chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:166/261)

Zakwas za barszcz biały z wysiewek 259

przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej. Barszcz jest delikatny i łagodny w smaku. Żur natomiast jest dość ciężki i kwasowy. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na barszcz biały, przygotowany(...)zapachu. Następnie zakwas przecedzamy i przelewamy do butelki lub słoika. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Notatki - czosnek i chleb powinien być zanurzony w wodzie. W przeciwnym może spleśnieć - zakwas można przechowywać w lodówce do 2 tygodni - czas kiszenia zakwasu zależy od temperatury w pomieszczeniu - zakwas w garnku musi mieć dostęp powietrza, więc nie należy

Wędrówki po kuchni
Chleb pszenny z garnka 70

Chleb pszenny z garnka to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Poniżej mam dla Was przepis na chleb pszenny, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Chleb ten nie potrzebuje długiego oczekiwania aż zakwas nam wyrośnie, wystarczą nam zwykłe drożdże i odstawi The post Chleb pszenny z garnka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 176

chleb wybrał Gucio. ..Ja już dawno przymierzałam się do upieczenia tego chleba, ale jakoś obawiałam się metody trójfazowej zakwaszania ciasta ..a to tylko z pozoru wydaje się takie "straszne"..wszystko odbywało się bez problemów..ja co prawda jak to u mnie czasem bywa musiałam coś pomylić...zakwas miałam z mąki żytniej..[a miał być z żytniej razowej..].....no i trza(...)zakwaszania ciasta  podaję za  M.Zielińską : Zakwaszanie ciasta metodą 3-stopniowa, czyli skróconą metodą zawodowych piekarzy. Ta metoda według mnie powinna być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich na zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę

Moje domowe kucharzenie
Barszcz wigilijny wg Aleex 146

barszczu skończywszy. Za przepis dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego(...)główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną tak, aby wszystkie buraki były przykryte. 4. Dodać suchy chleb żytni. 5. Słój zabezpieczyć gazą lub lnianą ściereczką, obwiązać gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli w pomieszczeniu będzie chłodniej, przygotowanie zakwasu potrwa 1-2 dni dłużej. Kwaśność zakwasu zależy od nas. 6. Gotowy zakwas przecedzić, wlać do czystego słoika

W mojej kuchni
Piwoszek- chleb na piwie 132

Czasem budzi się we mnie natura szalonego naukowca i przychodzi ochota na kulinarne eksperymenty. Takim niewątpliwie był ten chleb. Pszenno-żytni, na żytnim zakwasie i...ciemnym piwie. Eksperyment, i to szalony, ponieważ piwa nigdy nie lubiłam, nie lubię i lubić nie będę. A tu niespodzianka!... Ciasto po wyrabianiu wyszło dość rzadkie, dlatego konieczne było pieczenie chleba w keksówce. Muszę przyznać(...)chleb nadzwyczaj szybko i pięknie wyrósł (nawet uciekał z foremek co na zdjęciach widać). Miał miękki, wilgotny miąższ i intrygujący, głęboki aromat. Gdzieś na samym koniuszku dało się wyczuć piwną nutę. Piwoszek jest idealny pod wędliny, a wraz z nimi bardzo smaczny! Piwoszek (na podstawie J.Hamelman'a) Zakwas: 100g mąki żytniej razowej 80g wody 10g dojrzałego zakwasu żytniego Zaczyn

Zapiski Młodej Żony
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 137

Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn

W kuchni wieczorem
Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie 160

zajadałam ze smakiem nie tylko w kanapkach ale i sam, z czystkiem. Pieczemy? jeśli wygląda że jest trudny to nic mylnego, jest prosty w wykonaniu, polecam. Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb wiejski z mieszanki gotowej 106

Chleb upiekłam z gotowej mieszanki wiejskiej z ziarnami. W składzie mieszanka ma mąkę żytnią, słód żytni, zakwas żytni, sól i drożdże instant. Chleb piekłam w maszynie do wypiekania chleba na 12 programie. Po upieczeniu bochenek miał 650 g.   Smakował wyśmienicie

Proste Potrawy
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 238

dawna planowalam upiec chleb drozdzowy,ale moj bardzo aktywny zakwas zawsze niweczyl te plany.Po 4 latach odmowil jednak posluszenstwa.Podpowiadam tylko,ze podrozy zdecydowanie nie lubi . Nowy zakwas nastawiony,babelkuje sobie raznie,ale poniewaz cala "zabawa" trwa 5 dni zmuszona zostalam do upieczenia chleba na drozdzach .Podpatrzylam przepis u Komarki . Ilosc skladnikow dostosowalam do wymiarow swojej formy,odrzucilam to czego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
487. Owsianka, goście i domowy chleb. 104

Dzisiaj to ja przyjmuję gości. Tak więc, wpadam na chwilę i dalej idę ładnie się uśmiechać xd/ A przy okazji świąt piekę pierwszy raz w życiu chleb. Co prawda (JESZCZE!) nie na zakwasie. Ale i tak smakuje genialnie. I to nie jest tylko moja opinia. :) (pszenno-pełnoziasrnisty chleb z suszoną żurawiną)  Chciałam zrobić zdjęcie gdy był jeszcze w całej

More food, love and dreams
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 141

wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu, wyciągamy chleb z foremki i odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Przepis na zakwas 1 dzień.   W dużym słoiku (co najmniej 1 litr) mieszamy 100g mąki żytniej razowej typ2000 i 100ml ciepłej przegotowanej wody. Przykrywamy folią spożywczą, robimy(...)godzinach ponownie dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100g mąki żytniej razowej i 60ml cieplej przegotowanej wody. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do szafki na 12godzin 5 dzień   Zakwas powinien być gotowy. 350g wykorzystujemy do wypieku chleba. resztę dzielimy na dwie części i przekładamy do małych słoiczków. Jedną porcję wkładamy do lodówki i wykorzystujemy do pieczenia następnego chleba. Z drugą porcję można się

Gotowanie moimi oczami
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 170

zakwasu do żurku (w butelce) 900 g mąki żytniej żurkowej 1 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić(...)ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą  ścierkę

Gotowanie jest łatwe
Powrót do codzienności - chleb na poolish 141

świątecznym jedzeniu (trochę duńskim, trochę polskim) i sylwestrowych pysznościach, powoli wracam do normalności. Pisałam, że planuję wyhodować zakwas, to jednak zajmie mi nieco czasu, póki co piekę więc nieco mniej magiczny chleb, bo na drożdżach. Na bardzo małej ich ilości, bo na pół kilograma używam raptem sześciu gram.  W chlebach na poolish zakochałam się od pierwszej próby(...)temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak w domu zrobić zakwas na żurek? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS] 87

tygodnie. Z zakwasu przyrządzamy żur – wlewamy go do gorącego wywaru, cały czas mieszając. Później zupę można jeszcze zaciągnąć śmietaną. Rada: aby nieco przyśpieszyć kwaszenie, do zakwasu można dodać kawałek skórki z razowego chleba lub łyżkę wody z kiszonych ogórków. Artykuł Jak w domu zrobić zakwas na żurek? To prostsze niż myślisz! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie

Kulinarna Polska
Żurek na wędzonce 140

Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami. Smakuje wyśmienicie. Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej. Składniki na zakwas: -15 dkg mąki żytniej -kromka razowego chleba -2 ząbki czosnku -1/2 l letniej przegotowanej wody Mąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią wody. Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą wodę i mieszamy. Dodajemy kromkę chleba

Maminek kulinarny