bardzo drobno, czosnek przeciskam przez praskę i szklę w garnku, w którym powstanie żur, na niewielkiej ilości oliwy. Do garnka z cebulą czosnkiem wlewam wywar wraz z zakwasem, przyprawami i całość zagotowuję. Zmniejszam płomień, dodaję pokrojoną kiełbasę i gotuję ok. 20-30 minut, aby aromaty się wzajemnie "przeszły". Mąkę rozrabiam z pozostałym wywarem i kremówką(...)bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania. Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiDoskonalsza wersja już i tak doskonałego smalcu wegańskiego, który zamieszczałam jakiś czas temu. W tamtym choć był pyszny, czegoś mi brakowało. Pozostawał mały niedosyt
Smaczne ZdroweOgromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki (na jeden(...)godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy
Mango Papajacukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] . Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ]. Przykryć(...)stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem i piec bułeczki z termoobiegiem 12 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Razem ze mną piekły: Agnieszka Joasia
Moje domowe kucharzeniebutelki wina? Na Mazowszu zamiast żurku na Wielkanoc jada się barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem. Kiedy żurek nam się przeje możemy wypróbować ten przepis. Barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem Składniki na 3 porcje: litr bulionu pół litra zakwasu z buraka podsmażona na patelni biała kiełbasa 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżeczki(...)szczypiorek do dekoracji Przepis na barszcz czerwony z jajkiem, kiełbasą i chrzanem Na talerzu ułożyć kiełbasę, 2 połówki jajka i łyżeczkę chrzanu. W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią. W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo
Ugotowane pozamiataneOd wczoraj w mojej kuchni panuje istne szaleństwo, wspierane dzielnie przez najnowszego członka rodziny, pieska Cynamona. Powodem zaistniałego chaosu poza szczeniaczkowym towarzyszem są moje urodziny i
Przepysznik - BLW i nie tylkosałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą
Kulinarne przygody GatityFocaccia, to popularne we Włoszech płaskie pieczywo, podobne nieco do pizzy. Istnieje wiele tradycyjnych, regionalnych odmian włoskiej focacci, różniących się sposobem przygotowania, składnikami i przyprawami. Focaccia
Przepisy na domowy ser i chlebCiasto przed włożeniem do foremek. 160 g mąki pszennej razowej 6 łyżek zakwasu z mąki żytniej lub pszennej razowej 100 g wody Zakwas z mąką razową i wodą-zaczyn Przygotowanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy w cieple do fermentacji na około 16 godz. Po tym czasie zaczyn wyglądał jak na zdjęciu powyżej. Ciasto właściwe: cały(...)solą i 1 łyżka octu balsamicznego, u mnie były 3 płaskie łyżeczki soli i łyżka miodu Przygotowanie : Składniki mieszamy i wyrabiamy nie za długo, masa jest dość luźna, dlatego chleb będziemy piec we foremkach Ja wyrabiałam wpierw drewnianą łyżką, a potem zwykłym robotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto
Proste Potrawyzakwasu czynnego 190 g mąki żytniej razowej typ 2000 około 150 ml letniej wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godz. w ciepłe miejsce. Składniki : 80 g mąki orkiszowej - uzyskanej po zmieleniu ziarna w młynku do kawy, innej akurat nie miałam cały zaczyn 200 g mąki pszennej 2 dag drożdży instant około 3/4 szklanki wody płaska(...)łyżki miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyłam i wyrabiałam ręcznie dość długo Pozostawiłam do urośnięcia w misce, przełożyłam ponownie do wysmarowanej foremki Po wyrośnięciu piekłam w automacie do chleba - program 12 Wyrobienie i upieczenie tego chleba nie jest trudne, dlatego go polecam nawet tym którzy nie robią chleba dość często. A przez dodatek drożdży instant
Proste Potrawyduński ciemny chleb i pyszna skandynawska kolacja gotowa. Ale jeśli śledź curry ma być wyjątkowo dobry, musi być domowej roboty. Zebraliśmy kilka duńskich receptur, połączyliśmy je, dopracowaliśmy i w efekcie wyszedł ten oto przepis, który idealnie łączy słony smak śledzia z pikanterią przypraw i słodyczą jabłka. Duńczycy często podają Karryslid w formie Smørrebrød . To kanapka z ciemnego chleba rugbrød , posmarowanego(...)mørrebrød można kupić w niemal każdym bistro i sklepie w Danii. Zwykle zjada się je nożem i widelcem, bo dodatki i kremowe sosy wysoko piętrzą się na kromce chleba i trudno byłoby ją po prostu ugryźć. Smørrebrød narodziły się wkrótce po rewolucji przemysłowej i początkowo były zwykłymi kanapkami z serem lub wędliną, zabieranymi z domu do zakładów pracy. Przy fabrykach
smakowitehistorie.comwinogrona. Chleb posmarować hummusem, położyć na nim podsmażoną cebulę, kiełbasę i udekorować podsmażonymi winogronami. Posypać pestkami słonecznika i surową cebulą. Pasta do chleba z krewetkami i koperkiem Wystarczy dobry chleb, krewetki z zamrażarki i koperek, żeby zrobić wrażenie na domownikach. Składniki: opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – ok. 200 g garść posiekanego koperku pół czerwonej cebuli drobno posiekanej sok wyciśnięty z całej(...)chrzanem Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur kupnego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracji – na każdą porcję koperek do dekoracji Pełny przepis tutaj. Żurek chrzanowy Pascha z adwokatem i pijanymi misiami
Ugotowane pozamiataneSkładniki dla 6 osób: – ok.2 l wody – włoszczyzna (2 marchewki, por, seler, pietruszka, 2 cebule) – 2 ząbki czosnku – 2 laski białej kiełbasy – 10 dkg boczku – 2 ziemniaki – butelka zakwasu do żurku (0,5 l ) – 2 łyżki śmietany – 4 ziarna pieprzu – 3 ziarenka ziela angielskiego – 1 listek laurowy – 1 łyżka majeranku – maggi (opcjonalnie) – 2 czubate łyżki mąki – sól(...)koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem. Smacznego
Wołowina od rekinamoich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym(...)podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy
Food Squaresmak słony, smak kwaśny i smak słodki. Lubimy też czwarty smak, jakim jest smak lekko kiszony znajdujący się w kiszonych ogórkach, kiszonej kapuście, w zsiadłym mleku i w zakwasie chlebowym. Polacy raczej unikają smaku gorzkiego chyba, że chodzi o grejpfruty. Czego nie lubią w polskiej kuchni obcokrajowcy? Wielu obcokrajowcom trudno jest zrozumieć nasze upodobanie do produktów kwaszonych, które zostały już(...)niemalże każdy mieszkaniec ziemi. Lecz i tu jest pewna rozbieżność i przeciwność, którą jest rodzaj farszu do pierogów. Wiele osób na świecie chwali również polskie pieczywo, a zwłaszcza polski chleb, który jest smaczny, zdrowy i treściwy. Cenione są także na świecie polskie wędliny, a zwłaszcza polska kiełbasa, która jest smaczna, dobrze doprawiona i apetycznie wyglądająca, posiada także w swoim składzie
ProstePesto.pl