chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:210/261)

Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 171

jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Chleb żytni z czarnuszką 40% (na zakwasie) 145

dziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)301g wody, następnie dodajemy mąkę żytnią razową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy  na ok. 14-16 godzin w temp. pokojowej , aby dojrzał. Ciasto właściwe: Po tym czasie mieszamy zakwas z pozostałymi składnikami przez ok. 8 min. (mikser planetarny, pierwsze 3 min. na najniższym stopniu, pozostałe 5 min. na drugim), przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w temp. pokojowej

Domowa Cookierenka Agi
Chleb żytnio- orkiszowo- pszenny 37

 To mój pierwszy wypiek eksperymentalny w którym użyłam gotowego suszonego zakwasu żytniego. Składniki : 150 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki orkiszowej jasnej typ

Proste Potrawy
Chlebek domowy.Pszenno żytni na zakwasie 146

Składniki i materiały pomocnicze -mąka pszenna typ 650 -250 g -mąka żytnia typ 720-100 g -zakwas żytni 150 g -drożdże suszone 4 g -woda 250

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlyb orkiszowo- żytni na zakwasie 74

Orkisz to tako staroł zorta1 pszynicy, kero2 na polach siołli3 nasze praprapra…ōłpy4. Dzisiej zajś sie jōm uprawio, bo moł5 kans6 biołka, barzi7 prziswajalny glutyn

Chop w kuchni
Chlyb orkiszowo- żytni na zakwasie 70

Orkisz to tako staroł zorta1 pszynicy, kero2 na polach siołli3 nasze praprapra…ōłpy4. Dzisiej zajś sie jōm uprawio, bo moł5 kans6 biołka, barzi7 prziswajalny glutyn

Chop w kuchni
Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 92

zakwasu z mąki żytniej razowej • 300 g mąki pytlowej • 310 g wody Składniki mieszamy w misce. Miskę wkładamy do reklamówki foliowej, takiej z supermarketu i pozostawiamy (najlepiej w kuchni) do przefermentowania na 14-15 godz. Ciasto właściwe: • cały zaczyn, • 340 g mąki pytlowej, x) • 210 g mąki pszennej • 330 g wody • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie z jabłkiem i gruszką 152

mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego(...)jabłka i gruszki. Formę metalową 30*11 cm wyłożyłam papierem. Szklane naczynie żaroodporne 21*16 cm wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Przepis z małymi modyfikacjami z blogu Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Z mysla o swietach. Zurek. 197

Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach. Zakwas na zurek skladniki 300 g maki zytniej razowej 4 zabki czosnku kawalek skorki chleba razowego 500ml letniej wody 2 liscie laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego wykonanie: Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana(...)woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy. Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce. Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy. Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni. Zurek wielkanocny skladniki: peczek wloszczyzny 500ml

Przysmaki Karolki
Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku 159

ciasta Etap I godz. 14.20 sobota 200g oryginalnego chleba litewskiego Ajeru, 400g wody. Chleb kroimy drobno i zalewamy letnią wodą. Kiedy będzie zupełnie miękki miksujemy na papkę. Etap II ten sam dzień, godz. 20.20 Papka z etapu I 200g mąki żytniej razowej typ 1400, 1 łyżka zakwasu żytniego, Składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy miskę i pozostawiamy do fermentacji(...)blasze i na niej został upieczony. Jednocześnie 2 bochenki. Ostateczna fermentacja ciasta od godz.14.00 -15.35 Pieczenie od 15.35 -16.25 w temp.220st. z parą przez 15 minut. Po upieczeniu owijamy chleb w bawełnianą ściereczką i kroimy dopiero w następnym dniu

Leśny Zakątek
ZAKWAS NA BARSZCZ WIGILIJNY 321

kamiennego garnka wkładamy buraki, przekrojone w pół ząbki czosnku, ziele, pieprz, liście oraz kromkę chleba. Całość przykrywamy gazą i odstawiamy na 5-7 dni. W tym czasie na powierzchni wytworzy się piana, to normalny proces. Uważaj jednak na pleśń. Jeśli się pojawi cały zakwas jest do wyrzucenia. Sposobem na uniknięcie pleśni jest zalanie buraków całkowicie wodą lub dociśnięcie

KuchcikoweLove
Dietetyczne kotlety rybne 193

Przyjechałam dzisiaj do domu i będą kontynuować dietę, mam nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlyb żytni ze ziorkami (Na zakwasie) 91

Chlyb żytni nigdy tak fajnie niy urojśnie, jak tyn pszynny, bo moł1 trocha inkszy2 glutyn. Pōnojś3 niy buduje takich lyńcuchōw4, jak tyn ze mōnki pszynnyj, [...] Artykuł

Chop w kuchni
Zalewajka z grzybami 73

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę(...)tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziela

Kuchnia MagdaLeny
Zalewajka z grzybami 73

Zalewajka to biedna zupa wiejska, która składa się głównie z ziemniaków zalanych żurem z zakwasu chlebowego. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa, zaledwie z kilku składników. Mimo swojej prostoty i ubogości jest bardzo smaczna oraz sycąca. Jest to zupa wpisana na listę tradycyjnych produktów i w zależności od regionu może nieznacznie różnić się składem. Osobiście znam tę zupę(...)tylko smażonym boczkiem, ale również sporą ilością suszonych grzybów, dzięki temu jest aromatyczna i smakuje znakomicie. Podajemy ją z chlebem. Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków ok. 200-250 g boczku wędzonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 500 ml zakwasu żytniego na żurek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziela

Kuchnia MagdaLeny