chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:189/261)

Chleb litewski 114

Kiedy dostałam zaproszenie od Zorry do wzięcia udziału w Światowym Dniu Chleba od razu wiedziałam, że i w tym roku po raz kolejny z przyjemnością dołącze

Polska Zupa
Chlebki zakwasowe z ciecierzycą 194

Takie chlebki nie dość że zdrowe to i szybko się je robi. Smakują wybornie i są znakomite do kanapek, czy zup, zachęcam do wypróbowania. Szybko i

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie z czarnuszką 133

żytni. Postanowiłam nastawić nowy choć mam już pszenny. Ale co tam, niech będą dwa. O tym jak zrobić zakwas możecie poczytać w postach na zakwas żytni i pszenny. A tymczasem zapraszam po przepis na chleb z czarnuszką. Jeżeli nie lubicie czarnuszki możecie dać sezam lub siemię lniane. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 198

Kolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowe bułeczki z bryndzą 225

Bułeczki na jeden gryz, no może na dwa. Robi się je bardzo prosto, są smakowite i na śniadanie wyśmienite. Takie małe bułeczki do szkoły na drugie

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny ze słonecznikiem 174

Chleb, chlebuś jak by go nie nazwać jest to podstawowe pożywienie większości z nas. Dlatego warto zadbać o to aby był zdrowy a te pieczone w

Moje Małe Czarowanie
Chleb ze skwarkami i pastą z rukoli 172

Piekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor

Moje Małe Czarowanie
Mleko ryżowe 363

kucharzenie, bo znów przeprowadzka. Graty kuchenne rozpakowane. Póki co piekarnik elektryczny, ale jeszcze nie miałam okazji go wypróbować. Trochę jestem podłamana, bo mój zakwas nie chce rosnąć, więc ten wpis nie będzie o chlebie. Nie mam też zbyt wiele czasu, aby coś upiec, więc tym razem coś czego na tym blogu bym się nie spodziewała. Przeglądałam przepisy na mleka roślinne

apetytnapieczenie
Razowy chleb z oregano 200

Mieszanina mąk razowych sprawia że chleb jest w 100 % zdrowy, pyszny i godny polecenia. Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim

Moje Małe Czarowanie
Chleb piwny - rośnie w lodówce 178

Fajne doświadczenie przy pieczeniu tego chleba bo nie dość że używamy tutaj piwa to jeszcze po wyrobieniu nic więcej nie trzeba robić tylko do lodówki i

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 116

W majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję

Polska Zupa
Chleb szwajcarski 193

Chleb szwajcarski nie ma za wiele wspólnego ze Szwajcarią ale został wypieczony w ramach naszego wspólnego wypiekania "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Gospodarzem wydarzenia jest

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką 262

Kolejny miesiąc za nami i nastał marzec, nowe wypieki i całkiem pyszne wyzwania. Marcowa Piekarnia nie stoi w miejscu, czas na pieczenie. W marcowej Piekarni dowodzi

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - orkiszowy z werbeną cytrynową 206

Chleb z dodatkiem werbeny cytrynowej, pyszny i aromatyczny. O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę. Jest miękki, szybko się przygotowuje

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z wodą z kiszonych ogórków, ziarnem żyta i koperkiem 190

Moja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest

Moje Małe Czarowanie
Chrupiące pikantne bagietki z pomidorami 171

Chrupiąca skórka, zapach lata, mięciutki miąższ oto moje dzisiejsze bagietki. Pomidory suszone na słońcu w pełni lata więc są aromatyczne i pachnące, podczas pieczenia wydzielają niesamowity

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowy ubijany i Lutowa Piekarnia 217

Dawno nie brałam udziału w Piekarni Amber bo zawsze tak jakoś brakowało mi czasu. Tym razem nie przepuściłam i dzięki temu chleb wyszedł pyszny, puszysty i

Moje Małe Czarowanie
Pszenny chleb z jablkami z zeliwnego garnka czyli Niedzielne Sniadanie odc.42 163

piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZWYKŁE BUŁKI NA DROŻDŻACH 174

Rzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły

Przepisy Aleksandry
Bułki żytnie na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 152

Małe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy. Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania. Zamiast wody użyłam kefiru, są

Moje Małe Czarowanie
Polski chleb wiejski 228

chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa Ciasto właściwe zaczyn 325 g letniej wody 500 g mąki(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody

Ala piecze i gotuje
Zakwas na żur 195

Składniki: czubata szklanka mąki żytniej typ 720 – można dać jej więcej, nawet do 25 dag, wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy 1 litr przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze 4 ziela angielskie piętka chleba razowego Wykonanie: Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam(...)grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie i liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył

Kuchenne zapiski Edyty
Owsiany chleb śniadaniowy z nasionami 95

Przy obfitym stole taki zdrowy chleb na pewno się sprawdzi. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia a jego pierwowzór z Sourlotti by Abby. Chleb jest nieduży ale można podwoić składniki i będzie ok. Ma mięciutkie i chrupiące od ziarenek wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie ma z nim problemu podczas wypieku, potrzebny jednak będzie zakwas. Polecam gorąco i zapraszam do stołu

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i maślance, z marchewką i kminkiem. World Bread Day 2015 221

złego co by na dobre nie wyszło bo dzięki przerwie stęskniłam się za zapachem i smakiem domowego pieczywa. Niestety, lata nie przetrwał się zakwas i muszę dopiero wyhodować nowy. Ale to mnie nie zniechęciło bo przecież chleb można upiec także używając zwykłych drożdży kupionych w sklepie. I tak powstał piękny bochen pszennego chleba na maślance, do którego dodałam utartą grubo

Smaczna Pyza
Orkiszowy zakwas do żurku 189

kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja postawiłam na oknie, na słońcu ). Codziennie mieszamy zakwas. Po około 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy. Przelewamy do butelki przez sito. Możemy użyć go bezpośrednio do zupy lub wstawić

Smaki Ewy
Szybki chleb z chilli 191

zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat

Słodkie Przyjemności
Foccacia na zakwasie żytnim 181

Taką foccacię warto zrobić bo smakuje rewelacyjnie. Bałam się że tak rzadkie ciasto, nawodnienie 100 % w rezultacie nie sprawi że foccacia będzie smakować dobrze i upiecze

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania