chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:151/261)

Chleb żytni z rodzynkami 171

się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych owoców - należy je sparzyć gorącą wodą, by pozbyć się substancji konserwującej. Przepis : Składniki : Zużyłam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 2/3 szklanki otrąb żytnich, 1/3 szklanki cukru, łyżeczkę soli, 150 g ( 3/4 szklanki) rodzynek - sparzonych i odsączonych*, 490 ml ciepłej wody i 2 łyżki zakwasu razowego żytniego. * proponuje dać(...)odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze 20 minut piekłam  w temp. 220 stopni, kolejne 35 minut w 200 Ważne ! Zarówno ten chleb jak i inne żytnie dobrze jest piec wieczorem -  miąższ się bardziej " ustabilizuje

apetytnapieczenie
Szybki chleb pszenny z czarnuszka 106

jest niehandlowa a my orientujemy się, że w domu brak chleba na niedzielne śniadanie? Oczywiście trzeba upiec swój własny chleb. A jak to zrobić jeśli nie mamy zakwasu, nie mamy czasu żeby chleb nam wyrastał 12h? Trzeba użyć szybkiego przepisu na prosty, smaczny chleb. Taki też znalazłam dawno temu w jakimś czasopiśmie i w końcu nadarzyła się okazja, żeby

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 281

Bardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju, opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...  Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody

chleba naszego
Chleb pełnoziarnisty mieszany 114

Chleb z rożnych, zmieszanych ze sobą  mąk pełnoziarnistych: orkiszowa, pszenna, gryczana i żytnia. Proporcje na foremkę 20x11 cm. Zaczyn: 60 g dojrzały zakwas żytni 100 g letnia woda 100 g mąka pełnoziarnista (orkiszowa, pszenna, gryczana, żytnia 4 x po 25 g) Zostawić na 4 h w cieple 30-32°C Ciasto: 170 g letnia woda 9 g sól(...)foremki 20x11 cm wysmarowanej olejem i obsypanej w środku ziarenkami (w misce zostawić odrobinę ciasta i rozrobić ją z niewielką ilością wody, potem można to użyć do posmarowania wierzchu chleba, ziarenka będą mocniej się trzymać). Chleb w foremce zostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 h w cieple w ok. 30-32°C, aż ciasto wyrośnie prawie do brzegów

Przepisy na domowy ser i chleb
Czarny chleb we wrześniowej Piekarni Amber 150

może następnym razem z kawą i czarnuszką. Zakwas 160 g mąki żytniej sitkowej 1400 128 g wody 9 g dojrzały zakwas Całość wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej (ok 20-21 st.) na 14-16 godzin. Namoczony czerstwy chleb 37 g czerstwego chleba* 12 g czarnej kawy mielonej (zastąpiłem ciemnym słodem żytnim) 12 g oleju roślinnego 182 g gorącej wody(...)uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić). Ciasto 114 g mąki żytniej sitkowej 1400 182 g mąki pszennej chlebowej 9 g soli 7 g drożdży prasowanych cały zakwas cała namaczanka z czerstwego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości (ja wyrabiałem ciasto ręcznie ok.5 minut). Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 173

Kromka jeszcze ciepłego chleba z masłem na podwieczorek - dietetycy pewnie łapią się za głowę, ale nie potrafię odmówić sobie tego smaku:) Chleb - ten najzwyklejszy, codzienny - dziś w nieco urozmaiconej wersji z orzechami i żurawiną. Ależ pyszny!! Składniki: 250g zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej 450g mąki żytniej typ 720 300ml wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 50g żurawiny (u mnie(...)orzechów włoskich (u mnie Helio ) 2 łyżki siemienia lnianego olej do posmarowania formy mąką do wysypania formy Sól i miód rozpuścić w wodzie, wlać do mąki, wymieszać. Dodać zakwas, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, następnie dodać siemię lniane, posiekane orzechy i żurawinę i ponownie wymieszać. Formę (u mnie 30x11cm) posmarować olejem, wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, mokrą dłonią

Obiad gotowy
Zakwas na barszcz czerwony 105

ostawiamy w ciepłym miejscu. Co dwa dni, można lekko przemieszać zawartość słoika. Zakwas gotowy jest po ok 8 dniach. Jeśli chcemy przyspieszyć fermentację polecam dodać skórkę chleba żytniego na naturalnym zakwasie

Kasia i jej kobiecy świat
Chleb czosnkowy 157

Pyszny, aromatyczny bochen chleba na śniadanie czy kolację. Czosnek dodaję do wszystkiego prawie - to takie moje zboczenie kulinarne - niedługo może wymyślę ciasto z czosnkiem, kto wie

Moje Małe Czarowanie
Chleb Maryny 111

chleb z prażoną mąką piekłam w 2009r. Ten chleb to kolejna wersja, który pieczony był w marcowej piekarni prawie 6 lat temu pod nazwą chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Piekło nas wówczas 25 osób. Piekłam w jednej foremce, więc jest dość duży a właściwie to bardzo duży. Poprzednio piekłam na kamieniu w kształcie okrągłego bochenka.  Warkocze na chlebie(...)chleba można dodać odrobinę prażonej mąki nawet tego na drożdżach. W zależności od ilości użytej mąki do danego wypieku, można przyjąć około 1% mąki prażonej. Smak i zapach takiego chleba jest wyjątkowy! Chleb Maryny czyli pszenno-żytni z paloną mąką 11. 03.2015  |    20:00 Składniki na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba. Etap I • 55g zakwasu

Leśny Zakątek
Chleb pszenno-żytni 75/25 76

skomplikowany, warto spróbować. Składniki na ciasto: 333 g mąki pszennej typ 650 166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia) 183-190 g wody 4 g świeżych drożdży 9 g soli Waga ciasta ok. 690 g Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem: 80 g dojrzałego zakwasu żytniego razowego (100% nawodnienia) z lodówki  + 25 g ciepłej wody(...)minuty. Zostaw ciasto do fermentacji na  20 minut w ok. 26°C, odgazuj przez składanie, odczekaj kolejne 20 minut, uformuj w kulę, odczekaj 5 minut i uformuj chleb. Przełóż do koszyka rozrostowego. Wyrastanie chleba zajmuje ok. 50-60 minut w cieple. Przed pieczeniem posmaruj bochenek kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej*. Ja, na wszelki wypadek (aby uniknąć ewentualnego rozrywania skórki) nakłułem

Przepisy na domowy ser i chleb
Zakwas na barszcz czerwony 159

buraków jest podstawą pysznego, wytrawnego barszczu podawanego często na wigilię. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu, jednak trzeba na niego poczekać około tygodnia. Jeżeli potrzebujemy zakwas szybciej możemy dołożyć do niego kromkę razowego chleba lub dolać trochę soku z kiszonych ogórków, co skróci czas oczekiwania do 4-5 dni   Składniki: 1 kg buraków 5 ząbków czosnku 2 litry wody(...)sól, rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym słoiku układamy naprzemiennie buraki, czosnek, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe *** *** Całość zalewamy wodą. Jeżeli chcemy aby zakwas szybciej się zrobił to na wierzchu układamy chleb lub dodajemy sok z ogórków. Słój przykrywamy gazą i zakładamy gumkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni *** *** Po tym czasie zakwas przecedzamy, zlewamy do butelek

Blog z Apetytem
Chleb z płatkami pszennymi 122

dzień używam pewnie jak większość osób głównie płatków owsianych, czasem kupuję też żytnie. Ostatnio jednak do zestawu trafiły płatki pszenne, więc pomyślałam o chlebie z ich dodatkiem. Chleb ma ciemny miąższ i jest miękki, ale niestety dałam chyba zbyt mało płatków, bo jakoś ich nie widać. W smaku jak dla mnie jest super, nic nie brakuje. Proporcje podaję na jeden(...)dość czubate łyżki zakwasu żytniego razowego. Wszystko wymieszałam w misce do połączenia składników - wyrabiałam ok. 2 minuty -  ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiałam i ponownie odstawiłam pod przykryciem na kolejne 20 minut. Ponieważ chciałam upiec chleb okrągły, a mój koszyk okazał się

apetytnapieczenie
Rustykalny chleb orkiszowy 135

orkiszowy , jak tym razem . Przepis jest prosty i nie wymaga sporządzania zakwasu , co jest bardzo wygodne , osobiście jestem leniuszkiem i nie lubię tych korowodów kilkudniowych z zakwasem itp .. Polecam , taki chleb sprawi, że cały dom zamieni się w ciepły rodzinny zakątek , a kolacja w prawdziwą ucztę . Składniki : 0,5 kg mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej chlebowej 750 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Chleb żytni z ziarnami 256

Prosty chleb żytni z niewielkim dodatkiem mąki pszennej i dużą ilością ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ilości składników na formę 25x11 cm Zaczyn (18-24 godziny 35->23oC) 30 g zakwas żytni 100% 3 g sól 155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 155 g woda Ziarna (2-3 godziny) 25 g słonecznik 25 g sezam(...)mąka żytnia 1150 lub 1400 50 g mąka jasna pszenna 40 g woda  5 g drożdże 24 g melasa 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Foremkę posmarować margaryną, obsypać ziarnami, przełożyć ciasto, wyrównać, posypać ziarnami, zostawić do wyrastania. Pieczenie : 10 minut  250oC z parą, 45 minut 200oC, po upieczeniu spryskać wodą i zostawić jeszcze

Przepisy na domowy ser i chleb
EXPRESOWY CHLEBY Z FOREMKI NA ZAKWASIE, BEZ ZAGNIATANIA + FILMIK 45

Dzisiaj podam przepis na chleby które piekę od dłuższego czasu. Są szybkie w przygotowaniu, bez zagniatania i co najważniejsze bardzo smaczne.  Domowy chleb z foremki pachnie i smakuje rewelacyjnie, jest łatwy w przygotowaniu(...)suszonych śliwek PRZYGOTOWANIE ;  Składniki zaczynu przekładamy do miski, mieszamy i odkładamy na 9-12 godzin aby się przerobił, musi powstać zakwas.  Po upływie tego czasu zakwas i składniki na chleb przekładamy do misy robota, mieszamy aż powstanie gladkie, jednolite ciasto.  Dwie foremi smarujemy oliwą, posypujemy płatkami owsianymi i do pierwszej przekładamy część ciasta, wyrównując je na wierzchu

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 156

zdjęć, zjadłam sama pół bochenka. Z solonym masłem. Ech, chyba jutro upiekę drugi, zostało w końcu jeszcze pół kilo mieszanki. Na następny raz biorę się za chleb żytni na własnym zakwasie. Lektura książki i kilku znajomych piekarzy na Instagramie – tylko zachęcają! SKŁADNIKI mieszanka do wypieku chleba Aldi- chleb słonecznikowy 300ml ciepłej wody słonecznik i dynia do posypania łyżka wody

Karo in the Kitchen
Weekend z grillem #3 176

siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki kawy 10 g drożdży instant 1 łyżeczka  grubo zmielonego czerwonego pieprzu Wiem, że do żytnich chlebów znacznie lepiej pasuje zakwas niż drożdże, ale wiem też jakimi leniuszkami jesteście :) Nigdy byście nie zrobili na grilla chleba, z którym się trzeba bujać dobę lub nawet dłużej. Dlatego specjalnie dla was opracowałem

Marder&Marder Manufacture