chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:197/261)

Chleb na miodzie 172

chlebie litewskim , jednak trochę oszukany, bo ten jest pszenno-żytni. Chleb jest bardzo sycący z wyczuwalną słodyczą miodu, doskonała podstawa do  wszelkich kanapek. Naprawdę warto spędzić przy nim trochę czasu.  Proporcje na keksówę 11x33cm. Najlepszy jest miód prawdziwy, domowy, jaki otrzymałam ostatnio - podziękowania dla Adaśka :) 100 gram zakwasu żytniego 300 gram mąki żytniej razowej(...)wody 250 gram pszennej typ 450 70 gram płynnego miodu (ok. 4 łyżki) 1,5 łyżeczki soli Zakwas przełożyć do miski, dodać 50 gram mąki żytniej i 50 ml wody i wymieszać łyżką na gęste ciasto. Miskę przykryć dość szczelnie i pozostawić na 10-12 godzin. Po tym czasie dodać 50 gram mąki żytniej i 50 ml wody, ponownie wymieszać

Czerwony Gupik
Chleb na dzikich drożdżach z kaki 162

Chlebów na dzikich drożdżach upiekłam już sporo ale nie piekłam jeszcze na drożdżach wyhodowanych z kaki. Słyszałam na forach ze kaki ma w sobie sporo cukru

Moje Małe Czarowanie
Focaccia na zakwasie z oliwkami 145

Jest pyszna, focaccia na zakwasie którą przedstawiam to idealne śniadanie w stylu włoskim. Zapach podczas pieczenia w całym domu, nie można powstrzymać ślinianek. A po upieczeniu

Moje Małe Czarowanie
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 73

tłumaczy:) Okazało się, że to wcale nie takie trudne zadanie. Trzeb trochę dobrych chęci i rzetelności w wykonaniu. Zachęcam Was do upieczenia tego chleba, bo satysfakcja jest nieziemska, jak już się go wyciągnie z piekarnika. Zakwas żytni: 1 szklanka mąki żytniej typu 720 1 szklanka letniej wody 1 łyżka jogurtu Składniki wymieszać w misce. Codziennie dodawać szklankę mąki i szklankę(...)kilka razy dziennie. Zakwas trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej wykorzystać go drugiego dnia. Składniki na dwie duże keksówki. Zaczyn: 360g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g wody 20g zakwasu Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Pozostawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy

Kuchnia Pani Wiosny
Domowy zakwas na żurek 66

być wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe(...)czas wieczorami podglądałam co się z nim dzieje. Lekko przemieszałam, żeby nie zebrała się na górze pleśń. Po zalaniu wodą wszystko uniosło się do góry. Pierwszym znakiem, że zakwas zaczyna pracować jest to, że składniki opadają na dno. Nie zawsze od razu jest dobry. Jeśli za mało jest kwaśny, to przetrzymajmy go jeszcze dłużej w takim stanie. Mój jak osiągnął

Pieprzyć z Fantazją
domowy zakwas na żurek 172

wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Niektórzy robią na samej mące, wodzie i czasami czosnku. Pewnie też smaczny :D Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe(...)czas wieczorami podglądałam co się z nim dzieje. Lekko przemieszałam, żeby nie zebrała się na górze pleśń. Po zalaniu wodą wszystko uniosło się do góry. Pierwszym znakiem, że zakwas zaczyna pracować jest to, że składniki opadają na dno. Nie zawsze od razu jest dobry. Jeśli za mało jest kwaśny, to przetrzymajmy go jeszcze dłużej w takim stanie. Mój jak osiągnął

Pieprzyć z Fantazją
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 156

burakiem to wybór Amber ze styczniowej piekarni na rozpoczęcie nowego sezonu. Przepis na chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było(...)udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowy chlebek 177

mąki żytniej razowej 6 dag drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut(...)mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką . Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego

Wanilia i Kardamon
Włoski chleb czekoladowy 155

Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 153

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę żurku dodajemy do niego śmietanę, dokładnie mieszamy i dopiero wtedy dodajemy ją do reszty zupy. Żurek podajemy z jajkiem na twardo i gotowanymi ziemniakami lub chlebem

PatiGotuje
Żurek w chlebie 154

wyglądem i smakiem zachwyci każdego. Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb   Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy bulion warzywny. Obieramy i myjemy całą włoszczyznę. Wszystkie warzywa wrzucamy(...)ogniu przez ok 15-20 minut. Gdy wszystko jest już miękkie, bulion przecedzamy przez sitko. Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy wstrząśnięty i wymieszany zakwas. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Do smaku dodajemy majeranek oraz zmielony pieprz. Na koniec zabielamy zupę śmietaną. Czas na przygotowanie chlebka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb zmieniający życie 2217

Roots,  oraz książki o tym samym tytule. Jeśli z nowym rokiem postanowiliście żyć lepiej i jeść zdrowiej, to chleb zmieniający życie jest idealną propozycją na włączenie do diety zdrowego pieczywa. Do jego przygotowania nie potrzebna jest mąka, drożdże, zakwas, ani specjalne umiejętności czy doświadczenie piekarnicze. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać ze sobą składniki i tyle w kwestii

Smakowity Blog Kulinarny
Smørrebrød Bagietka gluten-free 42

pięknie wyglądające, jak te moje… Masło ➕ Chleb jest znane w całej Skandynawii, gdzie panuje długa i sroga zima, co oczywiście skutkowało tym, żeby opracowywać różne techniki konserwowania żywności. I tak dla przykładu, chleb – Brød – żytni, jest spożywany w Skandynawii od ponad 1000 lat, ponieważ wypieka się go na zakwasie, co powoduje, iż jest dużej świeży. Z mleka

RafalCook
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 162

wątku na temat zakwasu chlebowego napisałam, że kilka lat temu wygrałam maszynę do pieczenia chleba w konkursie kulinarnym. Dostałam ją za ten przepis właśnie. Kolejną setkę postów rozpoczynam zatem od niego :) Co ciekawe - gdy wkleiłam go wcześniej na jeden z portali, na których można było zakładać własne książki kucharskie, został oceniony na 3/5 ;) Wtedy się tym bardzo przejęłam i przestałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb miodowy 109

skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić

Delicious Titbits
Chleb żytni na drożdżach z pestkami słonecznika. 257

chlebaku robi się coraz więcej miejsca. Tak naprawdę pusto, że aż przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna 170 gram -drożdże świeże 50 gram

BaRepas