chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:212/261)

Chleb na zakwasie z semoliną 54

Przepis na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads” . Chleb jest pyszny, ma sprężyste wnętrze i chrupiącą skórkę. Piekłam go na kamieniu do pizzy, można

Moje Małe Czarowanie
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 124

Przepis na chleb pochodzi z bloga Jacka Przepisy na domowy chleb i ser . Jak wiecie, superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo

Moje Małe Czarowanie
Domowe pieczywo - dużo różnych przepisów 82

wychodzić z domu,a świeże pieczywo by się chciało zjeść.Zebrałam dla was w jeden post mnóstwo przepisów na domowe chleby ,bułki -co tylko chcecie i do tego wszystkie banalnie proste do zrobienia ,na drożdżach suchych ,świeżych,na zakwasie.... zobaczcie sami

Swojskie jedzonko
Orkiszowe bułki na zakwasie żytnim pełnoziarniste 193

spowodowały, że sama chciałam spróbować jak to jest z tym zawijaniem. Udało się. Są pyszne. Mąż wypieka żytnie chleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo) wypiekłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. 450 gram mąki orkiszowej jasnej  + do podsypania 50 gram mąki saszetka zakwasu

AZgotuj!
Chleb od Rodolph Couston 139

Marcowa Piekarnia Amber odpaliła swoje piekarniki w ten weekend a do upieczenia był przepyszny chleb. Jeden z najmniej kłopotliwych w wykonaniu chlebów jakie robiłam. Trochę zabawy

Moje Małe Czarowanie
Chleb bananowy na dzikich drożdżach 202

Bardzo aromatyczny i pyszny bochen dziś przedstawiam. Chleb jest wilgotny i ma chrupiącą skórkę, idealny na kanapki i na tosty. Chwilę się na niego czeka ale

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy na dzikich drożdżach 173

Szybki, pyszny, mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb mam dziś na stole. Polecam przepis bo jest wart wykorzystania aby potem cieszyć się zdrowym i

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 105

Dzikie drożdże to temat rzeka a jak czytacie mojego bloga to już trochę o nich wiecie. Tym razem wyhodowałam dzikie drożdże z pomidorów, bazylii i czosnku

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z wody z kwiatów akacji i chabrów 154

Kolejny pachnący bochen dziś przedstawiam. Użyłam do zrobienia dzikich drożdży kwiatów akacji i pięknych niebieskich kwiatów chabra bławatka. Chaber rośnie przez całe lato w zbożach najczęściej

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z płatków różanych i kwiatów bzu czarnego 145

Pachnący, pyszny, z chrupiącą skórką i mięciutkim sprężystym miękiszem chleb dziś przedstawię. Kwiatów bzu czarnego już pewnie nie znajdziecie ale za to płatki róż znajdziecie przez

Moje Małe Czarowanie
Chleb piwno - cebulowy 165

Kolejny miesiąc za nami i kolejne wyzwanie przed nami. Jeśli tak zaczynam to oczywiście chodzi o wspólne pieczenie chleba i Piekarnię Amber [ klik ] Jeśli chcielibyście dowiedzieć

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 173

No tak, tak pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego

Moje Małe Czarowanie
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 137

spotkanie... SPOTKANIE NR 3 - Weekendowa Piekarnia Nie pamiętam, od której edycji śledzę wszystkie poczynania dzielnych piekarek i piekarzy. Po reaktywacji zakwasu wielokrotnie obiecywałam sobie wstąpienie w ich szeregi, czego efektem nie był dotąd ani jeden wspólnie upieczony bochen chleba, nawet jedna mała bułeczka nie zdołała wyrosnąć na czas! Kiepsko, wiem, bardzo kiepsko. I wstyd. Ale kiedy piekarski fartuch przywdziała Amber

