Deser z północno-zachodnich Chin, z prowincji Guangdong. Wyważony i nie bardzo słodki, bo Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie
Karo in the KitchenTen sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos
Karo in the KitchenNa 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500
Jadło i czytadłomiałam akurat pod ręką fileta ze szczupaka i dlatego taka ryba będzie królem tego dania. Jeżeli przejedzeni po Świętach macie ochotę na kawałek lekkiej, soczystej i aromatycznej rybki to polecam ten przepis. Gwarantuję, że nie zawiedziecie się i to danie zagości u Was na dłużej:). W ten sposób można przygotować rybę również na grillu! Sandacz zapiekany(...)masłem waniliowym i pomarańczami 600 g fileta z sandacza 1 laska wanilii 200 g miękkiego masła 1-2 pomarańcze przyprawa chińska 5 smaków sól folia aluminiowa Filet z sandacza pokrój na porcje, dopraw solą oraz przyprawą 5 smaków i odstaw na kilka minut. Laskę wanilii przekrój na pół, zeskrob ziarenka i dodaj je do miękkiego masła. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę obierz
Pieguskowa KuchniaSoczysty, aromatyczny kurczak. Kolejne danie kuchni azjatyckiej. Danie oczywiście bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam. Polecam!! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska” Kurczak w sosie Teryiaki Składniki
Mania Gotowaniasię przyrządza, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawia, że nasz układ pokarmowy pracuje o wiele wydajniej. W swoim przepisie użyłam przypraw typowych dla tego typu dania: kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru, chilli, kardamonu... ale to danie nie ma jednego idealnego przepisu, dlatego śmiało możecie stworzyć własną mieszankę przypraw i delektować się smakiem potrawy jedynej w swoim rodzaju. Choć każde(...)dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :) Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego) 1 łyżeczka curry
Cooking MonsterLekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z
Karo in the KitchenWieczorem, gdy nie ma się zbyt wiele czasu, a w lodówce zostały resztki warzyw, można z nich przyrządzić różne smaczne dania. Jednym z nich
Weekendy w domu i ogrodzieJest czasami taki dzień że mamy ochotę na coś innego, nie typowego. Ja dzisiaj przygotowałam tortille w formie wrapa z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich. Do
Sama słodycz i szczypta chiliwyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku
Kuchnia Prezydentowejjednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby(...)podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się
Kuchnia po mojemuzastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym. Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :) Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 100g makaronu ryżowego 1 marchewka przyprawa chińska 5 smaków Kamis olej kokosowy Marynata dla tofu: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu terijaki 1 łyżka musztardy sarepskiej papryka słodka mielona szczypta pieprzy cayenn Sposób przygotowania: Tofu kroimy(...)grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie. Smacznego
Truskawkowa FiestaNa obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy
Karo in the Kitchensięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku. A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ). Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10
Maminek kulinarnyPapryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – osobiście tego święta nie obchodzę, ale forma podania dania na pewno będzie ciekawym wizualnie urozmaiceniem na nie jednej imprezie :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Składniki: 5 pomarańczowych papryk ulubiona sałatka – ja akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek
Kulinarne Przeboje