chińskie dania - 1053 przepisów (strona:40/71)

Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 210

Lekko, ale do syta. Wegańsko – bo ostatnio mięso jemy średnio dwa razy w tygodniu. Sezonowo – bo ze świeżym szczypiorem i chrupiącą kalarepą. Po chińsku – bo z

Karo in the Kitchen
Wege sajgonki i "Zimowy ślub" 212

Wieczorem, gdy nie ma się zbyt wiele czasu, a w lodówce zostały resztki warzyw, można z nich przyrządzić różne smaczne dania. Jednym z nich

Weekendy w domu i ogrodzie
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 498

Jest czasami taki dzień że mamy ochotę na coś innego, nie typowego. Ja dzisiaj przygotowałam tortille w formie wrapa z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich. Do

Sama słodycz i szczypta chili
Chutney kolendrowy 155

wyobrażam sobie zupy chińskiej, tajskiej czy indyjskiej bez świeżych listków kolendry. Kiedy tylko widzę w sklepie ładną, jaskrawozieloną kolendrę natychmiast muszę ją kupić i od razu zmieniam swoje kulinarne plany na następne 2-3 dni, żeby wykorzystać zakupiony pęczek. Bo kolendry nie da się mrozić, a suszona zupełnie straci swój wyjątkowy aromat i stanie się jedynie zasuszonym wiechciem bez smaku

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak "po chińsku" 209

jednej strony. Miskę w której leżało mięso popłukuję odrobiną wody - do tego dolewam małą łyżeczkę sosu sojowego i wlewam płyn do rękawa. Na udka układam solidną garść warzyw chińskich. Zamykam rękaw. Piekę w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50-60 min. w temperaturze 185-195 stopni. Następnie zawartość rękawa "wyrzucam"do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia opiekam jeszcze 15 min, żeby(...)podgrzać bez przykrycia - efekt ten sam ;). Jeśli nie masz w domu trawy cytrynowej ani przyprawy Kaffir lime - przyprawione udka skrop cytryną lub posyp pieprzem cytrynowym - mięso uzyska podobny posmak. Danie doskonale komponuje się z ryżem smażonym lub gotowanym, a prezentuje się

Kuchnia po mojemu
Tofu z makaronem ryżowym i marchewką 179

zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym.  Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :) Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 100g makaronu ryżowego 1 marchewka przyprawa chińska 5 smaków Kamis olej kokosowy Marynata dla tofu: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu terijaki 1 łyżka musztardy sarepskiej papryka słodka mielona szczypta pieprzy cayenn Sposób przygotowania: Tofu kroimy(...)grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest gotowe to danie podajemy z wszystkimi produktami podanymi w przepisie.   Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 204

Na obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy

Karo in the Kitchen
Gulasz z indyka w woku- montignac 212

sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie trafiłam na mięso indycze gulaszowe, które nie dość ze jest zdrowe, to szybko się przygotowuje a z dodatkiem kilu orientalnych dodatków powstał gulasz o orientalnym smaku.  A do przygotowania dania wykorzystałam mój nowy nabytek wok Neoflam z pokrywką, który

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z łososiem 176

   Kolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10

Maminek kulinarny
Papryka nadziewana sałatką. Papryki a’la dynie Halloween. 351

Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – osobiście tego święta nie obchodzę, ale forma podania dania na pewno będzie ciekawym wizualnie urozmaiceniem na nie jednej imprezie :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Składniki: 5 pomarańczowych papryk ulubiona sałatka – ja akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży ogórek

Kulinarne Przeboje
Sajgonki – dietetyczne bez smażenia 258

bloga. Mam nadzieję, że Was zaskoczę prezentowanym daniem. Wszyscy znacie sajgonki. Te są trochę inne, bo są bez tłuszczu, bez smażenia i dietetyczne. Jak widzicie dietetyczne wcale nie musi być nudne. Składniki: dla dwóch osób Papier ryżowy – 9 szt. 120 g piersi z kurczaka, pieczonej 200 g mieszanki chińskiej mrożonej 120 g młodej cukinii 50 ml sosu słodki pikantnego

Smaki Ewy
Pieczone sajgonki, Chicago 206

Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Danie jest bardziej sycące, gdy dodamy do niego białego ryżu. Jemy sajgonki, maczając je w sosie. Pasuje do nich również surówka z kapusty pekińskiej i szczypiorku doprawiona olejem, octem ryżowym i solą. Składniki na około 25 sztuk: ½ kapusty pekińskiej 1 opakowanie mieszanki chińskiej (warzyw i grzybów) olej ½ opakowania makaronu ryżowego

Qlinarnie i Qlinarnie
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 194

 Orient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje

ClauditteMissCooking
Pierś kaczki smażona z grzybami 322

Lubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością(...)grzybów mun, bo tak lubię. Danie barowe zawiera polepszacze smaku, dlatego jak najwięcej eksperymentujmy z azjatycką kuchnią w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 2 piersi kaczki 2 średnie cebule kilka grzybów mun (ja dodatkowo dodałam shitake) 1 papryczka chilli z pestkami (ilość papryczki chilli zależy od tego czy lubimy ostre dania) szczypior 150-200 gram ryżu

OstryKęs