chińskie dania - 1053 przepisów (strona:46/71)

Sałatka z surimi i makaronem z zupek chińskich 189

cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii suszonej 3 łyżki śmietany       Przygotowanie: W dużej misce kruszymy makaron z zupek chińskich i zalewamy wo dą, tak aby go przykryła. Pozostawiamy na ok 5 minut do napęcznienia po d przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę oraz cebulę(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi.   Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego

ChilliJemy
Stir fry z wołowiną, papają, imbirem i papryką. 197

Szybko, efektownie, smacznie, zdrowo i orientalnie- tak można opisać to danie. Smak jest rewelacyjny - pikantne przyprawy, krucha wołowina, słodka papaja i wyrazisty imbir. Danie jest sycące i ma bardzo małą zawartość tłuszczu. A co najważniejsze przygotowanie zajmuje 20 minut! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 200 - 300g chudej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego  1 papryczka chilii(...)pestkami 1 czerwona papryka 1 papaja 1 czerwona cebula 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sezam czarny i biały świeża kolendra makaron ryżowy/ chiński/ shirataki/ noodle sos sojowy 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki brązowego cukru olej kokosowy/ olej ryżowy lub inny o wysokiej temperaturze dymienia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wołowinę pokroić w cienkie

DefinicjaSmaku
Makaronowa pizza z patelni 233

Pizza z makaronu ? Do tego upieczona na patelni? Dlaczego nie ! :) Gdy przyglądałam się przepisom na tą potrawę na różnych forach kulinarnych, zauważyłam, że często do jej

Taste Therapy
Razowa tarta z boczniakami 168

mięso i ryby - czas zatem na małe urozmaicenie w postaci dania dla wegetarian. Oczywiście przepis jest dla wszystkich, bo odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa! A składniki dzisiejszego dania to samo zdrowie - mąka pszenna razowa, świeży szpinak, boczniaki, czosnek ... Ale o tym za chwilę.  Najpierw zatrzymajmy się na chwilę przy temacie jednego z dzisiejszych składników - czyli(...)Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Mają wiele dodatkowych zalet, ale o tym poczytajcie już sami.   W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może

Garniec Magalie
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 156

Łosoś norweski w marynacie ze słodkiego octu ryżowego i sosu sojowego, podany z kaszą na sposób staropolski tj. z boczkiem i nowalijkami, do tego jabłka karmelizowane

SMYKWKUCHNI
"Pilnuj cukru" Siostra Maria 140

które możemy zastąpić tymi, które pomogą nam we właściwy sposób utrzymać odpowiedni poziom cukru. Mąkę pszenną możemy zastąpić mąką pełnoziarnistą lub siemieniem lnianym. Sniadania przedstawione w książce są pożywne, dania obiadowe bardziej lekkie, są też przekąski, kolacje, koktajle i niskokaloryczne desery. Jeśli chodzi o przepisy są bardzo różnorodne. Na śniadanie możemy zjeść musli z kiwi i borówką amerykańską(...)kurkami, kanapkę na ciepło z awokado, frittatę lub sałatkę. Obiady to zupy,faszerowana papryka, różne makarony, sałatka z cieciorki z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, dla bardziej wymagających są chińskie pierożki, schab pieczony, smażony łosoś z sałatką z kalafiora i kolorowych warzyw. Desery to sernik jogurtowy na zimno z mandarynkami, malinami, jeżynami, truskawkami i galaretką, mus z mleka kokosowego

kruche babeczki
Ryż na mleku kokosowym z prażonymi jabłkami! 129

to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmanti, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku(...)sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. PRZEPIS NA MOIM BLOGU

SMYKWKUCHNI
Kolorowa sałatka z tuńczykiem, jajkiem i makaronem 306

moim przypadku bardzo często pomysł na sałatkę powstaje w danej chwili i tak też było w tym przypadku. Sałatka wypadła bardzo dobrze i tak szybko zniknęła jak się pojawiła. Składniki: Tuńczyk z puszki w oleju 5 jajek 5 ogórków korniszonów 1 cebula ½ słoika konserwowej papryki Biała fasola z puszki Makaron błyskawiczny Sól Pieprz Majonez Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Makaron(...)błyskawiczny rozdrabniamy, zalewamy gorącą, osoloną wodą ( można użyć makaronu z zupki „chińskiej” – ilość taka sama ). Z tuńczyka odlewamy olej. Fasolę z puszki wyjmujemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Ogórki korniszony, cebulę, paprykę, jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy tuńczyka i odcedzony makaron oraz kilka łyżek majonezu. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai 160

mój blog nieco więcej podróżniczych smaczków. Powoli zacznę już dziś, lecz nie ujawnię jeszcze szczegółów całej operacji... Póki co, zapraszam na nutę orientu!  W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca(...)poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.  Składniki: -pól opakowanie chińskiej mieszanki warzyw -garść kiełków fasoli mung -jedno jajko -olej kokosowy (do smażenia) -olej sezamowy (do polania) -sok z limonki -pół cebuli i ząbek czosnku -przyprawy: imbir, słodka papryka, chili (najlepiej

Gawron w rosole
Chiński makaron z warzywami. 129

warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej. Teraz wstawiamy jajka do gotowania i po zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy(...)wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie :) a nie oto nam chodzi. Dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy i mieszamy wszytko razem,  jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu. Woda na makaron zapewne już się zagotowała, więc

vegetanie
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 179

wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal(...)brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne

WojnaNaSmaki.pl
Kaczka z warzywami po azjatycku 115

Dzisiaj polecam przepis na pyszną kaczkę duszoną z warzywami w stylu azjatyckim. To doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Kaczkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 162

Składniki na carpaccio:1 młoda cukiniasól i pieprz1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżki soku z cytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego

Bon Appetit Małgorzaty
ROSÓŁ Z KUKURYDZĄ, KURCZAKIEM I NOODLAMI 234

Bardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki(...)widać powyżej). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 457

chiński do kaczki po pekińsku to coś co do kaczki raz warto zrobić i wypróbować. Jest on na bazie śliwek i smakuje wyśmienicie. Niestety sos hoisin , jest składnikiem niezbędnym do zrobienia tego sosu. Warto poszukac go w sklepach z azjatyckimi produktami. Jeśli jednak nie masz tego sosu, który bardzo ułatwia życie i czas przygotowania sosu do kaczki po pekińsku(...)ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą, zamieszać i zagotować by powstał gęsty

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kociołek pełen obfitości 108

 500 g żeberek z dużą ilością mięsa (trójkąt) 2 jabłka pół papryki 1 cebula 100g pieczarek 400 g ziemniaków 2 liście pora sól pieprz pieprz

Gotowanie jest łatwe
Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 143

Składniki na marynatę/ sos: 120 g węgierskiego koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka zmielonej garam masala 3 łyżki pasty Piros Arany 1/2 słoiczka sosu Madras - bardzo

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania