowej żywności). Dodatki mogą być właściwie wedle uznania, tu jest moja propozycja :) Składniki: 200g chudego twarogu (może być trochę więcej) 3 jajka 9 łyżek otrębów – miałam tylko owsiane i pszenne, więc
Jak gotować i nie zwariowaćcebulę w ilości według uznania. Dodaje do tego jajko, polewa sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (ilość według uznania) i miesza bardzo dokładnie aż mięso wsiąknie cytrynę i żółtko. Przyprawiamy. Odstawiamy na ok 5 minut i gotowe. Genialnie smakuje tek że po ok 2 h kiedy wszystkie składniki się ,,przegryzą". Podawać z chlebem najlepiej razowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnibułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika zanim jeszcze zdąży przestygnąć:) Polecam. Składniki: 1 kg mąki chlebowej 400ml ciepłej wody 200ml ciepłego mleka 50g drożdży świeżych 5dkg miękkiego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli rozbełtane jajko do posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam
Maślane ciasteczkosól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy
Marder&Marder Manufactureszklanka mąki żytniej do wypieku chleba (plus mąka potrzeba przy wałkowaniu ciasta) 0,5 szklanki otrębów pszennych 0,5 szklanki płatków owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka sody 0,5 szklanki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek opakowanie przyprawy do piernika (25g jednak najlepiej zrobić domową przyprawę) 1 jajko 2 łyżeczki kakao około 1 łyżki stewii (jednak najlepiej spróbować
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjest slodki i soczysty,swietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200 ml kefiru lub maslanki3 bardzo dojrzale banany10-12 miekkich daktyliWykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem
Moje domowe kucharzenieteż były pyszne)1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka soli2 i 1/2 łyżeczki drożdży instantskórka otarta z 1/2 cytrynyewentualnie dodatkowe 15-30 g białej mąki pszennej1 małe jajko ubite z 2 łyżkami mleka do posmarowania wierzchu bułeczekprzygotowanie - cytuję przepis ze strony"Mleko z masłem lekko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Letnie mleko mieszamy z żółtkami. W dużej misce mieszamy(...)elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne pod koniec wyrabiania dodajemy dodatkowe 15-30 g mąki. Ciasto możemy wyrobić ręcznie, w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do chleba na programie do zagniatania ciasta (umieszczając w niej składniki zgodnie z instrukcją producenta). Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość
Stare GaryŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed kolejnymi pysznościami. Rozgrzewką dosłownie, bo nie wiem czy pamiętacie, ale w tamtym roku w zaspach szliśmy święcić pokarmy, no przynajmniej ja ;) Więc może w tym roku i Wy pokusicie się o przygotowanie takowego? Jeszcze(...)macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja. Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple
Kuchnia w czekoladzieBazą mojego przepisu jest escalivada - klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy nie nie sezon! Zamiast na półmisku, podałam ją na kromkach chleba, tworząc rodzaj uwielbianego przez Hiszpanów tapas, którym fryzjer-detektyw może zajadać się w jednym z barcelońskich barów. Sos picada to kolejny klasyczny kataloński dodatek - jest trochę jak pesto(...)anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania cała seria 5 książek Eduardo
Chilli Czosnek i OliwaBardzo dobra i smaczna zupa, szybko i prawie sama się robi... Potrzebujemy włoszczyznę w słupkach, bo tak wygodniej i jak mamy np. groszek
chleba naszegoPo smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a
Dzieje kuchennej Wiewióry