chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:217/261)

Bułki marchewkowe 57

Bułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze. Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem. Polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Bagietki z zimną fermentacją 93

Nadszedł listopad, miesiąc za którym nie przepadam. Zaczął się obiecująco ale z każdym dniem jest bardziej ponuro a dni po zmianie czasu na zimowy coraz krótsze

Moje Małe Czarowanie
Orkiszowy chleb z otrębami i lnem 104

Dziś przedstawiam pyszny bochen chleba, pyszny i zdrowy, na pewno zasmakuje a do tego jest prosty w zrobieniu. Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką

Moje Małe Czarowanie
Chleb z garnka na zaczynie poolish 95

Tym razem w Lipcowej Piekarni Amber chleb łatwy, lekki i smakowity. Przepis na chleb pochodzi z bloga Zorry a oryginał pochodzi ze strony Dagmar. Ten letni

Moje Małe Czarowanie
Chleb Fendu 114

W majowej, gajowej scenerii budzącego się życia nie mogło być inaczej niż wybór chleba pięknego, smacznego i leciutkiego jak piórko. W takiej scenerii dostałam zaproszenie do

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami według Hamelmana 135

Kolejny rok zaczynamy w Piekarni Amber w styczniu, karnawałowym pysznym wypiekiem. Za oknem przez chwilę zima, śnieg sypie od kilku dni i nawet mróz się pojawił

Moje Małe Czarowanie
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 117

tradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej.   Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser

Ugotowane pozamiatane
Leniwy chleb pszenny ze szpinakiem 57

Cudowny chleb! Już nie mogłam się doczekać, by go dla Was upiec :-) Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach. Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku. Spróbujcie koniecznie

AniaGotuje.pl
Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami 104

wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 50 gram masła

Mango Papaja
Czarny chleb na drożdżach 192

Czarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat? No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny

Moje Małe Czarowanie
Razowa chałka 174

Wypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie

Moje Małe Czarowanie
Brak tytułu 171

takie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO -  Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka

kolorowotorcikowo
TRADYCYJNY CHLEB FLISACKI Z ULANOWA 159

Przepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego  Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem) ciasto właściwe: cały, wcześniej(...)równomiernie rozłożyły się w cieście.  Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około  2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu ciasto może wyrosnąć szybciej lub później). Krok 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wkładamy do przygotowanych wcześniej foremek*, wysmarowanych masłem i oprószonych np. otrębami pszennymi - odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 202

Nie miałam nigdy odwagi upiec pizzy na zakwasie i co tydzień zagniatałam ciasto na drożdżach. Mimo to pizza pizzy równa nie była, raz wychodziła lepiej a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 130

250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Ewa w kuchni
Podpłomyk ze szparagami (na zakwasie) 104

bloga podałam przepisy na zakwas żytni (można zrobić z mąki orkiszowej lub pszennej) i bezglutenowy . Oba robi się łatwo, niewielkim wysiłkiem zarówno fizycznym, jak i czasowym. Trzeba tylko pamiętać o codziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta(...)jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo. A że zaczyna się sezon na szparagi, które bardzo lubię, właśnie one są dają poczucie jedzenia gotowej kanapki. B. - dziękuję za dostarczenie szparagów 😊 Składniki : 200 g mąki typ 650 + mąka do podsypania 100 g aktywnego zakwasu (pszennego, orkiszowego; dowolnego) 6 g soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas buraczany do barszczu Świątecznego 141

takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni. Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić

Kuchnia Pokoleń
wyborny chlebek z rodzynkami 166

chleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać.  składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego  zakwasu   1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżek miodu 3 łyżki oliwy 2 łyżki słodu jęczmiennego ( opcjonalnie) sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki pszennej razowej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy cztery łyżki  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia do miski z zaczynem wsypujemy resztę mąki zwykłej

Miód i pieprz
Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami, czyli lutowa piekarnia 212

mąką i nacinamy. Na spodzie piekarnika umieszczamy naczynie wypełnione szklanką wody. Chleb pieczemy około 30 minut. Studzimy na kratce. W lutowej piekarni udział wzięły: Ania   Amber Ania  Bajkorada Ania  Nie tylko na słodko Ania W  Moje pasje.Kuchnia i ogród Ania  Pieczywo na zakwasie Alutka  nie-ład mAlutki Arnika  Arnikowa kuchnia(...)podróży i w kuchni Margot  Kuchnia Alicji Marghe  Po prostu Marghe Mimbla  Pierogi ruskie raz Pychciasta  Renata  Forks’N'Canvas Tosia  Smakowity chleb Wiosenka  Eksplozja smaku Wisła  Zapach chleba Zufik  Zufikowo Żabka  Healthy craving Żaneta  Poradniczanka

Kulinarne przygody Gatity
Chleb razowy pszenno-zytni wg J.Hamelmana 175

zwyklej maki.W wyniku polaczenia maki pszennej razowej z zakwaszona maka zytnia uzyskujemy wilgotny chleb,ktory dlugo utrzymuje swiezosc. Skladniki na 1 maly bochenek: maka chlebowa-230 g maka pszenna razowa-120 g woda-210 g sol- 8,5 g drozdze instant-2 g zakwas-210g Wykonanie: przygotowac zakwas  i odstawic na 14-16 godzin w temperaturze(...)dojrzal .Na zakwas wziac 110 g maki zytniej razowej+90 g wody+1 lyzke zakwasu odwazone skladniki umiescic w misie miksera i mieszac calosc przez 3 minuty na I predkosci nastepnie przez 3 minuty na II predkosci,az do rozwiniecia siatki glutenowej.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejse na 1 godzine do fermentycji wstepnej wyrosniete ciasto wyrzucic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kajzerki 122

już mnóstwo pysznych przepisów na wypieki z drożdżami, niedługo zaczną pojawiać się przepisy na pieczywo na zakwasie, a dawno temu wrzucałam też przepisy na wypieki na sodzie. Jest z czego wybierać. Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów Ilość

nietylkopasta.pl
Chleb z siemieniem lnianym 161

Składniki: 50 dkg mąki chlebowej Młynomag 15 dkg zakwasu żytniego 1 dkg drożdży 1,5 łyżeczki soli ok. 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Dzień przed przygotowaniem chleba … Czytaj dalej Chleb z siemieniem lnianym

czarrna od kuchni
Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 76

łyżki zakwasu chlebowego (ok 100 ml) 50 g nasion słonecznika  10 g płatków owsianych  5 g siemienia lnianego  Przygotowane: ✅ do naczynia wyrabiającego ciasto (miska) dodajemy: mąka żytnia, mąka pszenna, sól, woda, zakwas chlebowy. Wszystkie składniki wyrabiany na ciasto. ✅ Ok 3 łyżek ciasta przekładamy do słoika i zostawiamy w lodowce - to będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek(...)odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut ✅ 10 min przed końcem chleb sterujemy wodą za pomocą pędzla Smacznego

Niezły Młynek
Domowy chleb pszenno-żytni z nasionami 121

trzymać 💪 Dziś podrzucam Wam przepis na chleb, który w moim domu jest sprawdzony od lat. I to jest jeden z pierwszych przepisów, który otrzymałam od mojej mamy ❤️ Forma keksowa Składniki: 200 g mąka żytnia  300 g mąka pszenna  500 ml cieplej wody  1 płaska łyżeczka soli  3 łyżki zakwasu chlebowego  50 g nasion słonecznika(...)będzie nasz zakwas chlebowy na kolejny wypiek. ✅ do wyrobionego ciasta dodajemy nasiona i kolejny raz wyrabiany dobrze ciasto. ✅ gotowe ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki, wyrównujemy i posypujemy odrobiną nasion. ✅ ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12 godzin ✅ do rozgrzanego piekarnika na 200 C wstawiamy formę z ciastem oraz naczynie z wodą (używam drugiej keksówki napełnionej wodą). ✅chleb wypiekamy 80 minut

Niezły Młynek