chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:218/261)

Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 76

łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml) 50 g nasion słonecznika  10 g płatków owsianych  5 g siemienia lnianego  Przygotowane: ✅ do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. ✅ Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek(...)odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut ✅ 10 min przed końcem chleb sterujemy wodą za pomocą pędzla Smacznego

Niezły Młynek
Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 121

trzymać 💪 Dziś podrzucam Wam przepis na chleb, który w moim domu jest sprawdzony od lat. I to jest jeden z pierwszych przepisów, który otrzymałam od mojej mamy ❤️ Forma keksowa Składniki: 200 g mąka żytnia  300 g mąka pszenna  500 ml cieplej wody  1 płaska łyżeczka soli  3 łyżki zakwasu chlebowego  50 g nasion słonecznika(...)będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek. ✅ do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto. ✅ gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut

Niezły Młynek
Chleb pszenno-owsiany z jabłkiem 127

Średniej wielkości bochenek z płatkami owsianymi i startym jabłkiem. Pieczony wyłącznie na drożdżach, bez użycia zakwasu chlebowego. Nieznacznie słodkawy, o regularnym miąższu. Gorąco polecam!     Składniki: (na 1 średni bochenek) Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki letniej wody 3 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: 3/4 szkl płatków owsianych błyskawicznych cały powyższy zaczyn 1 szkl letniej wody minus(...)przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 60-90 minut. Po pierwszej godzinie ciasto bardzo urośnie. Polecam wtedy odgazować je uderzając w nie kilka razy pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypując mąką. Uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie 133

Ciepłe pachnące bułeczki na śniadanie to jest to, co tygryski lubią najbardziej..;) Ja od jakiegoś czasu mam fioła na punkcie pieczenia chleba, ale nie zamierzam wcale tego zmieniać…;) Próbowanie wciąż nowych wypieków, a jednocześnie możliwość wracania do tych już wypróbowanych to jest coś, co wprawia mnie w prawdziwą euforię… Moja lista przepisów znalezionych na różnych blogach(...)przykro… Cieszy mnie każdy etap przygotowywania pieczywa, a najbardziej oczywiście efekt końcowy w postaci chrupiącego, pachnącego pieczywa Jak można tego nie kochać ;)? Dzisiaj polecam rewelacyjne bułeczki śniadaniowe na zakwasie – idealne na śniadanie jak sama nazwa wskazuje! Przepis na te bułeczki – mimo, że wygląda na skomplikowany, to wcale taki nie jest. Jest kilka etapów, ale każdy z nich

UgotujmyTo.pl
Chleb żytnio gryczany na zakwasie 136

maka pszenna 1 szkl mąka gryczana 0,5 szkl 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki oliwy 400 ml zakwasu żytniego 2 szkl wody 25 g drożdży Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży. Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo(...)wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi. Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć

Gotowanie jest łatwe
Chleb gryczany z cebulką 33

Październikowa Piekarnia Amber zastała nas w pięknej, pogodnej aurze gdy za oknem Polska Złota Jesień. Dzisiejszy wypiek to przepyszny chleb a przepis na niego pochodzi z

Moje Małe Czarowanie
Chrupki chlebek skandynawski 150

Chrupki chlebek to smaczny i wartościowy zamiennik pieczywa lub smaczna przekąska na każdą okazję. Bez zakwasu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia, z prostych, naturalnych składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 107

motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi  stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody. duży bochen ok 1300g / forma(...)ciasto właściwe:  500 g mąki chlebowej  1/2 szkl. płatków owsianych  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wersja przepisu bez zakwasu Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody . Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać

Moje domowe kucharzenie
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 111

świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta(...)wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Bagietki na zakwasie żytnim 163

ponad miesiąca nie kupuję żadnego pieczywa, sama piekę i chyba tak już zostanie, bo własnoręcznie wypiekany chleb jest niesamowity w smaku. Ponadto jego przygotowanie i zapach  roznoszący się po domu, wprawia mnie w relaksujący stan.  Polecam! ;-) Bagietki na zakwasie są bardzo pożywne, dzięki zakwasowi dodatkowo w miąższu jest bardzo dużo dziurek, a to sprawia że są miękkie

SMYKWKUCHNI
Chleb z mąki pełnoziarnistej 92

Koniec tygodnia więc pieczenie chleba, tym razem z mąki pełnoziarnistej .Polecam. SKŁADNIKI 1 szklanka mąki  graham orkisz 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki żytniej razowej 1 łyżeczka cukru  1, 5 łyżeczki soli 20 g drożdży zakwas (Przepis  TU 1 łyżka słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego woda ok. 1,5 szklanki  WYKONANIE 3 rodzaje mąki wsypujemy(...)otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę. Pieczemy 1 godzinę  w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni. Polecam również inny rodzaj chleba TU SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Żurek Krakus z mini grzankami z chleba i chipsami z szynki 134

dostępnych jest wiele gotowych produktów, jednym z nich jest wyśmienity Żurek firmy Krakus. Żurek powstał na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i ma lekko wędzony posmak, dzięki czemu zachwyca wyrazistą nutą. Wystarczy doprawić szczyptą majeranku, dać jajko, białą kiełbaskę lub grzanki z chleba i chrupiące chipsy z szynki. W kilka chwil możemy cieszyć się smakiem wybornego żurku. 4  porcje

Kraina Miodem Płynąca
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 192

zatykać siebie i swojej rodziny od lat sama wypiekam zdrowe i smaczne pieczywo, szczególnie żytnie na zakwasie, innego dzieci moje nie tkną. Ostatnimi czasy zajadam się własnym pieczywem bezglutenowym, wprowadziłam go do swojego jadłospisu po przejściu postu dr E. Dąbrowskiej. Wypiek chleba bezglutenowego daje mi mnóstwo frajdy, eksperymentuję z różnymi mąkami, które sama przygotowuję ze zdrowych ziaren, mieląc

Naturalna Kuchnia
Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 122

nagrzanym kamieniu.Odwrocic koszyczek i wyrzucic chleb na kamien.Naciac ostrym nozem.Zaparowac piekarnik.Temperatura pieczenia obnizyc po 15 minutach do 210°C.Studzic na kratce.                                                   ZYCZE SMACZNEGO ! Uwagi:lavain-to nic innego jak zakwas,tylko z maki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Festiwalowo w MARMOLADA CHLEB i KAWA 148

desery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była  MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~  Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep, Bar - to 4 główne elementy spinające w całość sens i charakter tego lokalu. W zasadzie można powiedzie(...)nietuzinkowe akcenty na ścianach - drewniane łopaty do wyciągania chleba z pieca oraz ceglane elementy ścienne tenże piec przypominające. W kredensie tuż przy wejściu, umieszczona została wystawka własnego pieczywa lokalu , wypiekanego przez własną piekarnię zlokalizowaną w Gdańsku o wdzięcznej nazwie MAMY WYPIEKI . Można było tu zakupić pełną gamę zdrowych chlebków na zakwasie . Klientów witały od wejścia liczne stoły i stoliki

Grunt to przepis!
Miseczki chlebowe do wielkanocnego żurku 38

Ciasto na miseczki do wielkanocnego żurku przygotowałam z przepisu na Chleb świąteczny. klik ↓   Ciasto z tej samej ilości składników. Może dodałam odrobinę mąki więcej. Trzeba

Leśny Zakątek
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 62

Na ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15

Przepisy na domowy ser i chleb