Bułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze. Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem. Polecam gorąco
Moje Małe CzarowanieNadszedł listopad, miesiąc za którym nie przepadam. Zaczął się obiecująco ale z każdym dniem jest bardziej ponuro a dni po zmianie czasu na zimowy coraz krótsze
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam pyszny bochen chleba, pyszny i zdrowy, na pewno zasmakuje a do tego jest prosty w zrobieniu. Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką
Moje Małe CzarowanieTym razem w Lipcowej Piekarni Amber chleb łatwy, lekki i smakowity. Przepis na chleb pochodzi z bloga Zorry a oryginał pochodzi ze strony Dagmar. Ten letni
Moje Małe CzarowanieW majowej, gajowej scenerii budzącego się życia nie mogło być inaczej niż wybór chleba pięknego, smacznego i leciutkiego jak piórko. W takiej scenerii dostałam zaproszenie do
Moje Małe CzarowanieKolejny rok zaczynamy w Piekarni Amber w styczniu, karnawałowym pysznym wypiekiem. Za oknem przez chwilę zima, śnieg sypie od kilku dni i nawet mróz się pojawił
Moje Małe Czarowanietradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser
Ugotowane pozamiataneCudowny chleb! Już nie mogłam się doczekać, by go dla Was upiec :-) Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach. Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku. Spróbujcie koniecznie
AniaGotuje.plwiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 50 gram masła
Mango PapajaCzarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat? No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny
Moje Małe CzarowanieWypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie
Moje Małe Czarowanietakie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka
kolorowotorcikowoPrzepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem) ciasto właściwe: cały, wcześniej(...)równomiernie rozłożyły się w cieście. Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu ciasto może wyrosnąć szybciej lub później). Krok 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wkładamy do przygotowanych wcześniej foremek*, wysmarowanych masłem i oprószonych np. otrębami pszennymi - odstawiamy
Moja Książka KucharskaNie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej a
Dzieje kuchennej Wiewióry250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka
Ewa w kuchnibloga podałam przepisy na zakwas żytni (można zrobić z mąki orkiszowej lub pszennej) i bezglutenowy . Oba robi się łatwo, niewielkim wysiłkiem zarówno fizycznym, jak i czasowym. Trzeba tylko pamiętać o codziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta(...)jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej kanapki. B. - dziękuję za dostarczenie szparagów 😊 Składniki : 200 g mąki typ 650 + mąka do podsypania 100 g aktywnego zakwasu (pszennego, orkiszowego; dowolnego) 6 g soli
Weekendy w domu i ogrodzietakim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić
Kuchnia Pokoleńchleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać. składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego zakwasu 1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżek miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki słodu jęczmiennego ( opcjonalnie) sposób wykonania Do miski wsypujemy szklankę mąki pszennej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej
Miód i pieprzmąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody. Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce. W lutowej piekarni udział wzięły: Ania Amber Ania Bajkorada Ania Nie tylko na słodko Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania Pieczywo na zakwasie Alutka nie-ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia(...)podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks’N'Canvas Tosia Smakowity chleb Wiosenka Eksplozja smaku Wisła Zapach chleba Zufik Zufikowo Żabka Healthy craving Żaneta Poradniczanka
Kulinarne przygody Gatityzwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc. Skladniki na 1 maly bochenek: maka chlebowa-230 g maka pszenna razowa-120 g woda-210 g sol- 8,5 g drozdze instant-2 g zakwas-210g Wykonanie: przygotowac zakwas i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze(...)dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasu odwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej wyrosniete ciasto wyrzucic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość
nietylkopasta.plSkładniki: 50 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym
czarrna od kuchniłyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml) 50 g nasion słonecznika 10 g płatków owsianych 5 g siemienia lnianego Przygotowane: ✅ do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. ✅ Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek(...)odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut ✅ 10 min przed końcem chleb sterujemy wodą za pomocą pędzla Smacznego
Niezły Młynektrzymać 💪 Dziś podrzucam Wam przepis na chleb, który w moim domu jest sprawdzony od lat. I to jest jeden z pierwszych przepisów, który otrzymałam od mojej mamy ❤️ Forma keksowa Składniki: 200 g mąka żytnia 300 g mąka pszenna 500 ml cieplej wody 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki zakwasu chlebowego 50 g nasion słonecznika(...)będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek. ✅ do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto. ✅ gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut
Niezły Młynek