chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:234/261)

Duńskie śledzie z curry 135

zimną północą. "Karrysalat" to jedna ze świątecznych potraw, serwowana na bożonarodzeniowy lunch w Danii. Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie.  Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane. Składniki: 500 g filetów śledziowych(...)ognia, studzimy. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi, mieszamy wszystko razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Podajemy na grzankach z razowego chleba, z plasterkiem jajka i posiekaną natką pietruszki lub inną zieleniną

Smakowity Blog Kulinarny
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 284

Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki

Kulinarne przygody Gatity
Co to jest dehydrator 79

się pojawić latem każdego roku, bo właśnie wtedy zaczynamy przygotowywać przetwory na zimę. Część zamykamy w słoikach, inne suszymy. I właśnie do suszenia - dosłownie wszystkiego, także mięsa, ryb czy zakwasu na domowy żurek służy dehydrator. Ale nie tylko do suszenia. W dehydratorze można także przygotować ciastka, krakersy i chlebki,  pełnowartościowe dania główne, idealne na wakacyjne wyjazdy i setki innych(...)batoniki   sosy i zupy instant np. sos do spaghetti, żurek i barszcz biały, zupę grzybową bezglutenową pizzę warzywną ekologiczną granolę do dehydratora możesz wstawić ciasto drożdżowe lub chleb do wyrastania oraz przygotować setki innych przystawek, przekąsek, deserów, ale też dania główne czy śniadania. Dehydrator pozwala też przygotować pełnowartościowe posiłki w suchej formie, które można zabrać na wakacyjne wyprawy

Cztery Fajery
CHLEBKI WYPIEKANE DO ŻURKU 139

dałam ) można dać 75g.mąki żytniej jak go nie mamy lub 75g więcej mąki pszennej 15g.soli 25g.drożdży świeżych ******************************** 1.Mąkę przesiać do miski , dodać sól ,pokruszone drożdże swieze ,zakwas lub mąkę żytnia jak go nie mamy lub mąkę pszenną , wlać najpierw 200ml ciepłej wody i wyrabiać  mikserem na jędrne ciasto ,.Jeśli jest potrzeba dolewamy po trochu resztę wody(...)minut. Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę  to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prosty przepis na chrupiące gofry 81

posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Skąd się wzięły gofry Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej.  Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło(...)czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne. W XVI wieku gofry stały się chlebem biedoty, przygotowywano je z wody i niskiej jakości mąki, bogatsi dodawali do nich jajka i mleko. W 1869 roku Cornelius Swarthout, Amerykanin pochodzenia holenderskiego opatentował pierwszą gofrownicę

Cztery Fajery
Chleb na mleku 133

Powoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście

W kuchni wieczorem
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 182

Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Węgierska zupa gulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki

Kulinarne przygody Gatity
Orkiszowo-cieciorkowe bułeczki ziołowe 109

razowej mąki orkiszowej, płatków ryżowych, mąki z cieciorki i złocistego siemienia lnianego. I od razu pomyślałam o wykorzystaniu ich dzisiejszego wieczoru. Ponieważ rano na kanapki do pracy zużyłam końcówkę chleba z sorgo i amarantusem , postanowiłam upiec bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których(...)ewentualnie wysypać na wierzch resztę posypki.  Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni C. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Prawie jak masło orzechowe;) 227

może na słodko, z kapką miodu i cynamonem ?:) margot11 2012/02/11 19:38:34 oj , Sowo ,ale fajny przepis , chętnie skorzystam z twojego przepisu i zrobię sobie omastę do świeżutkiego chleba który teraz piekę na jutro (zakwasowy , żytni z kolendra ) sowa_nie_sowa 2012/02/11 20:18:57 Marta , jak najbardziej z miodem będzie ok. Ta pasta jest taka słodko-słona, więc(...)deser do kawy:) Gość: graża, 88-199-57-133.tktelekom.pl 2012/02/12 23:36:54 i teraz mam ochotę na takie masełko- muszę je przyrządzić!! margot11 2012/02/13 16:58:07 zakwas łatwa rzecz,a jakby coś tam nie wychodziło , to pisz podeślę w słoiku czy jakoś tak:) basia3005 2012/02/13 22:11:23 po tej pascie to teraz tylko chalwa , oczywiscie sezamowa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pączki wiedeńskie 95

twierdzi, że pączki w karnawale nie tuczą. A ja mu wierzę. Na blogu Cztery Fajery znajdziecie też inne przepisy na pączki Tradycyjne pączki - przepis i film  Pączki na zakwasie pszennym Paczki wiedeńskie gniazdka Pączki wiedeńskie składniki 250 ml wody  100 g masła  szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka  opcjonalnie 2 łyżki rumu lub likieru(...)każdej strony. Po wyjęciu układam je na papierowym ręczniku i smaruję lukrem. Skąd się wzięły pączki Nie przesadzę, jeśli napiszę że historia pączków jest taka długa jak historia chleba.  Znali je starożytni Rzymianie, którzy pączki nadziewali słoniną i objadali się nimi do upadłego świętując zimowo - wiosenne przesilenie. W Polsce w czasie zapustów pączki ze słoniną i cebulą podawano

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna II 205

używane do produkcji herbatników, ciastek i ciast. Mąki między 160 a 250 W , nazywane „średnio silnymi” są używane do produkcji pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba apulijskiego. Mąki powyżej 300 W , nazywane „silnymi”, ze względu na to, że są odporne na odkształcenia glutenu. Do najsilniejszych mąk należy Manitoba . Mąka Manitoba Nazwa ta jest używana głównie we Włoszech(...)bogatsza w gluten, gdyż lepiej zatrzymuje dwutlenek węgla wytwarzany w procesie fermentacji, co ułatwia spulchnianie ciasta. Dzięki temu ciasto dobrze wyrasta. Dlatego stosuje się ją do wyrobów cukierniczych na zakwasie. Do czego służy mąka Manitoba? Stosuje się ją do utwardzania innych mąk, jako domieszkę do mąk uniwersalnych. Robi się z niej ciasto drożdżowe na włoską babkę bożonarodzeniową Panettone i Pandoro

mojewypiekiinietylko
Bruschetta z blanszowanym bobem 161

Pecorino. Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się(...)który nie lubił bobu (do czasu TEGO przepisu) już po jednej kromce zapytał, kiedy będzie powtórka SKŁADNIKI na 4 grzanki 4 duże, krojone po mocnym skosie kromki bagietki na zakwasie, grubości ok. 2cm 200g drobnego bobu (150-170g po obraniu) 4 pełne łyżki serka śmietankowego ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego tymianku 10 listków mięty 2 łyżki

Karo in the Kitchen
Przepis na proziaki z makiem 348

dodatkiem i smakowały zawsze wybornie. Mamy nadzieję, że wielu z Was również zna proziaki z makiem. Jeśli tak, to prosimy, dajcie znać w komentarzach. Proziaki Bieszczadzkie były szybkim, niepotrzebującym zakwasu chlebkiem, który smażono na blacie tradycyjnej kuchni kaflowej. Ciasto na proziaki składa się z zsiadłego mleka, jajka, sody oczyszczonej, soli i mąki pszennej lub pszenno – żytniej. Najważniejsze, żeby(...)masłem, zimnym mlekiem, śmietaną lub konfiturami. Polecamy także przepis na pyszne sodziaki na maślance , a także placki z kaszy jaglanej z jabłkiem . Koniecznie zobacz też przepis na serbski chleb i lepinja . Życzymy smacznego! Artykuł Przepis na proziaki z makiem pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania