chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:181/261)

Tradycyjny zakwas na żurek 133

żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej 3-4 małe ząbki czosnku kawałek korzenia

PatiGotuje
Chleb - nigdy się nie nudzi 237

prostym połączeniu mąki i wody. Uwielbiam fakt, że ledwo dwa podstawowe składniki dają niezliczoną ilość możliwości, jeśli chodzi  o końcowy efekt. Piekę chleb od kilku lat, rosnący  zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Mój zakwas ma nawet imię, Zdzichu, ma też już przeszło 5 lat. Większość receptur na wypieki na zakwasie są bardziej wymagające niż drożdżowe, dlatego(...)tortowej i żytniej żurkowej, bo innych w domu nie miałam i chleb też wychodził smaczny, więc niech brak chlebowej Was nie powstrzymuje.  Mąki łączę, mieszam z drożdżami, z solą, dodaję miód. Następnie powoli wlewam wodę, używam  po prostu wody z kranu. Zresztą do robienia, aktywowania zakwasu także używam kranówki, sprawdza się bez zarzutu. Najpierw mieszam tą samą łyżką

I tu będę miała takie te
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 101

więc tak jak w tytule: chleb bardzo mieszany :) I w dodatku nie na wodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj ). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki(...)bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od białego pieczywa wolicie ciemne to ten chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu  Co By Tu Zjeść? I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za mąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich

Marder&Marder Manufacture
Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie 119

tolerują. Potrzebny jednak tutaj będzie zakwas, obojętnie jaki, zawsze można go przerobić na w danej chwili pożądany. Jak zrobić zakwas, jakby był potrzebny? tutaj! Przepis oryginalny pochodzi z portalu : Sauerteig a przerobiony został i umieszczony na stronie Chleb - Moja domowa piekarnia . Polecam gorąco taki warkocz wszystkim którzy kochają chałki z dżemem, miodem czy masłem, to ciasto Was zachwyci. Do wykonania

Moje Małe Czarowanie
Chałka orkiszowo-pszenna z okazji 10 tys. odsłaon mojego bloga 108

jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć naczynie, w którym wyrabiało się ciasto, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie było to 30 minut - w kuchni ciepło, bo piekł się chleb. Ciasto podzielić na połówki, a te na 3 równe części. Każdą część rolować na wałki równej długości. Powinny też w miarę tak samo wyglądać, by chałka wyszła proporcjonalnie. Wałki zaplatać bardzo(...)stopni. Ja trzymałam zbyt długo, bo się zaczytałam Myśliwskim ;) i chałki wyszły mi ciut za ciemne ;)   Chałki dodaję do kwietniowej listy zakręconych wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba

Weekendy w domu i ogrodzie
Przyśpieszony zakwas z buraków na barszcz. Zdążysz przed świętami! 126

Jeśli fermentacja ma ruszyć od razu, potrzebny będzie starter. Dobrze sprawdzi się woda z ogórków kiszonych (około 100 ml na 3 litrowy słój). Jeśli macie zakwas z buraków, będzie jeszcze lepszy. Nie polecamy używania chleba – może spleśnieć. Zawartość słoja zalewamy solanką – łyżka soli rozpuszczona w litrze zimnej wody. Składniki powinny być całkowicie przykryte. Słój zamykamy, ale nie szczelnie

Kulinarna Polska
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 135

zrobiłam paluchy, które upiekłam w trakcie wyrastania ciasta, w związku z tym upiekłam jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki.     Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest dość gęste. Proponuję przetrzymać

Leśny Zakątek
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 156

zostaw na kolejne 5 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi  składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez(...)minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce, • 100g mąki żytniej typ 2000, • 200g wody fermentowanej po ziarnach

Leśny Zakątek
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 174

blachę włożyłam do piekarnika dnem do góry. Grzanie góra dół + dodatkowo włączyłam  opcję podpiekania od góry. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami / Gluten Free Potato Bread 65

wiecie, że dobry, miękki chleb bezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a  sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty(...)składników.  Do przyrządzenia tego chleba będzie Wam potrzebny blender, najlepiej kielichowy, a także długa foremka keksówka - z podanych proporcji upieczecie spory bochenek chleba. Moim zdaniem wszystkie wypieki bezglutenowe na drożdżach wymagają użycia wody gazowanej - ta drobna modyfikacja, którą wprowadziłam do oryginalnego przepisu powoduje, że chleb ładniej rośnie i ma ładne dziurki.  Dzisiejszy chleb z ziemniakami jest najlepszy

Lekcje w kuchni
Żytni chleb zagrodowy 116

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny

Ogrodnik w podróży
Irish soda bread - Irlandzki chleb na sodzie 147

Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około 1 cm. Piec przez 30 - 40 minut, do momentu aż chleb ładnie

maniapieczenia
Chleb z ziaren 37

Chleb z ziaren , a raczej chleb z płatków owsianych i pestek, to rewelacyjny wypiek bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu. Przepis jest niezwykle prosty, a chlebek pyszny. - wystarczy wymieszać razem składniki - chleb zachowuje świeżość przez minimum 5 dni - super dokładny opis wykonania i wiele ciekawych porad

AniaGotuje.pl