chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:230/261)

Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov hac 75

Ten ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański

Flymetothespoon
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 123

sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej,  200g białej mąki orkiszowej,  200g wody,  starte jabłko.  Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto(...)włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około

Z miłości do słodkości
Lipcowa piekarnia ..bajgle 136

będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek(...)stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia

Moje domowe kucharzenie
Chlebek zapiekany z szynką i serem 107

pizza na tortilli –  pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto Przygotowanie : 30 minut Ilość zapiekanek : 2 Składniki: – 1 nieduży okrągły chlebek, najlepiej na zakwasie – 2-3 łyżki zielonego pesto (klasyczne z bazylii lub natki pietruszki) – 1 cebula dymka ze szczypiorem – 80-120 g szynki – 150-200 g sera gouda – do podania: natka pietruszki(...)mniejszą kostkę a ser gouda w podłużne paski, którymi wypełnisz później przestrzenie. Najpierw nałóż do wyciętych przestrzeni pesto. Wystarczy po trochę tu i tam, aby wnikło w głąb chleba. Następnie włóż szynkę. Aby poszło najłatwiej należy szynkę wkładać wzdłuż kwadratów w jednym kierunku, a ser gouda w drugim kierunku. Zajmie Ci to kilka minut aby wszystko ładnie poukładać

nietylkopasta.pl
Szczawiowa wiosna na talerzu 125

niż ją traci. Dodaję także odrobinę cukru- dodatkowo podkreśla kwaśny smak zieleniny. Jeśli natomiast zupa okaże się za mało kwaśna możemy pomóc sobie niewielką ilością soku z cytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym(...)prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów

Pichceniomania
Chleb rycerski 356

cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej ok. 510 g wody     Przygotowanie:   W dużej misce wymieszać wszystkie rodzaje mąki, cukier oraz sól. W 1/2 szkl wody rozpuścić zakwas i drożdże. Dodać do nich kefir, wymieszać. Mieszankę drożdżowo-kefirową wlać do mąk z dodatkami. Następnie partiami dolewać wodę. Cały czas mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie(...)godzin. Podczas tych kilkunastu godzin ciasto bardzo urośnie. Może nawet potroić swoją objętość. Polecam po ok. 6-9 godzinach odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chleb po upieczeniu będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i podsypując mąką uformować w okrągły bochenek. Włożyć go do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania, zlepieniem do góry (koszyk można

Nastoletnie Wypiekanie
Bagietka wieloziarnista 96

sobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ(...)Cuisine Polska Keyword jagoda goji, mąka żytnia Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 320 g wody 40 g zakwasu 1 łyżka miodu 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 140 g mąki żytniej typ 2000 70 g pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej typ 650 30 g siemienia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebek do żurku 62

chlebek jest ciastem na drożdżach. Najczęściej decyduję się na ten rodzaj ciasta, gdyż nie zawsze mam w domu zakwas do pieczywa, natomiast mrożone czy suche drożdże zawsze się znajdą. Dodatkowo, chlebek na drożdżach jest szybszy do przygotowania, aniżeli chlebek na zakwasie, co pozwala mi na zaoszczędzenie odrobiny czasu. Poza drożdżami w tym cieście drożdżowym znaleźć można podstawowe tylko składniki takie(...)lubi dobrze przypieczoną skórkę to można je potrzymać w piekarniku nieco dłużej. Po upieczeniu chlebki do żurku studzę i kiedy są już zimne odkrawam górę oraz wydłubuję miękką część chleba jak najbliżej skórki. Odkrojoną górną warstwę wykorzystuję później jako pokrywkę do zamknięcia chlebków z zupą. Bardzo często przed wlaniem do chlebków zupy podpiekam je jeszcze przez chwilę w piekarniku. Podpieczenie

MeCooks
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 39

dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami”. Składniki: 1-1,5 kg kiełbasy białej surowej 30 dkg boczku surowego wędzonego 2 zakwasy na żur 2 średnie cebule 2-3 grzyby suszone chrzan, liście laurowe, ziele angielskie, sól, majeranek Przepis na żur Do garnka wkładamy 1-1,5 kg białej surowej kiełbasy, zalewamy(...)solą. Zakwas na żur Zakwas na żur możecie zrobić sami lub kupić gotowy. Kupując zwróćcie uwagę na skład – nie powinno być w nim nic poza mąką żytnią,wodą i ew. czosnkiem i liściem laurowym. Sama jeszcze zakwasu nie robiłam – jeśli macie w tym jakies doświadczenie podzielcie się nim. Taka anegdotka : Raz mój zacny mąż zakupił zakwas na żur

Kulinarna Patilogia
Żur z białą kiełbasą i boczkiem 148

wodą i ew. czosnkiem i liściem laurowym. Sama jeszcze zakwasu nie robiłam – jeśli macie w tym jakies doświadczenie podzielcie się nim. Taka anegdotka : Raz mój zacny mąż zakupił zakwas na żur (zgodnie z zamówieniem – w butelce)i nie zerknął na skład, ani nawet na nazwę… a był to żur o smaku bekonu… W składzie figurował aromat(...)podajcie go w specjalnym chlebku do zupy (pamiętajcie żeby przed wlaniem do niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia

Kulinarna Patilogia
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 83

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie zmobilizować!), ale na drożdżach też może wyjść smakowity chlebek. Jeśli dorzucimy do niego jeszcze trochę suszonych śliwek to już w ogóle poezja (mam słabość do suszonych owoców w pieczywie ;)). Składniki 280 g (2 szklanki(...)szklanka letniej wody 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy) 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki płatków owsianych garść suszonych śliwek, posiekanych na kawałki letnie mleko do posmarowania chleba sezam do posypania W niedużym rondelku podgrzać wodę z oliwą i syropem z daktyli do temperatury ok. 50 st. C. Dosypać płatki owsiane i odstawić na 10-15 minut

Słodkie inspiracje
St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina 182

najmłodszych łasuchów. W tak jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko(...)kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie

Right Behind The Kitchen
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 198

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!