chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:171/261)

wegański chlebek turecki 244

Chlebek turecki. Ile ja się nakombinowałam, o co w tej nazwie chodzi. Przeryłam internety, zamęczyłam znajomego Turka, nawet trafiłam na YouTube na kanał o tureckim gotowaniu

ladykitchen
Chleb pszenny na żytnim zakwasie z żurawiną 172

Przepis -200 g zakwasu żytniego -około 300 mililitrów wody -dwie płaskie łyżeczki soli -450 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -forma długość 30 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -4 g drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową 184

25x11,5. Ciasto wyrosło dość wysoko. Możemy użyć foremek odrobinę większych. Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową Zaczyn, wieczór na dzień przed pieczeniem chleba. Czas fermentacji 14 godzin. ·         40g zakwasu z mąki żytniej razowej, ·         200g mąki żytniej

Leśny Zakątek
Chleb ze śliwkami pszenno-żytni 134

porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik. Osobiście uwielbiam chleby pieczone w naczyniu żaroodpornym lub garnku. Dzięki tej metodzie, zyskują wyjątkowo chrupiącą skórkę. Jeśli nie dysponujecie takim naczyniem, chleb ze śliwkami możecie upiec w tradycyjny

okolicepalnika.pl
Chleb na zaczynie biga 81

Chleb na drożdżach również potrzebuje czasu aby cieszyć się jego sma kiem. Dość często bywa tak, że szybciej się go zjada niż przygotowuje. Chleb z chrupiąca skórką, cudownym zapachem i smakiem długo fermentującego ciasta. Bez śladu zapachu drożdży. Polecam go tym, którzy nie pieką na zakwasie a chcieliby cieszyć się smak iem dobrego chleba. Takiego chleba nie dostaniecie w sklepie

Leśny Zakątek
Żurek Wigilijny z grzybami 161

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Domowy zakwas na żurek 134

trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Składniki: * dwie kromki razowego chleba * 3 łyżki żytniej mąki * 5 liści laurowych * 5-6 kulek ziela angielskiego * 3-4 ząbki czosnku * przegotowana letnia woda * słoik 0,9 l Robię tęgi zakwas(...)być wyczuwalny mocno czosnek, ziele i liść laurowy. Czasami wrzucam więcej czosnku, liści i ziela niż podałam w składnikach. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki

Pieprzyć z Fantazją
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 163

chleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo(...)foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce.   Ten chleb jest najlepszy od razu gdy wystygnie, zaraz po upieczeniu. Jeśli zostaną

Karo in the Kitchen
Chleb miodowy na zakwasie 120

chleb można zajadać z miodem, samym masłem, wędliną i zawsze smakuje wyśmienicie. Potrzebny będzie jednak zakwas żytni. Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można zrobić samemu przy odrobinie chęci, to naprawdę nic trudnego a potem można wypiekać właśnie taki oto chlebek. Miodowy chleb. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb Żytni na Zakwasie 155

samego rana cieszyć się smakiem świeżego pieczywa na śniadanie. Bardzo Wam polecam. My nie wyobrażamy już sobie innego chlebka niż domowy, własnego wypieku. Zaczyn: 2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego conajmniej 12 godzin wcześniej) 300 ml letniej wody 300 g mąki żytniej chlebowej typ 720 Ciasto właściwe: 760 g mąki żytniej chlebowej typ 720 2 łyżeczki soli(...)wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temp. 180 stopni i pieczemy około godziny. Studzimy na kuchennej kratce. * przepis z małymi zmianami pochodzi z „Pracownia wypieków” The post Chleb Żytni na Zakwasie appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chleb ProBody - low carb 808

chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka(...)wypieku. Kromki są dobrze wypieczone, jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce

Candy Pandas
Zakwas - zróbmy go razem 275

Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie(...)mniej, bo praktycznie codziennie go będę " dokarmiać", wiec automatycznie wyjdzie go sporo. Mam nadzieję, że zakwas Ci się udał. Gratulacje!!! Jeśli nie - nie przejmuj się. Spróbuj od nowa. Wiem, że nie zawsze wszystko od razu się udaje. Gdybym poddała się po pierwszym nieudanym chlebie to nie wiedziałabym, że mogą mi wychodzić lepsze

apetytnapieczenie
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami. 169

Piekarni, ale pomysł pozostał, chociaż mój wypiek jest trochę inny. Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem. Składniki: 210 g mąki żytniej typ 720 110 g mąki żytniej typ 2000 150 g aktywnego zakwasu żytniego  1 płaska łyżeczka soli himalajskiej 4 łyżki siemienia(...)zakwas i wodę.  Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb

Codziennik Kuchenny
...zapach chleba 162

Poniższy przepis pochodzi z tej strony:  http://www.mojewypieki.com/ Zaczyn- wieczór wcześniej 650 ml ciepłej wody 500g mąki pszennej chlebowej - strong flour 1/3 szklanki czynnego zakwasu Wrzucam te składniki do maszyny do chleba i krótko zamieszam do połączenia. Przykrywam folia i odstawiam w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe 600 g mąki chlebowej - strong flour cały zaczyn  25g soli Mieszam

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Prosty chleb z oliwkami 165

stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji Post Prosty chleb z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl