chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:221/261)

Chleb z dynią 153

Ciasto zakwaszone metodą 3 stopniową, cykl powinien zamknąć się od 22 - 24 godz. Na 3 foremki. przepis stąd- od Danusi 60 g zakwasu z mąki żytniej razowej 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Składniki mieszamy i pozostawiamy na 6 - 7 godz. Po tym czasie dodajemy  160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Mieszamy i pozostawiamy(...)włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło, piekłam wpierw w 230 *C, potem zmniejszyłam do 180*C. Chleb piekł się około 60 min. , ciut mi się przypiekł.                    Chleb jest bardzo smaczny

Proste Potrawy
TARTINE BREAD 86

piekarnika, tak jak radził Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . Wyszedł wilgotny i pyszny z cudownymi dziurkami. Upiekę go jeszcze nie raz TARTINE BREAD na podstawie przepisu z książki Chad’a Robertson’a proporcje na jeden bochenek LEVAIN – ZACZYN 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego 100 g letniej wody 50 g mąki pszennej jasnej, np.typ(...)zakładając ciasto na wierzch. Po pierwszej fermentacji ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, uformować w bochenek, przykryć folią/ściereczką i zostawić na 20-30 min. Koszyk do wyrastania chleba wysypać mąką (najlepiej ryżową). Delikatnie przenieść ciasto chlebowe do koszyka, spodem do góry. Przykryć folią/ściereczką i umieścić ciasto w lodówce na całą noc 8-12 godzin. Pieczenie: Garnek żeliwny

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne bułki pszenno-żytnie 79

Tak mnie naszło na nietypowe bułki. Nietypowe, bo mimo, że na drożdżach, to wyrastają kilkanaście godzin. Zwykle uważa się, że pieczywo na drożdżach jest szybkim pieczywem

Marder&Marder Manufacture
Pięć kłosów 86

Dzisiejszy mały eksperyment uznaje za bardzo udany i smaczny. Przepis: składniki -mąka pszenna 100 g -mąka gryczana 100 g -mąka owsiana 100 g -mąka orkiszowa 100

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pinsa Romana 48

Pinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu :). Aby sprawdzić, czy ich piece mają już odpowiednią temperaturę, by móc wypiekać chleb — właściwy — piekli właśnie płaski chleb. Oczywiście nic się nie mogło zmarnować i wraz(...)rodzaj. Zapach — jest słodki z racji dojrzewania i zakwasu. Niejaki Pizzaiolo Angelo Lezzi, na początku lat dziewięćdziesiąt XX wieku spopularyzował Pinse Romana. Oczywiście nie osiągnęła ona takiej popularności jak pizza — co uważam, za błąd — ale obecnie na całym świecie jest pinas 5 tysięcy — Pinser — i liczba ta, wraz z popularnością tegoż chleba wciąż rośnie, co jest zrozumiałe. Sama technika tworzenia

RafalCook
EXPRESOWE BAGIETKI KŁOSKI! 135

moim trzeci e-booku o domowym pieczywie pt.  NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E-book możesz nabyć w moim sklepie, w rewelacyjnej cenie 15zł! Tylko teraz skorzystaj z promocji! Polecam to ogrom wiedzy i przepisów o wypiekach domowego pieczywa, tym na zakwasie jak i o tym, na drożdżach

SMYKWKUCHNI
CHLEB ŻURAWINOWY 69

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)SKŁADNIKI :  450 g maki pszennej typu 650 250 ml ciepłej wody 100 ml zakwasu chlebowego  1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny  HELIO

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pszenny z burakiem 153

był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy. Składniki : 370 g mąki pszennej chlebowej 8 g soli 100 g startych buraków 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.  Do mokrej(...)Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.  Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą.  Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub  do formy

Codziennik Kuchenny
Pasta z pieczonych buraków 42

mało ich jemy, tak mało doceniamy a w nich skarbnica zdrowia. Czy to popijając zakwas, czy jedząc surówkę czy jakąkolwiek sałatkę z udziałem buraków wzbogacamy nasz organizm i nabywamy odporności. Dość mądrych zdań a teraz przepis na przepyszną pastę z pieczonych buraków czy to do chleba czy zajadając samą. Ja jestem zachwycona tą pastą. Polecam serdecznie i zapraszam do stołu

Moje Małe Czarowanie
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 62

ogórczance jest jednym z nich. W daniu tym kwas z kiszonych ogórków zastępuje tradycyjny zakwas na biały barszcz. Smak tak przygotowanego dania jest bliski oryginału, choć nie aż tak, żeby dać się oszukać. Barszcz na ogórczance podajemy w tradycyjny sposób, czyli z jajkiem, kiełbasą i chlebem. Przepis z Wierzbnej (gmina Pawłosiów) znalazł się wśród wielu ciekawych regionalnych przepisów opublikowanych

Trzeci talerz
Chleb pszenno-żytni 87

lepszego od świeżo upieczonego chleba <3 Składniki: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 850 100 g mąki żytniej typ 1850 400 ml letniej wody 1 płaska łyżka soli 3 łyżki zakwasu 1 łyżka czarnuszki 100 g pestek dyni  150 g złocistego siemienia lnianego Przygotowanie: Mąki mieszamy z zakwasem, ziarnami, solą oraz wodą. Keksówkę

R'n'G Kitchen
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 116

ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu. Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło  , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa na naturalnym zakwasie. ...żurek znajdziecie w tym miejscu.... To co wyróżnia ten produkt to skład i jakość

Z Kuchni Do Kuchni
Babka na zakwasie 94

również skórki pomarańczy, kandyzowane wiśnie czy bakalie. Każdy wypiek, który przygotowujemy na zakwasie, potrzebuje czasu i odrobiny cierpliwości, dlatego zdecydowanie nie jest to ciasto, które zrobicie dla niezapowiedzianych gości. Jeśli jednak w planach macie popołudniową, niedzielną kawę, to w sobotę przygotujcie już rodzynki do namoczenia. Babka na zakwasie wymaga również odpowiedniego wyrabiania, żeby dobrze wyrosła, dlatego musimy tego dnia być(...)margaryna 60 g Oliwa 20 g Zakwas 190 g Rodzynki 160 g Cukier/erytrytol 50 g Aromat pomarańczowy 1 łyżka Sól 1.5 łyżeczki Wino lub likier do namoczenia rodzynek Wieczór wcześniej nastawiamy na noc rodzynki do namoczenia, czyli zalewamy alkoholem i odstawiamy po przykryciem. Następnego dnia (gdy mamy dojrzały zakwas) mieszamy zakwas z mlekiem, oliwą i cukrem. Kiedy powstanie jednolita masa

rabarbarowo
Żytni chleb codzienny na zakwasie wg Aleex 65

roku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam tego najlepszego przepisu dla nas. Ten, który proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka(...)letniej wody  • 2 łyżeczki soli  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego  • szczypta drożdży suszonych (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:   1. Do miski wlać wodę, dodać zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne

W mojej kuchni
Chleb pszenny bez wyrabiania 166

Nie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!