chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:226/261)

Święta Wielkanocne 120

PASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna

Na moim talerzu
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 267

miał szanse przetrwania i prawidłowego rozwoju. Zakwas to naturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór

Karo in the Kitchen
Święta Wielkanocne 212

PASCHA WIELKANOCNA SCHAB PO SZLACHECKU Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy. Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)  Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie , pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna

NA MOIM TALERZU
Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba 53

chcą wzbogacić smak swojego chleba i jednocześnie spożywać więcej warzyw. Pasta z porem i gruszką jest doskonała na kanapki lub jako dip do chrupiących warzyw. Ten przepis to niecodzienny pomysł, ale połączenie pora i gruszki na pewno Cię zaskoczy! Pasty warzywne, czyli doskonały pomysł na posiłek! Pasty warzywne to pyszne i zdrowe dodatki do chleba, które można łatwo przygotować(...)zakwasie. Pasta warzywna z papryki Papryka to kolejny jeden składnik, który można wykorzystać do przygotowania pasty warzywnej. Papryka jest bogata w witaminę C, witaminę A i przeciwutleniacze. Aby przygotować pastę z papryki, należy upiec paprykę w piekarniku, usunąć skórę i nasiona, a następnie połączyć z czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Ta pasta warzywna świetnie pasuje do chleba pszennego

Via Gusto
Żurek na domowym zakwasie 264

porządnej porcji zupy.   Domowy zakwas:  Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni(...)jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejniczka, skoro taka zima :) Po dwóch dniach zaczyn powinien już zacząć pracować. Możemy go zatem wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce. Czynność tę powtarzamy codziennie, pamiętając, by łyżka była czysta i sucha. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Zakwas powinien być dobry

Sajkofanka smaku
Rumunska zupa na zakwasie, z klopsikami lub bez czyli Zupowy Wtorek odc.70 144

Nie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady.  Dla mięsożerców ale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nietypowy chlebek 84

Bardzo szybki chlebek, bardzo dobry chlebek, idealny na śniadanie czy kolację. Polecam do bardzo szybkiego zrobienia dla zapracowanych a chcących zjeść coś pysznego na śniadanie. Spróbujcie

Moje Małe Czarowanie
Żur kujawski 201

konkursie dla blogerów na danie regionalne. Jako rodowita Bydgoszczanka natychmiast pomyślałam o naszej wspaniałej, cudownej i co najważniejsze - regionalnej zupie - o żurku kujawskim! U mnie koniecznie na własnym zakwasie, na który przepis również tu znajdziecie! :) Żur ma bardzo ciekawą historię! To potrawa spożywana na Kujawach od wieków, szczególnie na wsi. Mówiło się, że jest to strawa ludzi biednych i bogatych(...)folklorysta, który jako pierwszy zebrał i usystematyzował według regionów rodzimą kulturę ludową, w swojej książce Kujawy pisze: Strawę codzienną Kujawiaków stanowią głównie: Na śniadanie: Żur z kartoflami lub chlebem. Jest to śniadanie zwykłe. (…) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową. Istnieje również legenda, przekazywana przez mieszkańców Kujaw z pokolenia

Garniec Magalie
Bułki dla Elfów 73

Bułki orkiszowe dla Elfów Bułki dla Elfów, właściwie chleb dla Elfów występują w jednej z pobocznych przygód Wiedźmina. Geralt rozmawia z Toruviel, elfką, która wraz ze swoimi współbratymcami przebywa w jaskini na Brzegu. Prosi ona Wiedźmina o kupno 4 bochenków chleba. Elfy, by zachować swoją godność i niezależność od ludzi, proszą o to właśnie Geralta, by choć na chwilę uśmierzyć(...)kupić więcej chlebów w moim przypadku bułek. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi piekarz, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 🥖 – 3 ⏰ – 100-110 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy naprawdę kilku składników 4 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka mleka 30 g masła 1 szklanka wody 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżeczki suchych drożdży Zakwas

RafalCook
Chleb marchwiowy - Listopadowa piekarnia 156

Jak co miesiąc Piekarenka zaprasza wszystkich chętnych którzy w tym samym niemal czasie pieką a dokładnie w tym samym czasie publikują swoje wypieki. Amber ten chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny Graham 147

smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele sie z Wami moim przepisem.Niezwykle prosty i bezproblemowy,bo upieczony w foremce i bardzo,bardzo smaczny. Skladniki na 1 bochenek: 200 g zakwasu pszennego z maki graham

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z KONOPI na zakwasie 205

chlebów, twarożków a nawet do zrobienia pesto. Postanowiłam z nich przygotować siemieniotkę (konopiankę) tradycyjną śląską zupą wigilijną. Gotowana jest z suszonych nasion konopi z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. Przygotowana do spożycia potrawa przypomina wyglądem gęste, białe mleko. Podawana jest najczęściej z prażoną kaszą jęczmienną. A więc…nudy. Zupę z konopi postanowiłam zaostrzyć domowym zakwasem

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem 212

Pieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne. Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki(...)świetne mąki. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie:  Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić

Ala piecze i gotuje
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 147

kuchenne. Nie dalam jednak za wygrana i powrocilam do gofrow.Dzisiejszy przepis moge polecic z czystym sumieniem,gdyz gofry sa naprawde chrupiace,mieciutkie , puchate w srodku i smaczne.Przepis pochodzi z ksiazki "Chleb" niezawodnego J.Hamelmana.Jedyna niedogodnosc tego przepisu polega na przygotowaniu ciasta okolo 12-tu godzin przed pieczeniem.Takze najlepiej zrobic to wieczorem. Skladniki na 5 duzych gofrow: maka chlebowa przesiana-115g ciepla woda(...)miod sie skrystalizowal,wziac nawet goraca),sol,jajko.Do plynnych skladnikow dodac make i wszystko razem wymieszac. W drugiej misce odwazyc skladniki na plynny zaczyn Lavain.Do miseczki odwazam 1 lyzke zakwasu,dodaje 2 lyzki maki i tyle wody,by calosc wazyla 130g.Dokladnie wymieszac. Obie miseczki przykryc folia spozywcza i wstawic na noc do lodowki. Rano polaczyc zawartosc obu miseczek,dodac stopione

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania