Wikipedia mówi: Pszenica płaskurka - gatunek pszenicy. Pochodzi z rejonu Żyznego Półksiężyca i nadal tam rośnie w stanie dzikim. Przede wszystkim jednak pszenica ta znana jest jako
Moje Małe CzarowanieŁuska gryczana to jedna z najcenniejszych części gryki. Odznacza się bogactwem błonnika, witamin i biopierwiastków, które bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego chleb który upiekłam
Moje Małe Czarowanieprostu zjedzenia szybkiej kanapki. Chleb, masełko i jakiś dodatek. To, że coś jest proste, nie musi jednak oznaczać, że jest gorszej jakości. Dlatego właśnie staram się dbać o to, by także proste kanapki były przygotowywane z jakościowych produktów. Chleb od kilku miesięcy piekę sama, więc mamy pieczywo bez polepszaczy, za to na zakwasie i z mąką żytnią, orkiszową lub pełnoziarnistą
Na-talerzu.plTen chleb to petarda, pachnie latem, smakuje wyśmienicie, jest wilgotny i zajadałam pajdę samego chleba bez dodatków. Dodatek pomidorów sprawił że smakuje latem, polecam do wypróbowania
Moje Małe CzarowanieDostałam zaproszenia od Amber do wspólnego pieczenia ...bułek hamburgerowych. Ale bardzo potrzebowałam chleba i z podanego przepisu upiekłam bardzo smaczny bocheneczek. Składniki : 300 g zaczynu na zakwasie (100% nawodnienia) 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej, ja użyłam mąki z pszennym płatkiem (z młyna braci Górskich) 125 g białej mąki pszennej 150 g wody
Proste PotrawyTen chlebek to petarda, zresztą tak jest ze wszystkimi które wypiekam wg receptury Jacka - znajomego z grupy na FB Piekarnicza Brać. Polecam zajrzyjcie tam do nich
Moje Małe Czarowaniejest ono mega puchate, a gotowy produkt ma super dziury... no i ten smak... Aromat tego ciasta jest po prostu bajeczny... Pachnie jak nasza szynka pieczona w chlebie... Z poniższych ilości wychodzą 4 bagietki Składniki: - 200g mąki z płaskurki typ650 - 200g mąki z samopszy typ650 - 200g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g oleju(...)samodzielnie – powinniśmy dostarczać je z pożywieniem. Mąka z samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę
Smaczne Zdrowezbierania) bo zebraniu szumowin dodajemy buraka i przyprawy i suszone grzybki. Gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W następnym etapie dodajemy zakwas buraczany i po ponownym zagotowaniu podprawiamy barszczyk śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem
Gotowanie jest łatweDziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo
Moje Małe CzarowanieDziś bochen pysznego chleba a nawet dwa bochny według mojego pomysłu. Chleb wyrasta sobie w lodówce, wolno rośnie, smakuje dlatego wybornie, ma głęboki smak, nie jest
Moje Małe CzarowanieKolejny pyszny i delikatny w smaku chleb dziś dla Was mam. Chleb jest czasochłonny ale nie pracochłonny a właściwie tego czasu też niewiele potrzeba do wyrabiania
Moje Małe CzarowanieSkładniki (1 kg chleba): 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna) 150 g zakwasu żytniego 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży olej lub oliwa Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Następnie przekładamy masę
Menu ZdrowiaMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieKolejny mój pomysł na pyszny chleb, polecam gorąco. Pestki dyni chrupią pod zębem a do tego mają mnóstwo witamin. Orzechy również dostarczą Wam wszystkiego co najlepsze
Moje Małe CzarowaniePaździernikowa Piekarnia, [ klik ] znowu razem pieczemy. Chyba ostatnio nie miałam czasu na wspólne wypiekanie w Piekarni a teraz tak spodobała mi się propozycja Amber że postanowiłam
Moje Małe Czarowanie