utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki
MamaOskarkabardzo zimną wodę i jednocześnie obierać) Do salaterki przełożyć jajka, dołożyć masło, posiekany szczypiorek i cebulkę, przyprawić Wszystkie składniki rozgnieść widelcem jak najbardziej się da Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak jeśli ktoś lubi - może masła jeszcze użyć dodatkowo na chleb czy bułki Można podawać z pomidorem, ogórkiem lub innym ulubionym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjajko (do glazury) Najpierw zajmijmy się zaczynem: bierzemy spory kubek i wkruszamy tam drożdże. Zasypujemy naszym cukrem i zalewamy 100 ml wody. Dodajemy też 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie przesiewamy do miski mąkę. Osobiście uważam, że przy bułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego(...)części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i wstawiamy bułeczki na 15-20 minut - aż się zarumienią. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder ManufactureDoskonałe w smaku kotleciki mielone, to dobra propozycja na obiad lub do kolacji. Po usmażeniu wyglądają jak klasyczne mielone, jednak w smaku są zupełnie inne. Potrzebujemy
chleba naszegoDzisiaj nie miałem pomysłu na obiad, no i zrobiłem pierogi :) Szpinak, tak jak inne zapasy mam w spiżarni, więc bez wychodzenia do sklepu udał się fajny
chleba naszegoDzisiaj mamy dla Was pełnowartościowy wegetariański (w sumie to nawet chyba i wegański) posiłek. Coś, czym naprawdę można się najeść i coś, co smakuje naprawdę dobrze
Marder&Marder ManufactureSmaki dzieciństwa zawarte w tych kilku składnikach zawsze będą mnie się mile kojarzyć. Proste i szybkie w wykonaniu smarowidło idealnie nada się na śniadanie. Składniki 5
R'n'G KitchenSprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec. Składniki: 200 g ryżu 1 główka kapusty 250 g mielonej wieprzowiny
prawdziwe jedzenieZapraszam na wzrokową degustację :) Rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ
Dzieje kuchennej Wiewiórypiekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju 1 czerwona cebula kilka
Gosia gotujeblog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie drożdży z serem i jagodami! Przepis podaję z moimi modyfikacjami.Składniki: (wyszło mi 8 drożdżówek)Ciasto:250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania20 g świeżych drożdży1 jajko125 ml letniego mleka1/4 szklanki cukru - w oryginale miód50 g masłasólSer:200 g sera twarogowego1 małe jajko (troszkę rozbełtanego
Kuchnia domowa AniGofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj bardzo smaczne chrupiące skrzydełka i niespodzianka. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie i kroimy... Przyprawiamy klasycznie lub na ostro. Ciasto naleśnikowe jako panierka, z pieprzem, papryką
chleba naszegoTakich pierogów u nas jeszcze nie było. Z kurczakiem :) Rozmroziłem skrzydełka i chciałem je zrobić w chrupiącej panierce... Wyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy
chleba naszegowinnego (białego) szczypta soli Nadzienie dyniowe: 500 g przecieru z dyni (najlepiej odcedzić je z nadmiaru wody na sicie) – w temperaturze pokojowej 150 g cukru trzcinowego 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 300 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki(...)Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Zaczynamy zagniatać (lub wyrabiać w malakserze/robocie kuchennym) do momentu aż ciasto będzie przypominać okruchy chleba. Dodajemy wodę oraz ocet. Znów wyrabiamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, może lekko lepić się przy dotyku do rąk. Kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę
MyCookBook.pl