chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:183/261)

CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 165

strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga to włoskie określenie zaczynu, który może być sztywny i mieć hydrację 50-60 procent lub być luźny jak poolish. Zazwyczaj zaczyn(...)świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu, bo taki ma najlepsze właściwości do wypieku chleba. O dojrzałości zaczynu poolish świadczą pękające „bańki”, pęcherze na powierzchni, może mieć zmarszczki na powierzchni. Sztywne zaczyny w chwili dojrzałości wyraźnie wyrastają przybierając kształt

Ostra na Słodko
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 127

chlebową i orkiszową. Natomiast pieczenie chleba z samej mąki orkiszowej pełnoziarnistej, da najlepsze efekty, kiedy poddamy ciasto 3-stopniowej fermentacji w czasie 24 godzin. Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem Na zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej,  200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią

Leśny Zakątek
Kalendarz przygotowań Świątecznych 648

jaką zupę z kartonu może zająć nam więcej czasu niż przygotowanie domowego zakwasu. Domowy barszcz robi się właściwie sam, a otrzymany zakwas możemy przechowywać wiele miesięcy. Należy jedynie pamiętać o usunięciu kromek chleba po 5-7 dniach od nastawienia, choć nie jest to konieczne, o czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas

kuron.com.pl
Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem 48

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022  Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn   1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią(...)blachę kilka kostek lodu lub naczynie z wodą. Następnie zmniejszamy temp, do 230st. / wyjmujemy naczynie z wodą / kończymy pieczenie na 200st. Czas pieczenia w sumie 45-50 minut. Chleb aromatyczny, z chrupiącą delikatną skórką. Polecam

Leśny Zakątek
Bagietki na płynnym zakwasie czyli znowu wspólnie piekłyśmy! 199

Lubicie wspólnie akcje blogowe??? ja bardzo! jak miło jest czytać o piekarniczych przygodach innych osób, jednoczyć się w doświadczeniach. Tym razem wspólnie piekłyśmy bagietki. Takie chlebowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 192

piekła w chlebowym piecu pyszne chleby. Cały dom pachniał pieczonym chlebem. Składniki: 900 g mąki: - 200 g żytnia razowa typ 2000 - 200 g żytnia chlebowa typ 720 - 300 g pełnoziarnista pszenna - 200 g pełnoziarnista pełne ziarno 3 zboża (pszenna, żytnia, orkiszowa) 670 - 720 ml ciepłej wody 150 g aktywnego zakwasu (patrz jak przygotować zakwas ) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu(...)kroić. Przechowywać najlepiej zawinięty w lnianą ściereczkę. Rodzaje użytej mąki można modyfikować, gęstość regulować ilością dodawanej wody. Należy pamiętać o tym, że dodany zakwas pracując nieco rozrzedza ciasto. Najważniejsze, nie poganiać, dać spokojnie chlebkowi wyrosnąć. wyrośnięty chleb upieczony jeszcze ciepły

Kuchcik gotuje
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 186

był obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich spulchniaczy jak zakwas czy drożdże. 7 powodów dlaczego powinniśmy jeść częściej oryginalny pumpernikiel z całych ziaren niż standardowy chleb z ziaren mielonych czyli z mąki: mniej węglowodanów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. 117

Domowe pieczywo, to moja miłość. Jak na razie, piekę chleby i bułki na drożdżach. Muszę w końcu, wypróbować na zakwasie. Już od dłuższego czasu, się do tego zbieram. Myślę, że w końcu nadejdzie ten dzień :) Tymczasem, mam dla Was przepis na chleb pełnoziarnisty. Zrobiłam na próbę i wyszło pysznie. Będę robić często, bo bardzo nam posmakował. Składniki: 1/3 szklanki ciepłego

Agusiowe smakołyki
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 184

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na

Dzieje kuchennej Wiewióry
żurek z jajkiem i kiełbasą 116

cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę... Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i  majerankiem... Podajemy z ugotowanym jajkiem, chlebem....  Całość posypujemy majerankiem... :)  Smacznego

chleba naszego
Pszenno gryczany na zakwasie żytnim 140

Przepis Zaczyn -100 g zakwas żytni -200 g mąki pszennej -120 g wody CIASTO WŁAŚCIWE -150 g mąka gryczana -300 g mąki pszennej -Sól czubata łyżeczka -300 g wody -zaczyn Wykonanie Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 godzin. Konsystencja zaczynu powinna być bardzo gęsta.Pamiętając,że zaczyn zwiększy swoją objętość więc dajemy(...)wodę. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być elastyczne. Nie należy dodawać zbyt dużej ilości mąki podczas wyrabiania (dodatkowo, poza tą podaną w przepisie), ponieważ chleb będzie wtedy suchy i zbity. Nie należy się mocno przejmować początkową konsystencją ciasta, ono ma być mocno kleiste. Konsystencja ciasta powinna stawać się coraz mniej lepka podczas każdego kolejnego składania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żur na zakwasie owsianym 155

przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek  chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki

Moje Qulinaria
Prosty chleb na zakwasie 235

która wcześniej zobaczyła go u Lo .  Ja oczywiście musiałam delikatnie pozmieniać wykonanie.  Po pierwsze dlatego, że nie doczytałam uwagi o zakwasie i zamiast przygotować dzień wcześniej odpowiedni, po prostu dokarmiłam mój.  Bez szkody dla chleba. Po drugie jeden bochenek nie wyrastał w lodówce, a przez jakieś 4 godziny w temperaturze pokojowej.  Dlaczego?  Dlatego, że potrzebowaliśmy(...)Jednak jaśniejszy jest z powodu skróconego czasu pieczenia (tu musicie wyczuć swój piekarnik).  Chleb, który wyrastał w lodówce miał też większe dziury. Jeżeli jednak nie macie za dużo czasu, możecie pozwolić mu na wyrastanie bez zimna.     Składniki (na 2 bochenki): 405 g zakwasu 765 g  mąki pszennej chlebowej 400 ml wody 20 g (około 2 łyżek

Sto kolorów kuchni
Bruschetta z pomidorami przepis oryginalny 30

Grillowana kromka wiejskiego chleba polana oliwą i obłożona siekanymi pomidorami z bazylią i solą morską. BRUSCHETTA Z POMIDORAMI SKŁADNIKI chleb (nie byle jaki, tzw. ciężki, na zakwasie, z twardą skórką); dojrzałe na słońcu pomidory np. Lima; najlepsza z możliwych oliwa extra virgin; świeża bazylia; czosnek; sól morska gruboziarnista; świeżo zmielony pieprz; przepis na bruschettę z... Artykuł Bruschetta z pomidorami przepis

Kuchnia Tomka
MIĘCIUTKIE BUŁKI NA SOKU Z KISZONYCH OGÓRKÓW 97

Jeśli tylko zostaje Wam sok z kiszonych ogórków, nie wylewajcie go! To istna skarbnica witamin 😎 Możecie go wypić, albo wykorzystać do upieczenia domowego pieczywa. W chlebie czy bułkach na drożdżach fajnie imituje zakwas i podkręca walory smakowe. Ja wykorzystałam ostatnio sok z domowych ogórków kiszonych do upieczenia bardzo smacznych bułek 😎 Składniki: 550 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody

Walijskie Pichcenie
Bez glutenu bez nabiału bez cukru Sekerety naturalnego gotowania Agnieszka Bednarska 43

pieczywu, wszak na diecie bezglutenowej wcale nie trzeba z niego rezygnować, wystarczy odpowiednia mieszanka mąk i właściwe proporcje, które znajdziemy w książce, jak również przepis na zakwas ryżowy, z którego możemy zrobić np chleb z orzechami.  W dalszej części książki jest kilkanaście przepisów na smakowite naleśniki i placuszki. Mnie zaciekawiły bardzo racuchy z gotowanego ryżu, które muszę wypróbować przy

Cynamonowe szczęście
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 211

wielkanocne potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na takie zestawienie tych nowych i tych odrobinę starszych przepisów. PRZEPISY NA WIELKANOC Farbowanie jajek barwnikami Chlebki do żurku Zakwas na żurek Żurek wielkanocny Żurek w chlebie Domowa biała kiełbasa Swojska kiełbasa Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Pasztet tradycyjny Rolady z szynką i sałatką jarzynową Jaja faszerowane z łososiem Jajka faszerowane Żółte jajka – jajka

nietylkopasta.pl
Chlebek cukiniowy ze szparagami 76

prostu sezona na nie jest wyjątkowo długi? Tak czy inaczej ostatnio upiekłam chlebek cukiniowo- serowy, do którego dodałam trochę szparagów. Jest to bardzo prosty chleb, który nie wymaga użycia drożdży, ani zakwasu. Zamiast nich używamy proszku do pieczenia i sody. Inaczej mówiąc, to takie wytrawne ciasto ze szparagami. Do jego przygotowania nie potrzeba też żadnych specjalnych sprzętów. Nie potrzeba nawet

Pełny talerz
Kaczka pieczona w ziołach 126

każdym dniem coraz bardziej doceniam jego zalety. Najbardziej obawiałam się czy spełni swoją rolę podczas wypieku pieczywa i serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca. Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak swoje największe zalety

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki czosnkowe 143

wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma  w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie kupię

Kuchnia w czekoladzie
Chleb zmieniający życie 165

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw

Domowa cukiernia Ewy
Bułki żytnie ze słonecznikiem 118

mąk w e-maka.pl . Całą winę biorę na siebie. Bo wiele razy już tego próbowałem i wiem doskonale, że to się nie udaje. Wiem, ale zapomniałem... :( Otóż chleby żytnie zdecydowanie powinno się robić na zakwasie, a nie na drożdżach tak jak ja zrobiłem. To znaczy pół biedy jeśli jest to mąką żytnia o niższym typie (np. właśnie 720). Wtedy nawet

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żurek + film 147

żytnią zmieszać z ciepłą wodą dodać przyprawy i odczekać kilka dni. Taki zakwas może również służyć do sporządzania innych kwaśnych zup. składniki na około 2 l zakwasu 2 szklanki mąki żytniej 1 kromka chleba razowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1,5 litra ciepłej wody przepis Cebulę kroimy w plastry. Do glinianego garnka wsypujemy mąkę i rozprowadzamy

Smakowite Dania
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 509

stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia.  Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis

SzczyptaSmaQ
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem 140

oczyściłam ich drogi oddechowe ze wszystkich drobnoustrojów na wieki wieków. Nie wiem jak smakuje oryginał, ale moją wersję będę piekła bardzo często.     Chleb czosnkowy (2 bochenki) Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 180g mąki pszennej 110g wody Gotowe ciasto: zaczyn 150g mąki żytniej razowej 570g mąki pszennej 1 główka czosnku 20g soli 50g oliwy z oliwek 480g wody

Zapiski Młodej Żony
Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka czyli Niedzielne Śniadanie odc.28 156

bardzo ale zmieniłam proporcje maki i miałam przygody z prądem o których może kiedyś tu opowiem. Smaczny, lekko gliniasty i bardzo żytni, pachnący prawdziwym razowcem! Żytni chleb razowy z żeliwnego garnka 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej

Dzieje kuchennej Wiewióry