KUCHARNIA
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 132

piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super pomyłem, jednak pleśniowy jak dla mnie jest zbyt aromatyczny, choć M. był zachwycony. Następnym razem poprzestanę na serze o łagodnym smaku. Składniki: zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 100 g mąki chlebowej 120 g wody Wymieszać(...)SMACZNEGO ! Chleb piekłam razem z: Akacjowy blog Codziennik kuchenny Kuchennymi drzwiami Nieład malutki Kuchnia Gucia Leśny zakatek Ogrody babilonu Polska zupa W poszukiwaniu slow life

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żurek w chlebie 159

Polecam nie tylko na święta. Potrzebujemy zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka,  białą kiełbasę,kilka ziemniaków

chleba naszego
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 272

udanych próbach pieczenia domowych bułek, przyszła pora na mój pierwszy chleb. Zaopatrzyłam się już w różnego typu mąki, ciągle jednak nie mogę się zabrać za mój pierwszy zakwas chlebowy. Wobec tego kontynuuję przygotowania domowego pieczywa na drożdżach i jestem pełna entuzjazmu dla tej czynności, bo zapach świeżo upieczonego chleba rozchodzący się po naszej kuchni, a potem - pierwsza ukrojona i skonsumowana

Smakołyki Bereniki
Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego 72

wypełniam te wyrwane ze snu chwile.  Żadnych urządzeń miksujących,  opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego  z Polskich Młynów, suszone drożdże i woda. Wystarczy.  Powstały rumiane, chrupiące, wypieczone podkówki,  z tego dobrze skomponowanego połączenia mąki pszennej,  żytniej i suszonego zakwasu. Do farszu wykorzystałam ugotowane na twardo jajka,  pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszane(...)innymi, trudno dostępnymi w marketach produktami Polskich Młynów,   w sklepie internetowym - link do sklepu:  https://www.skleppm.pl/ Składniki podkówek z farszem: 1 opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego Polskie Młyny 1 saszetka drożdży instant - 7 gr 330 ml letniej wody ziarna do posypania podkówek mleko do posmarowania wierzchu podkówek farsz: 2 jaja na twardo pocięte w kosteczkę

Kronika Piekarnika
Chleb mieszany na zakwasie 144

jednym było więcej wody (!), więc pokombinowałam z mąkami, dodałam trochę orkiszowej i tak oto wyszedł pyszny chleb, który piekę co tydzień. Polecam Wam bardzo, jest mięciutki, długo zachowuje świeżość i smakuje wszystkim :) Składniki (na 2 formy o wym. 30x11 cm): Zaczyn: 2 łyżki zakwasu dokarmionego kilka godzin wcześniej (zdjęcie dokarmionego zakwasu poniżej) 290 g wody 183 g mąki żytniej razowej(...)Namoczone siemię lniane - całość 265 g wody 250 g mąki żytniej chlebowej typ 720  450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 2 łyżeczki soli Do misy miksera przekładamy zakwas, namoczone siemię i wodę, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy przez 6 min., najpierw na małych obrotach, później na kolejnej prędkości. Przykrywamy misę folią spożywczą i odstawiamy na godzinę

Domowa Cookierenka Agi
Chleb pszenny półrazowy 125

Pieczony na blasze z piekarnika, dosyć prosty chleb pszenny półrazowy na drożdżach.  Zaczyn (3,5 godziny) 85 g  mąka   pszenna 550/1850 (pół na pół) 85 g woda 1 łyżka zakwasu (jak nie mamy można pominąć) 0,5 łyżeczki drożdży instant Składniki dokładnie mieszamy, zostawiamy w przykrytym pojemniku na 3,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe(...)godzinach wstępnie formujemy bochenek na blacie, zostawiamy przykryty na 30 minut. Następnie nadajemy ostateczny kształt, przekładamy na papier do pieczenia, posypujemy mąką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Chleb nacinamy żyletką, zsuwamy bochen razem z papierem na blachę i pieczemy w temperaturze 220oC przez 35 minut. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb