Zrobiłam moje podpłomyki do sałatki. Sam przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Ogólnie książkę bardzo sobie chwalę, ale znalazłam niestety błędy (dotychczas w dwóch przepisach). Właśnie w przepisie na podpłomyki wystąpił błąd z podaną ilością wody (podane zostało 10 ml). Z taką ilością pozostają nam suche mąki, które możemy co najwyżej wymieszać ze sobą. Przyszło mi więc(...)dało się całość jakoś połączyć ze sobą. Jeżeli chodzi o sam smak podpłomyków, bo bardziej smakowały mi indyjskie chlebki roti ( LINK do przepisu na roti). SKŁADNIKI 150 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 750 230 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) 5 g soli dodatkowo mąka pszenna typ 750 do podsypywania WYKONANIE
Passions hobbies lifeBułki marchewkowe to puszyste małe kulki i smakują zawsze i o każdej porze. Dziś w sylwestrowy wieczór znakomite będą jako przekąska z jakimś dipem. Polecam gorąco
Moje Małe CzarowanieNadszedł listopad, miesiąc za którym nie przepadam. Zaczął się obiecująco ale z każdym dniem jest bardziej ponuro a dni po zmianie czasu na zimowy coraz krótsze
Moje Małe CzarowanieDziś przedstawiam pyszny bochen chleba, pyszny i zdrowy, na pewno zasmakuje a do tego jest prosty w zrobieniu. Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką
Moje Małe CzarowanieTym razem w Lipcowej Piekarni Amber chleb łatwy, lekki i smakowity. Przepis na chleb pochodzi z bloga Zorry a oryginał pochodzi ze strony Dagmar. Ten letni
Moje Małe CzarowanieW majowej, gajowej scenerii budzącego się życia nie mogło być inaczej niż wybór chleba pięknego, smacznego i leciutkiego jak piórko. W takiej scenerii dostałam zaproszenie do
Moje Małe CzarowanieKolejny rok zaczynamy w Piekarni Amber w styczniu, karnawałowym pysznym wypiekiem. Za oknem przez chwilę zima, śnieg sypie od kilku dni i nawet mróz się pojawił
Moje Małe Czarowanietradycyjne potrawy – zrób listę wcześniej. Teoretycznie potrzebne jest 12 potraw, ale niektórzy wliczają w to chleb, opłatek, uszka do barszczu, kiszone ogórki, sól i napoje, więc nie jest tak źle. Na pewno musi być zupa (barszcz na zakwasie lub grzybowa), pierogi z kapustą i grzybami, bigos wigilijny czyli bezmięsny, sałata jarzynowa, śledzie (mogą być różne rodzaje), deser
Ugotowane pozamiataneCudowny chleb! Już nie mogłam się doczekać, by go dla Was upiec :-) Idealnie puszysty i aromatyczny. Takie chlebek dla tych, którzy nie posiadają zakwasu lub wolą wersje na drożdżach. Dodałam świeży szpinak, który sprawia, że pieczywo jest wyjątkowe.. również w smaku. Spróbujcie koniecznie
AniaGotuje.plwiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę keksową 12x 35cm): 400 gram mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 50 gram masła
Mango PapajaCzarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat? No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny
Moje Małe CzarowanieWypiekanie na śniadanie [ klik ] i tym razem Bernika wybrała chałkę, dość nietypową chałkę. Chałka jest wypiekana z mieszaniny mąki razowej i pszennej zwykłej i dla mnie
Moje Małe Czarowanietakie :) Dziś na śniadanie Maca od SONKO z miodoczekoladą Królewskie Miody . Próbowaliście kiedyś pieczywo Maca? Maca z miodem od SONKO - Maca jest to chleb przaśnyznany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez uzycia zakwasu. Sonko Maca z miodem jest smaczną przekoską, będącąźródełem błonnika pokarmowego. Do ciasta wyrobionego z mąki pszennej zostałdodany mprawdziwy miód. Dzięki temuu maca jest słodka
kolorowotorcikowoPrzepis na chleb został odtworzony wg. receptury sprzed conajmniej 150 lat . Chleb stanowi część tradycji flisackiego Ulanowa i jest obecny na organizowanych współcześnie uroczystościach i spławach flisackich. SKŁADNIKI: na zaczyn: 220g mąki żytniej razowej 160g letniej wody 190g aktywnego zakwasu żytniego Wszystkie składniki dokładnie łączymy, odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce (pod przykryciem) ciasto właściwe: cały, wcześniej(...)równomiernie rozłożyły się w cieście. Przekładamy ciasto do większego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 2 godziny (w zależności od mocy Waszego zakwasu ciasto może wyrosnąć szybciej lub później). Krok 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wkładamy do przygotowanych wcześniej foremek*, wysmarowanych masłem i oprószonych np. otrębami pszennymi - odstawiamy
Moja Książka Kucharska