chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:158/261)

Chleb bez drożdży 140

proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta! - chlebek się nie kruszy  - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania

AniaGotuje.pl
Probiotyki na zdrowie 157

kiszonki , np. kiszona kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane są bowiem z użyciem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Stosunkowo mało znanym w Polsce, choć bardzo dobrym probiotykiem jest japońska zupa miso - zawiera ona dodatek pasty

Z notatnika dietetyka
Prawdziwy, domowy krupnik 241

Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek 189

Do produkcji chleba użyłam renklody dużej z sadu moich znajomych. Idealnie zrodziła - śliwka - dzikie drożdże abym potem mogła upiec pyszny chleb. To niesamowite jak obserwuje się

Moje Małe Czarowanie
Ser labneh – ser z jogurtu 162

wypieku sernika. Może nam służyć jako zamiennik sera ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie .   Z powstałego sera formujemy kulki, które obtaczamy w ulubionych ziołach. Ja użyłam gotowej mieszanki ziół sycylijskich do jednego słoiczka a do drugiego pieprzu i czarnuszki. Słoiki wyparzamy

Themo przepisy
Suszony zakwas chlebowy 135

Parę miesięcy temu opublikowałem dość obszerny wpis o zakwasie . Jak zrobić, jak się z nim później obchodzić, itp. Pisałem tam również, że jak mamy już w

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowy chlebek szpinakowy 149

Piekłem swego czasu bardzo dużo chlebów, ale muszę przyznać, że ten jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy z moich dotychczasowych wypieków. Chleb jest miękki, puszysty

AleTorcik
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 359

smaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda? Drożdże

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe burrito 264

gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu jak najbardziej precyzyjna

Book of spells
Książki kucharskie 2 153

język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez zakwasy, wypieki, drożdże i mąki. Nauczycie się piec bułki, chałki, słodkie wypieki, chleby zdrowe i te pełne kalorii. Z każdej strony czuć zapach świeżego chleba. Więc jeśli chcecie

ladykitchen
Bazyliowe co nieco 156

butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli 50 ml mleka roślinnego

greenscarf
11- 12 CZERWCA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE – KASZUBY 159

Już od 11 czerwca podczas niezwykle swojskich warsztatów będziemy mogli... Artykuł 11- 12 CZERWCA – WARSZTATY SEROWARSKIE I CHLEBOWE – KASZUBY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 128

podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami

królestwo garów
Zakwas chlebowy 162

Coś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody   Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody   Dzień trzeci: łyżka mąki

Idę coś wszamać
samopsza -chleb na zakwasie 186

Składniki 800g mąki z samopszy 400g około, mąki orkiszowej razowej 300-400 ml wody(im suchsza mąka tym więcej wody) 30 g siemię 15-20 g

w mojej kuchni