chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:173/261)

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką 142

napiszę, że ten chleb nie może Wam się nie udać, pewnie będzie to w jakimś stopniu moim nadużyciem w myśl tego, co napisałam. Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką Potrzebujemy na zaczyn: • 40g zakwasu z mąki żytniej razowej, ja dałam zakwas prosto z lodówki, który był dokarmiany przed kilkoma dniami. • 300g mąki pytlowej, • 310g wody Składniki mieszamy(...)przefermentowania na 14-15 godzin U mnie godz. 21.45 wieczór - 12.45 następnego dnia. Ciasto właściwe: • Cały zaczyn, • 340g mąki pytlowej, x) • 210g mąki pszennej, • 330g wody, • sól Dodatki do chleba: xx) • Cebula średniej wielkości, • 1 łyżka smalcu, • 1 łyżka octu balsamicznego. • szczypta soli. Składniki ciasta właściwego mieszamy, stopniowo dodając mąkę i wodę dokładnie wyrabiamy np.  łyżką drewnianą. Wkładamy

Leśny Zakątek
Chleb na maślance. 208

pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym 169

Doszliśmy w końcu do wypieku bułek o których opowiadałam wczoraj i przedwczoraj. Aby wykonać owe bułki trzeba zrobić najpierw wodę zakwasową i zakwas na bazie wody

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z kaszą gryczaną 114

obie wersje godne są uwagi. Chleb pieczony jest wyłącznie z mąk żytnich - typ 2000 i 720 - jest więc bardzo syty.  Chleb żytni z kaszą gryczaną – przepis: Składniki: (na 2 keksówki o długości 20 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki  żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej razowej(...)mąki żytniej typ 720 Ok. 300 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 ml wody 1 łyżeczka miodu gryczanego 2 łyżeczki soli 100 g orzechów włoskich Chleb żytni z kaszą gryczaną – jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć do dużej szklanej miski, dodać 200 g mąki, 180 ml wody i wymieszać

Moje Qulinaria
Chleb żytni z tartym jabłkiem 161

jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać(...)Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Codziennik Kuchenny
Szafranowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i tymiankiem 163

Powiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 134

etapy fermentacji  chleba a także rodzaje zaczynów. Pokazane jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu.  Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie(...)drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki a także pieczywo plecione. W książce znajdują się odręczne rysunki jak uformować okrągły bochenek chleba, bułkę okrągłą czy też bagietkę. Znajdziemy też przepisy na wszystkie zakwasy które zostały wykorzystane do przepisów w tej książce.  Dzięki tej książce przygotujecie w domu chlebowy koszyczek lub inne arcydzieło. Wszystko pokazane jest jak wykonać

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki 162

samą szklanką czy kubkiem. Orzechy nadały smaku i cudownego zapachu. Polecam ten rodzaj orzechów chociaż cena nie jest mała, ale są zdrowe i pyszne. Chleb z orzechami brazylijskimi Na zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej, 1 szklanka wody, 2 szklanki mąki żytniej typ 720. Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn

Leśny Zakątek
Żytni chleb na liściach tataraku 137

tataraku, szukajcie w swoich rejonach na bazarkach przed Zielonymi Świątkami. W tym roku przypadają 20 maja. Chleb jest bardzo prosty, pachnący i wyjątkowo smaczny:) Żytni chleb na liściach tataraku Wieczór przed pieczeniem, 70g zakwasu z mąki żytniej razowej, prosto z lodówki, który był dokarmiany w tygodniu, 150g mąki żytniej typ 1400, 150g letniej wody. Składniki zaczynu po wymieszaniu w misce

Leśny Zakątek
Pomysł na zdrowe śniadanie: pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem 154

równie „złe” ziemniaki czy makaron Pod warunkiem, że to porządny produkt. Przede wszystkim unikajcie barwiących dodatków jak karmel czy słód jęczmienny. Zawsze szukajcie chleba z krótką listą składników (mąka, woda, sól, zakwas ewentualnie drożdze), najlepiej graham, razowego lub pełnoziarnistego (o ile nie ma przeciwwskazań zdrowotnych). Taki chleb możemy przygotować np. w formie grzanek z awokado i jajkiem. Pamiętajcie

Powiedz dietom nie
Chleb razowy 68

Gorąco zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na chleb razowy , który jest niesamowicie prosty do zrobienia. Nie potrzebujesz ani zakwasu, ani nawet świeżych drożdży. - wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki - chleb razowy pieczony na drożdżach suszonych instant - w treści dużo pomocnych rad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku

AniaGotuje.pl
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami 148

Rewelacyjny przez duże "R"! Mimo iż gustuję w ciemne pieczywo na zakwasie, to ten chlebek powalił mnie całkowicie. Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami. Idealne proporcje i mało bałaganu, gdyż pieczywo przygotujemy w zaledwie jednej misce! Przepis z bloga Łukasza z food² . Polecam serdecznie i przy okazji chciałam przypomnieć , że organizujemy w mojej szkole zbiórkę na zakup

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki bez drożdży 82

Chleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników. Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach

okolicepalnika.pl
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 127

trzeba dużo pracy poświęcać na jego przygotowanie. Do wypieku użyłam mąki razowej żytniej firmy Młynomag . Przymierzam się też do zakwasu, bo jeszcze nigdy nie robiłam anni zakwasu ani nie piekłam na nim chleba (chociaż ktoś już chciał się nim ze mną podzielić). Składniki: 3 szkl. mąki razowej żytniej 1 op. suszonych drożdży 2 i 1/3 szkl. letniej wody 1 płaska

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania